avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: cadou/donație, sau moștenire?

Bun gasit stimati avocati!
Numele meu este Cleopatra K., sunt din Galati si am 40 de ani. Sunt convinsä cä timpul d-strä este limitat si totusi realizand cä existä posibilitatea ca noi, oameni simpli, sa dispunem de informatii "pro bono", am decis sä vä räpesc din timpul d-strä cu cäteva intrebäri la care, din toatä inima, astept räspunsuri. Desigur vä sunt extrem de recunoscätoare si vä multumesc anticipat pentru fiecare mic/mare detaliu si informatie care-mi vine in ajutor.
Dati-mi voie:
Prin munca proprie si, in ani, am reusit sa devin proprietara unei case cu teren de 3000mp si a unui apartament cu 3 camere, la oras. Sunt casatorita dar nu am copii; in schimb am doi frati si doi nepoti de frate pe care-i iubesc de nedescris!
Doar unul din fraii mei are acesti doi copii pe care-i iubesc! Insä, tot acest frate, mai are un copil dintr-o relatie "fugarä" de o noapte.. si fatä de care, trist dar adevärat, nu simt nimic..si nu-l percep ca "membru al familiei"..!
In fine, proprietatea de la tara doresc (doream s-o donez, dar dupä cele citite am realizat ca nu-i o idee strälucitä) sä i-o ofer nepotelului de frate, dar acest nepotel este minor-are doar 3 ani. Iar tot ce-mi apartine la oras, imi doresc sä-i apartinä fetitei si ea minorä-4 ani. In acelasi timp, cat traiesc, as vrea sä am dreptul de a locui si dispune de proprietäti färä teama ca intr-o zi fratele meu si sotia acestuia sä mä "evacueze"
Credeti ca e mai inteleapta alegerea de "mostenire" lasata de mine copiilor? Poate fi atacata de fratii mei ori chiar de celälalt copil al fratelui meu(ori mama acestui copil)?
Ori daca as oferi proprietätile spre cadou copiilor minori, ar putea parintii acestor copii sa "renunte" la proprietäti prin vanzarea acestora.. iar eu sä "räman pe drumuri"!?
Nici nu stiu care ar fi mai exact inrebarea/intrebärile mele..!
Cred ca-mi doresc sä stiu ce putere ar avea parintii acestor doi copii asupra proprietätilor de care dispun si pe care doresc sä la fac cadou copiilor lor, iar urmatoarea intrebare ce drepturi ar avea celälalt frate la proprietätile mele, totusi eu dorind sa le fac cadou copiilor nepoteii meu !?
Bineinteles fratii mei, imi doresc ca acestia, fie chiar si dupa ce fizic eu nu voi mai exista, sä se bucure de spatiul de la tarä, de vacante acolo etc cat si de apartamentul de la oras pana probabil copiii vor fi majori si mai departe vor decide acestia ce sa faca cu proprietätile lor..dar färä ca cumva, celalt copil ori alte persoane sa "jegmäneascä" nepoteii mei de cadoul oferit de mine, lor! Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:43, 9 Noiembrie 2017
Bun gäsit si multumesc frumos pentru timpul si räspunsul acordat!
Nu am inteles la cine vä referiti cand spuneti:"Iar daca vor vinde unor cumparatori care va pot face viata un calvar veti ajunge in postura sa plecati singura"
Vä referiti la copiii, azi minori, care atunci cand vor ajunge värsta majoratului cu drept de a vinde aceste bunuri, atunci pot eu rämane pe drumuri? Ar fi trist sa ajung pe drumuri...
Sotul inträ in socoteli si incä cum! Numai cä proprietätile sunt ale mele proprii si personale, proprietäti ale mele devenite cu mult inaintea cäsätoriei. Sotul nu are copii.
Bun ziua d-l Avocat,
Deci un contract de vanzare-cumpärare iese din discutie pentru cä, dupä cum spunea si d-na Notar Raluca Balan, cutez: "Vanzare cumparare nu se poate, pentru ca ambii "cumparatori" sunt minori si nu au bani, la modul mii de euro, ca sa cumpere imobile." ori d-na Avocat Ioana Stoica si, citez: "Vanzarea -cumparare, catre unul dintre copii, este prezumata a fi o donatie( intrucat lipseste unul dintre elementele esentiale ale contractului de vanzare-cumparare, anume pretul )."deci este imposibil.. asta stiam si eu, adicä e logic. Asa cä, ori rämane mostenirea pe care o voi läsa si atunci copii vor dispune de aceste proprietäti dupä ce nu voi mai exista.. ori cadou/donatie.. dar din cäte reiese, e un pic riscant pentru cä, in cazul in care copiii devenind majori, pot dispune dupa bunul plac de aceste proprietäti si pot decide vanzarea lor.. iar eu.. dacä e sä pun "räul in fatä" , rämän pe drumuri.. {!?} Mda.. you never know..!
