avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va cer ajutorul!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va cer ajutorul!

m-am despartit de sotie acum 2.5 luni. a plecat la parintii ei si nu s-a mai intors. in urma casatoriei noastre ,rezulta doi coppii minori. cand a plecat nu a luat nici un copil cu ea. la o luna am vorbit sa-i dau copii ca sa am posibilitatea sa pot muncii,sa-i putem creste. mi-a spus ca nu o primesc parintii ei cu copii si ca o dau afara din casa cu tot cu ei.de cand a plecat nu s-a interesat mi deloc de ei. cand a auzit de divort s-a alarmat si a spus ca o sa-l ia pe cel mic ca sa nu plateasca pensie.am inteles ca se poate face o intelegere intre noi doi in rae ea sa renunte lacustodia copiilor,in favoarea mea.este adevarat?si ce probe pot sa aduc eu ca ea nu s-ainteresat de copii,ca nu sunt primiti de bunici.cum pot sa-i obtin aceasta intelegere. multumesc
Cel mai recent răspuns: doru voinea , utilizator 19:20, 10 Iulie 2011
in privinta pensiei de intretinere a minorilor, fostii soti nu pot cadea de acord.
la stabilirea cuantumului contributiei se au in vedere dispozitiile art. 94 alin. 3 C.fam., potrivit carora, cand intretinerea este datorata de parinti ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau de munca pentru un copil, o treime pentru doi si o jumatate pt trei sau mai multi .
daca sotul obligat la intretinere nu are un loc de munca, pensia de intretinere se calculeaza raportat la salariul minim pe economie . ( 1/4 din salariul minim pe economie ) .

puteti introduce dvs actiunea de divort, din culpa exclusiva a sotiei , solicitand si incredintarea minorilor.
instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
buna seara
la un divort in care sunt implicati si copii, de regula ambii parinti cer custodia copiilor
multi dintre parinti o cer pentru ca se gandesc ca langa ei le'ar fi copiilor mai bine, altii doar din interes, ca sa nu plateasca pensie de intretinere
instanta insa nu ia o hotarare in functie de cine o cere primul: se face o ancheta sociala la domiciliul ambilor parinti,in cazul in care acestia locuiesc separat
acestia,parintii,trebuie sa dovedeasca ca isi pot intretine copiii, ca au un loc de munca si o locuinta, fie ea cu chirie sau la bunici
insa , atata timp cat socrii dv nu ii vor pe copii, inseamna ca mama nu le poate oferi o locuinta
daca copiii sunt mai mari de 10 ani , vor fi intrebati cu cine vor sa locuiasca si de ce si se va tine cont si de parerea lor
in ce priveste pensia de intretinere , nu se pune problema unei intelegeri intre cei doi parinti
cat despre cuantumul contributiei,acesta il va stabili instanta,in procente dupa cum a precizat si avocat roxanel
Adica daca dumneavoastra doriti ca fosta sotie sa nu plateasca pensie alimentara , acest lucru nu se poate face in urma unei intelegeri .
Contrar celor afirmate mai sus cei doi soti pot face o intelegere atat privind incredintarea copiilor cat si privind cheltuielile pentu cresterea si educarea copiilor.
Art. 42 al. final din CodFam spune "Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca."
Singura rezerva exprimata se refera la "incuvintarea" instantei pentru a exista siguranta ca intelegerea partilor nu este contrara interesului superior al copilului.

In aceste conditii invoiala parintilor este determinanata instanta trebuind sa aiba motive serioase pentru a nu o confirma. Primii abilitati de lege pentru a veghea la apararea interesului superior al copilului sunt parintii si nu intanta. Aceasta intervine doar in caz de dezacord sau in caz de incalcare flagranta a interesului superior al copilului. Astfel inetelegerea parintilor are prioritate cu rezerva amintita.
Eu sunt sotia despre care discutati.
In primul rand am fost nevoita sa-mi parasesc copiii,casa,serviciul si absolut tot (nici macar hainele nu le-am luat),pentru ca nu mai puteam trai langa acest domn pe care dumneavoastra il compatimiti.
Am lasat copiii la el pentru ca eu ma gandesc la binele lor.Nu are nici o treaba cu pensia alimentara pentru ca instanta oricum ma va pune sa platesc pensie,dar el asa crede,probabil de aceea a cerut ajutor,pentru ca nu are habar.Pensia alimentara nu este o piedica pentru mine,as fii chiar absurda.Eu imi iubesc copiii,am doua operatii si daca ma va acuza ca nu am fost o mama buna,sa-l fereasca Dumnezeu si sa se pregateasca foarte bine pentru instanta,sa aduca probe si martori care sa ateste ca este asa.
Cand am plecat de la fosta mea locuinta puteam sa i-au copilul cel mic,dar m-am temut pentru viata mea.Copilul cel mare este la scoala si are deja 10 ani si pentru ca eu m-am mutat inainte de inceperea scolii,era normal ca o mama sa ma gandesc la binele lui,nu l-a ambitiile noastre de parinti,sa-l las sa-si continuie scoala,nu sa-l tarasc la Bucuresti si sa nu ii pot oferii deocamdata educatia de care are nevoie,neavand acum servici.
Asa de acuzat se poate acuza un om usor,dar el o gandeste ca pe o razbunare ca a fost parasit.nu l-a binele copiilor.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara ContSters191375 ContSters191375 As dori sa stiu daca e normal sa platesc pensie alimentara dat fiind faptul ca unul din copii a ramas la mine iar celalalt la tata.Doresc sa precizez ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi tata ciobo222 ciobo222 caut un avocat si restul tatilor din romania care se simt nedreptatiti de legea romana pt infiintarea unei fundatii si chiar o propunere legislativa in acest ... (vezi toată discuția)
Revendicare apartament anl pe baza preluarii custodiei copilului de la fosta sotie(ar fi posibil?) sariansari sariansari Buna ziua! In timpul casatoriei am primit cu chirie la stat (primarie) un apartament ANL eu fiind titular de contract. In urma divortului, acum 4 ani, ... (vezi toată discuția)