avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Herta Muller, scriitoare de origine romana, emigrata ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Herta Muller, scriitoare de origine romana, emigrata de 20 de ani in Germania a castigat premiul NOBEL

Nascuta la 17.08 1053,dintr-o familie de svabi din Banat,scriitoarea romana Herta Muller, a facut o deosebita onoare tarii sale de origine,Romania ,prin desemnarea de catre Germania si castigarea in urma cu putin timp a Premiului "Nobel"pentru literatura.
Este interesant de stiut ca Herta Muller a avut statutul de dizidenta,pana la emigrarea sa in Germania,in anul 1987.
Acest statut l-a dobandit in momentul in care a refuzat colaborarea cu organele de securitate comuniste,manifestandu-si pe fata oprobriul pentru delatiune.
Ca urmare a refuzului sau, a fost trimisa la munca de jos,la o intreprindere,in umilul post de traducator,refuzandu-i-se o cariera literara si universitara.
De asemenea Harta Muller s-a aflat printre romanii din dizidenta care a ridicat vocea impotriva regimului comunist,impotriva lui Nicolae Ceausescu,ea acordand in anul 1987,la putin timp dupa sosirea sa in Germania,un interviu in reputata revista "Der Spiegel",intitulat pur si simplu,"Ceausescu este un idiot"
Este castaorita cu romancierul Richard Wagner,iar in 1995 ,ca urmare a recunoasterii meritelor sale literare ,este aleasa in calitate de membru al "Academiei Germane pentru Scris si Literatura"
Scriitoarea a publicat proza atat in Romania,in primii ani cenzurata ,cat si in Germania si este recunoscuta prin proza sa critica,coroziva.
Pentru Romania,aflata din nou intr-unul dintre momentele sale de rascruce,este un moment de mandrie si recunoastere internationala a unuia dintre romanii cei mai de marca din ultima vreme,a unuia dintre cei mai de seama dizidenti anticomunisti care niciodata nu si-a renegat originea romana.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 16:02, 18 Octombrie 2009
elga50 a scris:

Ne imbatam cu apa rece. Presa romana "Scriitoarea de origine romana Herta Muller a luat Premiul Nobel...."
Herta Muller, insasi, nu recunoaste ceva romanesc in ea decat ca s-a nascut pe acest teritoriu romanesc. A scris in limba germana in Romania, a crescut si s-a educat intr-o familie svaba (germana) care a suportat rigorile comunismului in Romania, a fost nevoita sa emigreze din Romania in Germania.
Nu poti sa spui despre o scriitoare de limba germana, care traieste in Germania, este dintr-o familie germana, are o familie germana....si care mai vine din cand in cand in Romania.....ca este o scriitoare romana, sa ti-o asumi cu mandrie patriotica pe o fiinta care are mai multe resentimente decat sentimente pentru patria unde s-a nascut si unde, cand vine, nu se simte in largul ei.
.........................
Atata timp cat un popor nu are habar, nu-si ingrijeste si-si trateaza cu indiferenta si prostie odraslele geniale....nu are voie sa si le asume atunci cand acestea isi gasesc recunoasterea internationala.
.........................
Herta Muller este o scriitoare germana care a primit Premiul Nobel pentru literatura si l-a primit pentru ca Germania, printre altele, a ocrotit-o.....nu Romania.

