avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate circula in UE cu dovada inlocuitoare a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate circula in UE cu dovada inlocuitoare a certificatului de înmatriculare?

Buna ziua,

Procesul de inmatriculare in Romania este luuung si complicat.
Dupa o asteptare de 3 luni (3 LUNI) pentru programarea la RAR, am aplicat zilele trecute in sfarsit dosarul de inmatriculare. Numerele nu se mai dau pe loc ca in trecut (multumim Guvernului care a scos taxa de mediu si a incurajat inmatricularea tuturor rablelor din Europa in Romania), iar acum dureaza o saptamana (un fleac pe langa cele 3 luni de asteptare la RAR).
Cireasa de pe tort este ca certificatul de inmatriculare dureaza alte 15 zile (se trimit de la Bucuresti prin posta), si nu exista nici un mod de a urgenta procesul (metode sunt multe dar avem alte preocupari).
Am asteptat cat am putut insa am nevoie urgent sa plec cu masina afara din tara, si nu voi avea certificatul de inmatriculare, in schimb voi avea o dovada inlocuitoare, care am inteles ca ofera dreptul de circulatie doar in Romania.
In baza carei legi se impune aceasta restrictie de circulatie doar pe teritoriul Romaniei?
Cui ma pot adresa pentru o dovada de circulatie care este valabila in UE?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
cristi4n, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 09:15, 9 Noiembrie 2017
Nu puteti circula decât cu certificat de înmatriculare. Nu exista dovada de circulație pentru UE.

Potrivit Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula în traficul internaţional dacă este înmatriculat, dar numai pe perioada cât este asigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducătorul posedă permis de conducere valabil precum şi un certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului respectiv.

Astfel, trecerea frontierei cu un autovehicul cu dovada de circulaţie provizorie nu este posibilă.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Daca asta este legea as putea zice ca este interpretabila si ca ma incardez: dovada nu imi dovedeste tocmai acest lucru: atesta inmatricularea vehiculului? Pentru mai multe detalii am si cartea de identitate a masinii.
Cand mi-am schimbat permisul cu unul dintr-un stat din UE, pe perioada in care nu am avut carnetul (pentru ca era in proces de schimbare), mi s-a dat o dovada inlocuitoare. Am fost intrebat explicit daca vreau dovada pentru circulatie interna sau circulatie in UE. Este acelasi concept de dovada care este valabil in UE. De ce la noi ar fi diferit atat timp cat suntem stat membru UE?
cristi4n a scris:
Am fost intrebat explicit daca vreau dovada pentru circulatie interna sau circulatie in UE.

Si spuneti ca ati primit dovada de circulație PROVIZORIE în UE... :-)

Mult succes cu interpretarea legilor in discutiile dvs cu vameșii ori care ar fi aceia. ;-)
Alături de cartea de identitatea/pasaport și permisul de conducere, la controlul de frontieră trebuie să prezentaţi, pentru autoturismul pe care-l conduceti, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA, precum şi documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice.
Succes !
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este infractiune sau nu? Imparatul Imparatul Daca circuli cu ITP expirat, ti se face dosar penal? In baza carei legi? A patit un prirten de-al meu, care avea o masina inmatriculata in Bulgaria si avea ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara-cu dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare crin1980 crin1980 BUNA ZIUA! AM CUMPARAT O MASINA NOUA SI DORIM SA MERGEM IN BULGARIA IN CONCEDIU. AICI APARE PROBLEMA...PANA LA DATA PLECARII NU PUTEM INTRA IN POSESIA ... (vezi toată discuția)
Sunt in afara tarii cu o masina a carei itp a expirat si vreau sa stiu daca agentul vamal poate restrictiona intrarea in tara a autovehicului remus39 remus39 sunt in afara tarii cu o masina a carei ITP a expirat si vreau sa stiu daca agentul vamal poate restrictiona intrarea in tara a autovehicului,sau poate creea ... (vezi toată discuția)