avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pt incapacitate temporara de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pt incapacitate temporara de munca

am o boala da plamani obstuctiva cronica [BPOC] lucrez la o firma de confectii la calcat cu aburi, va rog frumos sa-mi spuneti daca am dreptul la concediu medical pt incapacitate temporara de munca. Acum sint in concediu medical primit de la medicul specialist [pneumolog].Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 3 Noiembrie 2017
De concediu medical beneficiaza toti salariatii care, in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical, au avut un stagiu de cotizare de minim o luna.
katylazin a scris:

am o boala da plamani obstuctiva cronica [BPOC] lucrez la o firma de confectii la calcat cu aburi, va rog frumos sa-mi spuneti daca am dreptul la concediu medical pt incapacitate temporara de munca. Acum sint in concediu medical primit de la medicul specialist [pneumolog].Va multumesc


Co concediul medical pt incapacitate de munca se acorda pt maxim183 zile de catre medicul expert in urma avizului primit de la medicul curat. Va sfatuiesc sa vorbiti cu medicul
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2017
elenadragoi2008, utilizator
Pentru a beneficia de concediu pentru incapacitate temporara de munca, cazul dvs. trebuie cercetat ca boala profesionala. In acest sens, luati legatura cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si prezentati-i concediul medical primit de la medicul specialist pneumolog. Medicul de medicina muncii trebuie sa intocmeasca un formular BP1 care se trimite la angajator (spre stiinta) si la Directia de sanatate publica care cerceteaza cazul dvs. si daca sunt indeplinite conditiile legale, declara boala profesionala si intocmeste formularul BP2. In baza formularului BP2 primit de angajator, acesta inregistreaza cazul dvs. ca boala profesionala si concediile medicale primite drept concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca care se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii.
Daca se inregistreaza BP, puteti beneficia de prevederile Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
De mutat la sectiunea ssm-protectia muncii.
OUG 158/2005
Art.2
(1) Concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asigurații, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, sunt:
a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
.......

Art.3^1
Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) să prezinte adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
......

Prin urmare, dacă este vorba despre o boală obișnuita sau de accident în afara muncii; sunt aplicabile prevederile OUG 158/2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sănătatea în munca BanuMarius BanuMarius M-am imbolnavit la actualul loc de munca,vor ca eu sa plec.cum pot sa ma apăr? (vezi toată discuția)
Accident de munca Szocscs Szocscs Buna ziua. Daca lucrez de 2 luni la o firma ( inainte a fost intrerupt asigurarea) si am suferit un accident de lucru, am derept la indemnizare? (vezi toată discuția)
Boala profesionala popradu22 popradu22 Buna ziua am fost depistat cu boala profesional hernie de disc si după câte am înțeles la casa de pensi la noi la Perosani zice ca nu se dau indemnizați ... (vezi toată discuția)