Stimata doamna,

In general,evit sa raspund la "anume"lucruri,vazute dintr-un punt de vedere,de tip"patriotard",dar din respect pentru dvs.,dar si pentru parerea dvs.,pe care v-o respect,doar pentru ca trebuie si este normal,sa existe mai multe pareri,va voi raspunde.
Nimeni,nu se"imbata cu apa rece",nici macar TVR care i-a luat un interviu scriitoarei in emsiunea,atat de urmarita a d-nei Eugenia Voda,dar nimeni nu poate sa omita originea romana a scriitoarei,indiferent de faptul ca s-a nascut intr-o familie de alta nationalitate decat cea romana,nimeni nu poate sa nege ca pe teritoriul acestei tari convietuiesc si alte nationalitati,cum nimeni,nu poate fi "suparat" ca pe parintii Hertei Muller nu ii cheama Ion si Vasilica si ca acestia au nume svabesti(germane).
Cu tot respectul si cu toata stima,eu consider aceasta mentalitate, este una ingusta si nationalist-patriotarda,de genul opiniilor emise de" marele justitiar".
Cred, ca nimeni nu are dreptul sa considere si sa judece cine este mai mult sau mai putin roman,dupa nume sau dupa parinti sau ma stiu eu pe ce criterii aleatorii.
Ca sa fac o gluma proasta,dvs.,cel putin dupa "nickname",sunteti mai mult sau mai oputin romanca decat altii ?
Este o gluma atat de proasta,dar am postat-o cu orice risc, pentru a va face sa intelegeti ca nu aveti dreptate in aprecieri.
Herta Muller a publicat atat in Romania,cat si in Germania,chiar daca cele doua lucrari publicate in Romania,inca atunci cand locuia in aceasta tara,i-au fost cenzurate.
Herta Muller s-a opus sa fie"turnatoare"a securitatii comuniste,ceea ce multi romani obligati de vremuri sau de bunavoie au acceptat .Pentru aceasta ea a avut de patimit in Romania,acesta fiind unul dintre motivele care au determinat-o sa emigreze.
Sunt"personulitati"politice si persoane din viata publica romaneasca ,care au fost turnatori,dovediti sau nedovediti.
Sorin Rosca Stanescu,ziaristul "insailator",fabricant de scenarii ieftine de exemplu a fost turnator,fapt recunoscut de el-si nu unul oarecare si de aici si apetitul si "scolirea"pentru a" insaila"legende.
Credeti ca acestia sunt mai romani,decat Herta Muller pentru ca pe parintii lor, ii cheama Gheorghe si Ioana sau mai stiu eu cum ?
Eu cred ca Herta Muller,cu originea sa germana,cu parintii svabi,este mai romanca decat multi dintre cei pomeniti intr-o doara si ca atata de putin cat a facut,a reusit mai mult pentru tara decat multi asa zisi "romani neaosi"
Stimata doamna,nu din vina noastra sau si din vina noastra pentru ca am votat sau nu,astazi ne putem mandri du atat de putini romani ajunsi,acolo sus,cum ne place noua tuturor.
In rest,va urez numai bine,dar si mai multa obiectivitate in gandire.
Cu respect,
r.gabi

Cred ca m-ati inteles gresit.
Am spus, dimpotriva, ca nu avem dreptul sa ne-o asumam pe Herta Muller mai mult decat isi doreste ea lucrul acesta...
Mi-as fi dorit sa pot spune cu mandrie "Herta Muller a noastra a luat Premiul Nobel..."
Dar cred ca minimum de decenta ma opreste s-o fac, din pacate, o spun inca o data.
................
Poate aveti dreptate in legatura cu originea mea, dar in mod haios si accidental ID-ul meu suna a ceva ce tocmai nu sunt...:)
.................
Iar exprimarea patriotarda imi lipseste cu desavarsire pentru ca ma feresc ca de naiba sa fiu penibila. Prefer sa vorbesc si sa scriu corect romaneste, sa fi muncit si inca sa mai fac ce trebuie pentru locul meu de munca si pentru comunitatea in care traiesc. Cred ca la nivel micro este suficient sa dormi linistit ca roman. Lozincile le las altora!
Stimate Doamne @elga50 si @r.gabi,

Cu tot respectul pentru Dvs. si pentru opiniile Dvs..
Va rog, nu exacerbati aceasta disputa: era Herta Muller roman sau german ?

Mai inainte de toate: -Definiti, va rog, notiunile.
Cei aia roman ? Cei aia german ?
Cei difera: Numai limba ?

1. Am cunoscut svabi din Timisoara.
Sunt o comunitate inchisa, cu traditii puternice. Lucreaza cu romani dar nu se "amesteca" cu ei. De obicei ii trateza cu o "condescendenta amiabila" si atat.
Un svab nu e un roman; un svab este un neamt adus de mult aici si pus sa traiasca si sa apere niste tinuturi locuite de niste oameni care trebuiau, eventual, educati in spiritul lor german.

2. Am cunoscut persoane = prieteni (germani, evrei) care aveau actele pregatite pentru emigrare. In perioada imediat premergatoare emigrarii sufereau cu totii o schimbare puternica de personalitate: tot ce era local (din Romania) era rau, gresit, imposibil de suportat (- nu stiu cum am putut trait aici pana acum; - "da voi cum de mai stati, de ce nu plecati si voi").

Am intrat si noi (hopa !) in UE
Haideti deci sa apreciem omul Herta, care a trait (demn) in Romania anilor crunti o experienta fundamentala (si traumatizanta dar si "formatoare"), a emigrat in Gemania anilor linistiti si prosperi si a scris acolo despre viata ei anterioara din Romania, interpretand-o asa cum simtea un neamt din anii 1980-1990.
La fel, alti scriitori au scris despre viata lor in Africa, in Australia, la Polul Nord, etc.

Ce importanta are daca o incadram in categoria :"roman" sau in categoria "neamt"?
De ce sa ne mandrim cu ea?: - am cunoscut-o ? - am ajutat-o personal cu ceva ? - am aparat-o personal de securitate ? - i-am citit cartile ?

