elga50 a scris:
Ne imbatam cu apa rece. Presa romana "Scriitoarea de origine romana Herta Muller a luat Premiul Nobel...."
Herta Muller, insasi, nu recunoaste ceva romanesc in ea decat ca s-a nascut pe acest teritoriu romanesc. A scris in limba germana in Romania, a crescut si s-a educat intr-o familie svaba (germana) care a suportat rigorile comunismului in Romania, a fost nevoita sa emigreze din Romania in Germania.
Nu poti sa spui despre o scriitoare de limba germana, care traieste in Germania, este dintr-o familie germana, are o familie germana....si care mai vine din cand in cand in Romania.....ca este o scriitoare romana, sa ti-o asumi cu mandrie patriotica pe o fiinta care are mai multe resentimente decat sentimente pentru patria unde s-a nascut si unde, cand vine, nu se simte in largul ei.
.........................
Atata timp cat un popor nu are habar, nu-si ingrijeste si-si trateaza cu indiferenta si prostie odraslele geniale....nu are voie sa si le asume atunci cand acestea isi gasesc recunoasterea internationala.
.........................
Herta Muller este o scriitoare germana care a primit Premiul Nobel pentru literatura si l-a primit pentru ca Germania, printre altele, a ocrotit-o.....nu Romania.
Stimata doamna,
In general,evit sa raspund la "anume"lucruri,vazute dintr-un punt de vedere,de tip"patriotard",dar din respect pentru dvs.,dar si pentru parerea dvs.,pe care v-o respect,doar pentru ca trebuie si este normal,sa existe mai multe pareri,va voi raspunde.
Nimeni,nu se"imbata cu apa rece",nici macar TVR care i-a luat un interviu scriitoarei in emsiunea,atat de urmarita a d-nei Eugenia Voda,dar nimeni nu poate sa omita originea romana a scriitoarei,indiferent de faptul ca s-a nascut intr-o familie de alta nationalitate decat cea romana,nimeni nu poate sa nege ca pe teritoriul acestei tari convietuiesc si alte nationalitati,cum nimeni,nu poate fi "suparat" ca pe parintii Hertei Muller nu ii cheama Ion si Vasilica si ca acestia au nume svabesti(germane).
Cu tot respectul si cu toata stima,eu consider aceasta mentalitate, este una ingusta si nationalist-patriotarda,de genul opiniilor emise de" marele justitiar".
Cred, ca nimeni nu are dreptul sa considere si sa judece cine este mai mult sau mai putin roman,dupa nume sau dupa parinti sau ma stiu eu pe ce criterii aleatorii.
Ca sa fac o gluma proasta,dvs.,cel putin dupa "nickname",sunteti mai mult sau mai oputin romanca decat altii ?
Este o gluma atat de proasta,dar am postat-o cu orice risc, pentru a va face sa intelegeti ca nu aveti dreptate in aprecieri.
Herta Muller a publicat atat in Romania,cat si in Germania,chiar daca cele doua lucrari publicate in Romania,inca atunci cand locuia in aceasta tara,i-au fost cenzurate.
Herta Muller s-a opus sa fie"turnatoare"a securitatii comuniste,ceea ce multi romani obligati de vremuri sau de bunavoie au acceptat .Pentru aceasta ea a avut de patimit in Romania,acesta fiind unul dintre motivele care au determinat-o sa emigreze.
Sunt"personulitati"politice si persoane din viata publica romaneasca ,care au fost turnatori,dovediti sau nedovediti.
Sorin Rosca Stanescu,ziaristul "insailator",fabricant de scenarii ieftine de exemplu a fost turnator,fapt recunoscut de el-si nu unul oarecare si de aici si apetitul si "scolirea"pentru a" insaila"legende.
Credeti ca acestia sunt mai romani,decat Herta Muller pentru ca pe parintii lor, ii cheama Gheorghe si Ioana sau mai stiu eu cum ?
Eu cred ca Herta Muller,cu originea sa germana,cu parintii svabi,este mai romanca decat multi dintre cei pomeniti intr-o doara si ca atata de putin cat a facut,a reusit mai mult pentru tara decat multi asa zisi "romani neaosi"
Stimata doamna,nu din vina noastra sau si din vina noastra pentru ca am votat sau nu,astazi ne putem mandri du atat de putini romani ajunsi,acolo sus,cum ne place noua tuturor.
In rest,va urez numai bine,dar si mai multa obiectivitate in gandire.
Cu respect,
r.gabi