Multumesc mult pentru timpul si räspunsul dedicat mie!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea este ca doriti mai mult decat va poate oferi un forum...
Intai, oricat de proprii si personale ar fi bunurile dv., sotul tot are drept la mostenire dupa dv. Ceea ce inseamna ca e necesar sa asigurati intai rezerva lui ca sa fiti sigura ca restul merge la nepoti. Altfel ii puteti lasa cu dificultati legale.
Apoi, nu ramaneti mai degraba pe drumuri dupa ce copiii ajung majori. Riscul de a ramane pe drumuri depinde de modalitatea in care redactati actele.
De asemenea, in ultimul rand, conteaza si ce intelegeti dv. prin a dispune de proprietati pana la decesul dv. De dispun dispuneti in masura in care nu ati dispus deja. Greu de explicat in scris, dar chiar faptul ca le donati catre nepoti asta inseamna, ca dv. ati dispus de ele. Nu puteti dispune dupa ce ati dispus si apoi inca sa mai p[utetio dispune, repetat, dupa ce ele au ajuns sa fie ale nepotilor.
Va recomand cativa juristi la care sa mergeti pentru solutii. In esenta, poate ca testamentul ar fi mai indicat.
Buna seara d-na Avocat Liliana Gradinaru,
Spuneti de sot ca ar avea drepturi legale aspura bunurilor mele personale, desi acele bunuri enumerate mai sus imi apartin inca de dinaintea casatoriei mele cu el!? Deci nu sunt bunuri achizitionate in timpul casatoriei si nici la comun/cu ajutorul lui, material! Cum ar putea legal sa-i apartina ceva din ce e al meu!? De dispus, dispun.. si chestia cu "sa dispun" de ele se intelege ca atat timp cat copiii sunt minori, parintii acestora sa nu poata vinde ori intr-o forma sau altra, insträina aceste bunuri.. iar eu sa raman pe drumuri! Asta intentionam cu "sa dispun de ceea ce deja dispun si-mi apartine!!! Cat atunci cand copii vor fi majori, vor putea face ce e de cuviintä cu aceste bunuri de care momentan dispun pana la varsta majoratului lor.. sa fac ei dupä bunul lor plac si IQ!!!
Multumesc mult pentru interventia d-strä!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
KleopatraK, utilizator
Confundati dreptul de proprietate al unui sot cu dreptul de mostenire. Din bunurile dv. personale are drept demostenire sotul, nu din cele comune.
In esenta, una e sa dispuneti de ele, alta e sa le interziceti vanzarea lor. faptul ca ei, minori sau majori nu va vor putea da afara e una, insa asta nu inseamna ca dv. veti dispune de acele bunuri.
In plus, nu are legatura minoratul sau majoratul nepotilor cu ziua cand vor putea dispune de bunuri sau, cel putin, asa vad eu ca in cazul acesta nu ar trebui sa existe legatura. Legatura e intre dv., nevoile dv. de locuinta, drepturile pe care inca le pastrati referitor la imobile si limitarea drepturilor nepotilor pentru aceasta perioada.
Caci nu cred ca doriti sa folositi imobilul pe perioada cand ei sunt minori si la 18 ani sa plecati instant din imobil. Ideea e sa le folositi cat timp aveti nevoie din timpul vietii dv. E legat de viata dv. si nu de varsta nepotilor. Cred eu.

In prezent, vad cateva variante: va speriati de cate probleme sunt de rezolvat si inteles si o lasati balta; faceti acte la nimereala; incepeti sa cititi si sa va documentati sau sa va informati la specialisti si luati decizia in cunostinta de cauza. Oricum ar fi, va recomand sa intelegeti actul pe care il incheiati, efectele sale in timp, reversibilitatea sa sau nu, sa va ganditi la situatii potentiale ce pot aparea.

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)