In acelasi mod pot sa ma mandresc si cu "piramidele egiptene si cu "Mona Lisa".

Cu stima si cu sinceritate,

legalmgm a scris:

Stimate Doamne @elga50 si @r.gabi,

Cu tot respectul pentru Dvs. si pentru opiniile Dvs..
Va rog, nu exacerbati aceasta disputa: era Herta Muller roman sau german ?

Mai inainte de toate: -Definiti, va rog, notiunile.
Cei aia roman ? Cei aia german ?
Cei difera: Numai limba ?

1. Am cunoscut svabi din Timisoara.
Sunt o comunitate inchisa, cu traditii puternice. Lucreaza cu romani dar nu se "amesteca" cu ei. De obicei ii trateza cu o "condescendenta amiabila" si atat.
Un svab nu e un roman; un svab este un neamt adus de mult aici si pus sa traiasca si sa apere niste tinuturi locuite de niste oameni care trebuiau, eventual, educati in spiritul lor german.

2. Am cunoscut persoane = prieteni (germani, evrei) care aveau actele pregatite pentru emigrare. In perioada imediat premergatoare emigrarii sufereau cu totii o schimbare puternica de personalitate: tot ce era local (din Romania) era rau, gresit, imposibil de suportat (- nu stiu cum am putut trait aici pana acum; - "da voi cum de mai stati, de ce nu plecati si voi").

Am intrat si noi (hopa !) in UE
Haideti deci sa apreciem omul Herta, care a trait (demn) in Romania anilor crunti o experienta fundamentala (si traumatizanta dar si "formatoare"), a emigrat in Gemania anilor linistiti si prosperi si a scris acolo despre viata ei anterioara din Romania, interpretand-o asa cum simtea un neamt din anii 1980-1990.
La fel, alti scriitori au scris despre viata lor in Africa, in Australia, la Polul Nord, etc.

Ce importanta are daca o incadram in categoria :"roman" sau in categoria "neamt"?
De ce sa ne mandrim cu ea?: - am cunoscut-o ? - am ajutat-o personal cu ceva ? - am aparat-o personal de securitate ? - i-am citit cartile ?

In acelasi mod pot sa ma mandresc si cu "piramidele egiptene si cu "Mona Lisa".

Cu stima si cu sinceritate,

Stimate domnule Marcov,
Punctul dvs.de vedere ,poate fi pertinent,dar din nou afirmatiile dvs.,pe care le consider reale,nu le putem generaliza.
Pe mine m-a deranjat acea parere cum ca un svab(sau orice alt etnic) ,nu poate fi considerat si roman si aceasta in virtutea unor considerente aleatorii,care tin de parinti sau de alte motivatii de origine "nationalist-patriotarda".
Cel putin cetateni europeni suntem toti,daca cumva nu exista unele obiectiuni si din acest punct de vedere.
De altfel,aceasta scriitoare romanca,pentru ca se pare ca nu a renuntat la cetatenie,de origine svaba,a facut mai multe decat multi dintre romani.Si am dat exemple...
In rest,incerc sa privesc problema cu aceiasi obiectivitate detasata ca si dvs.,doar ca imi repugna o anumita"inchistare"din partea unora.
Cu deosebit respect,
r.gabi
@legalmdm
Doamna @r.gabi este un domn :bow:
@r.gabi
Pe viitor voi incerca sa nu mai scriu in topicurile deschise de Dv. si nici sa mai raspund direct mesajelor Dv. Se vede treaba ca va deranjeaza mult aschiuta din ochiul meu, de vreme ce tineti sa-mi aratati mereu scobitoarea cu care vreti sa mi-o scoateti. Va impiedica ceva, se pare...inca nu-mi dau seama ce! Si cum ziceati, respectele mele, domnule! :bow:

Alte discuții în legătură

Literatura uitata, literatura cenzurata, literatura din sertar Radu Gabrian Radu Gabrian Cu respectul pe care trebuie sa il acordam unor inaintasi de ai nostri despre care nu cunoastem prea multe,cred eu ca nu trebuie sa ii uitam pe unii dintre ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati "nefrati" ContSters44693 ContSters44693 Buna ziua! Sotul meu are un frate care in urma cu 15 ani a plecat in Germania, sta acolo, si-a schimbat numele din cel parental in numele sotieie, din numele ... (vezi toată discuția)
Romanii au ajuns bataia de joc a europei IONITAGRIGORELUCIAN IONITAGRIGORELUCIAN Austriecii ne faceau la inceputul anilor 90 \"mancatori de lebede\". Acum francezii ne iau peste picior de cate ori au prilejul. Romanii au ajuns in ultimii ... (vezi toată discuția)