Buna ziua. Am si eu o nedumerire. lucrez la o firma privata de soft si ieri am fost anuntati ca se fac concedieri colective. vor pleca 16 persoane din totalul de 43. intrebarea este cei disponibilizati au dreptul la plati compensatrii, chiar daca in CCM-ul unitatii nu este prevazut asa ceva. Juristul firmei a zis ca nu se vor da, pentru ca nu sunt stipulate in CCM. Multumesc.
Luarea unei decizii de concediere colective implică un proces juridic complex, iar derularea acestui proces fără respectarea întocmai a prevederilor legale aplicabile poate avea consecinţe dezastruoase pentru angajator, reprezentate de nulitatea absolută a deciziei de concediere şi de inversarea întregului proces.
De reţinut:
1. Clauzele unui contract individual de muncă (inclusiv în ipoteza în care există un contract colectiv pe ramură sau grupuri de unităţi; contact la nivel de unitate) nu pot conţine, sub sancţiunea nulităţii absolute, prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative şi prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 – 2010 (astfel spus, nu poate cuprinde prevederi mai puţin favorabile pentru angajaţi).
2. O măsură de concediere reprezintă „concediere colectivă”, şi nu doar o sumă de concedieri individuale, necesitând astfel conformarea cu procedura specifică prevăzută de lege, doar în cazul în care afectează un anumit număr de salariaţi, din numărul total de salariaţi ai angajatorului ce ia măsura concedierii colective (de exemplu: cel puţin 10 salariaţi sunt afectaţi de decizie, în cazul în care angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100)
3. În conformitate cu prevederile CCM Naţional, salariaţii afectaţi de o concediere colectivă (inclusiv în ipoteza unei concedieri individuale pentru motive care nu ţin de persoana salariatului) sunt îndreptăţiţi să primească un termen de preaviz de 20 de zile lucrătoare, înainte ca respectiva concediere sa producă efecte. Dacă prin Contractul individual de muncă se prevede un termen de preaviz mai favorabil se aplică acesta din urmă.
4. Procedura concedierii colective este prevăzută în mod expres de Codul Muncii, CCM Naţional
5. Important! în special pentru calcularea drepturilor băneşti cuvenite (pe lângă salariul compensatoriu)
Termenele au un moment de începere, un moment de împlinire şi o durată (în cazul de faţă, 20 zile lucrătoare). Pentru calcularea termenului de preaviz de 20 zile (lucrătoare) se aplică dispoziţiile C.proc.civilă care reglementează termenele (procedurale), respectiv : art.101 (alin.1) C.proc.civilă care consacră sistemul exclusiv pentru calcularea termenelor pe zile , adică nu intră în calcul nici ziua de începere, nici ziua de împlinire a termenului. Exemplu: termenul de preaviz care începe cu data de 05.10.2009 se va împlini în data de 03.11.2009; deci, nu intră în calcul data de 05.10.09 (ziua de începere) şi 02.11.2009 (ziua de împlinire) ; sunt 20 zile lucrătoare.
Art. 102. - Termenele încep să curgă de la data comunicării dacă legea nu dispune altfel.
În consecinţă, acest termen de preaviz începe să curgă de la data la care decizia de concediere este comunicată salariatului.
6. Potrivit dispoziţiilor art. 78 alin 1 din CCM la nivel naţional, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi; potrivit dispoziţiilor alin 2, prevederile menţionate anterior (art.78 alin 1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
7. Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, potrivit dispoziţiilor Codului Muncii
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate, dacă este cazul, şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant. Dacă nu există locuri de muncă vacante, se va face menţiune în acest sens.
În cazul în care decizia de concediere nu cuprinde oricare dintre elementele obligatorii prevăzute de Codul Muncii (şi, menţionate anterior) suntem în prezenţa unui motiv de anulare.
8. Un salariat concediat prin procedura concedierii colective (sau concediat individual pentru motive care nu ţin de persoana salariatului) poate ataca decizia în instanţă într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data la care aceasta a fost comunicata salariatului. Instanţa competentă este tribunalul în a cărui circumscripţie teritorială îşi are domiciliul reclamantul (şi anume salariatul concediat).
9. Cererile privind conflictele de muncă sunt scutite de taxa de timbru şi de timbrul judiciar; se judecă cu celeritate (cu rapiditate).
10. În caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
11. În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
12. La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Notă:
a). în ultima perioadă, majoritatea cauzelor privind conflictele de muncă au fost câştigate de salariaţi.
b). vă recomand să citiţi pe larg dispoziţiile Codului Muncii şi /sau dispoziţiile CCM Naţional (2007 -2010).
laurms:
Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii, se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.