avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare in legalitate - casa fara autorizatie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare in legalitate - casa fara autorizatie de constructie

Buna seara,

Va prezint urmatoarea speta:

Tata a decedat cu aproape 50 de ani in urma. Nu s-a dezbatut mostenirea. Am ramas in urma lui, eu, sora mea, fratele meu si mama. O casa batraneasca cu 3 camere si aproximativ 4160 metri patrati de gradina.

Cu 20 de ani in urma eu. sotul si copiii ne-am mutat in casa mamei care locuia singura. In urma mai multor discutii mama nu a dorit sa faca acte pe casa nimanui si nici contract cu clauza de intretinere. A fost de acord insa sa ne cedeze o bucata de teren in gradina pentru a ne construi noi cu materialele si banii nostri o casa. Nu avem titlu de proprietate pe teren (mama nu a dorit sa ne faca niciun act mentionand ca "nimeni nu ar indrazni vreodata sa se bage peste voi". Noi am construit casa de aproape 13 ani si platim impozit pe teren si pe casa de aproximativ 10 ani. Ingrijim terenul si curtea noastra si in paralel, ingrijim si gospodaria/casa batraneasca a mamei. De ani de zile o intretinem din banii nostri si o ingrijim inclusiv pe mama care are 90+ si sufera de dementa senila.
Fratii o viziteaza foarte rar si nu contribuie la cheltuieli.
Sora are pretentia ca ea sa mosteneasca intreaga casa batraneasca plus lotul de teren care i se cuvine.

Asa cum spuneam la inceput, este vorba de aproximativ 4160 de metri patrati (curtea casei si gradina), teren care (dupa decesul mamei ar trebui sa se imparta egal la 3) Terenul pe care am construit noi casa nu depaseste 1250 de metri patrati. Asadar nu ne-am intins mai mult decat ni s-ar cuveni.
Fratii mi-au spus ca nu vor sa dezbata mostenirea, ca nu vor sa plateasca taxe etc. Eu doresc sa ies din indiviziune si sa fac autorizatie pe casa.

Intrebari:
1. Pot invoca uzucapiunea extratabulara? Pe lotul meu? Cu cererea unui certificat de atestare a edificarii constructiei si inscriere in cartea funciara?
2. Daca fratii nu doresc partaj voluntar, succesiunea in instanta nu prezinta costuri mai mari?
3. Fratii pot emite pretentii asupra lotului meu unde am construit casa (strict sa ma sicaneze - in realitate toate loturile sunt la fel de mari si pretabile pentru o casa, toate au acces la drum)
4. Pot obtine despagubiri in instanta pentru faptul ca doar eu am ingrijit-o pe mama? Toti vecinii sunt martori.
5. Poate sora mea sa pretinda intreaga casa batraneasca in conditiile in care nu a facut nimic pentru mama sa? Nu e normal sa avem fiecare un lot de teren (pe care fiecare poate construi cate case doreste si o camera din casa batraneaca?)

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cu stima,
I. C

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire Aryela Aryela Buna dimineata, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: sunt 4 frati din care 2 au cedat in favoarea celorlalti 2 adica mama mea si sora un lot de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme relumarius relumarius Buna ziua. Bunicul meu in 93\' ia facut acte pe unde teren mamei mele(unde a si terminat de construit in 95 o casa) In 94 cand sau eliberat titlurile de ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa si pamant sara2 sara2 Sunt 3 frati si au mostenit casa si pamantul (undeva la tara).Singurul baiat traieste pe acel teritoriu si el a profitat de tot.Cu ajutorul mamei si ... (vezi toată discuția)