avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prescrierea abaterii disciplinare - termen?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prescrierea abaterii disciplinare - termen?

Buna ziua,

Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
________________________________________
Prin Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 16/2012) - Înalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursurilor, pronuntand urmatoarea solutie:

“Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.”
_________________________________

Intrebarea mea este daca posibilitatea de a cerceta/sanctiona abaterea disciplinara se prescrie totusi in termen de 6 luni de la data producerii faptei.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 9 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Nu se prescrie cercetarea faptei disciplinare, ci doar aplicarea sanctiunii. Practic comisia de disciplina cerceteaza fapta savarsita si constata prin PV de cercetare ca fapta exista dar aplicarea sanctiunii s-a prescris.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de 6 luni este un termen de decadere si, prin urmare, dreptul angajatorului de a-l sanctiona pe salariat dupa implinirea acestuia nu mai subzista.



Va multumesc pentru raspunsurile prompte. Care este atunci sensul deciziei ICCJ? Aveti cumva si practica judiciara? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia ICCJ stabileste doar momentul in care incepe sa curga cele 30 de zile, si anume : momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

jurisprudenta
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara care dureaza de doua luni aida33 aida33 Angajatorul ia cunostinta de o posibila abatere disciplinara , in baza unei sesizari inregistrate in 06.08.108, , emite decizia de convocare a comisiei de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii art 252 alin (1) . in termen de 30 de zile calendaristice ... sexu sexu Codul muncii art 252 alin (1) . in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, ,Când se ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara croberta croberta In cat timp se emite o sanctiune disciplinara cu retinerea din salariu daca cercetarea administrativa s.a incheiat pe 04.11.2014 ? (vezi toată discuția)