avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Articolul 321/daune economice totale
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Articolul 321/daune economice totale

Salut întâi pe toata lumea si vin cu întrebarea: Referitor la dauna totala a unui automobil se înțelege 75% din pretul masinii înainte de accident plus epava sau 100% din pret fara epava? Sunt doar curios dacă se interpretează sau cum este defapt corect!
Răspunsul ma va ajuta in cazul in care calculele ce urmează sa se faca asupra dosarului meu de dauna de catre firma de asigurări încalcă acest articol. Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2017
huntershive, utilizator
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 21:12, 3 Noiembrie 2017
Avarierea sau distrugerea vehiculului
(1) În cazul daunelor la vehicule despăgubirea are în vedere acoperirea costurilor privind:
a) readucerea la starea anterioară producerii accidentului; sau
b) acoperirea diferenţei dintre valoarea de piaţă calculată conform prezentei norme şi valoarea epavei, în cazul daunei totale economice.
(2) Valoarea epavei se determină în urma evaluării prin licitaţie utilizând sisteme de evaluare specializate; în cazul în care nu se poate obţine o valoare a epavei prin licitaţie, aceasta se poate determina şi prin expertiză tehnică, cu acceptul persoanei păgubite.
(3) În cazul daunei totale economice, dacă persoana prejudiciată face dovada radierii din circulaţie a vehiculului avariat şi a valorificării integrale a acestuia către o entitate specializată în dezmembrarea şi reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de către entitatea respectivă.
(4) Evaluarea costului prevăzut la alin. (1) lit. a) conţine costul reparaţiilor părţilor componente sau pieselor avariate sau costul de înlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, de demontare şi montare aferente reparaţiilor şi înlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul.
(5) În cazul în care despăgubirea este achitată anticipat efectuării reparaţiilor, persoana prejudiciată este îndreptăţită să solicite reanalizarea cuantumului despăgubirii şi plata eventualelor costuri suplimentare fundamentate, dovedite cu documente justificative.
(6) Dacă pentru anumite părţi componente sau piese ale vehiculului lipsesc preţurile de piaţă practicate pe piaţa din România, valoarea acestora se stabileşte pe baza preţurilor de piaţă din alte state membre, dovedite prin orice mijloc de probă.
(7) În cazul daunei totale economice, valoarea de piaţă stabilită pe baza sistemelor de evaluare specializate pentru calculul despăgubirii reprezintă valoarea de înlocuire a vehiculului avariat cu un vehicul de aceeaşi marcă, tip, model, caracteristici tehnice, dotări, an de fabricaţie, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile; modul de calcul se comunică persoanei prejudiciate.
(8) Valoarea prevăzută la alin. (7) se stabileşte pe baza utilizării sistemelor de evaluare specializate sau pe baza documentelor din care să reiasă dovedirea prejudiciului suferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii suma dauna totala alexandrupopaa alexandrupopaa Buna dimineata . In data de 08.10.2017 am fost implicat intr-un accident ( cineva a intrat in mine, eu fiind in sens giratoriu). A 2-a zi am fost la firma de ... (vezi toată discuția)
Daună totală în urma unui accident: asigurătorul mi-a dat de ales între 8000 de lei și scoaterea epavei la licitație. există un site unde se pot urmări aceste licitații? maru593 maru593 In urma unui accident, asigurătorul a declarat paguba totala si mi-a evaluat masina la 8000 RON. Mi s-a comunicat ca, daca aleg sa nu repar masina cu suma ... (vezi toată discuția)