avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Tata e mort de 10 ani. Mama si fratele (am doar 1 frate),vor sa mi cedeze apartamentul mie. Fratele meu nu trăiește in Romania. Vine rar pt putin timp. Ar fi ideal sa poata semna doar. Va rog sa mi spuneti ce acte și demersuri trebuie sa fac,sa simplific pe cat posibil procedura,si in care ordine. Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2017
deduanca, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:06, 2 Noiembrie 2017
:) Aveti dreptate cu legalizarea.
Problema este ca doar apartamentul mi l cedeaza,nu si restul "averii'.
Subliniez ca nu avem facuta nici o succesiune/dezbatere a moștenirii.
Se poate face ce ati spus dvstra doar printr o declaratie la notar,strict in ceea ce privește doar apartamentul?
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
deduanca, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am inteles din întrebarea dvs ca fratele nu are pretenții la nimic.
Conform Codului civil, renuntarea la succesiune este indivizibilă. Adica priveste TOATE bunurile din masa succesorala.
Dacă mai există și alte bunuri, in afara de acel apartament, atunci fratele ar trebui sa lase 2 procuri:
1. Prin care va imputerniceste pe dvs sau pe mama sau alta persoana să îl reprezinte la dezbaterea moștenirii după tata.
2. O procura prin care o imputerniceste pe mama sau alta persoana să vă vândă sau să vă doneze dvs cota ce ii revine din acel apartament, în calitate de moștenitor.
Dacă fratele rămâne moștenitor, din nou, va fi moștenitor pe TOT.
Deci și pentru celelalte bunuri, daca veti dori sa le vindeți, o sa aveti nevoie de prezenta și acordul lui.
Mai pe românește, renuntarea sau acceptarea unei mosteniri este pe principiul "totul sau nimic".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere de mostenire gavvaly gavvaly Buna ziua. Am mai multe probleme si nu stiu cum sa le rezolv si anume: - suntem 2 frati, unul e in inchisoare de ceva vreme - parintii au murit de aprox. 5 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa ambii parinti michelle2011 michelle2011 Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum. Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din ... (vezi toată discuția)