avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neprezentare tata prezumtiv la testul ADN stabilit de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neprezentare tata prezumtiv la testul ADN stabilit de instanta

As dori sa stiu de ce intampla in cazul in care tatal prezumtiv nu se prezinta la testul ADN de stabilire a paternitatii pentru un copil din afara casatoriei, la data stabilita de instanta.Adica ce se intampla cu testul ADN si cu tatal prezumtiv? Se repeta testul la alta data si tot mama il plateste si pe asta ?Si daca nu se prezinta nici atunci, pana cand se taraganeaza procesul de stabilire a paternitatii ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:37, 16 Octombrie 2009
Instanta stabileste o noua data pentru test, cu mentiunea ca in cazul neprezentaraii, tatal va fi sanctionat. In acest caz se cam sprie lumea si se prezinta la acest test.
Constrangere , cu privire la testul ADN, nu poate exista , asa incat , daca paratul nu se prezinta, acest refuz e apreciat de instanta in detrimentul lui , administrandu-se alte mijloace de proba: proba testimoniala , expertiza medico-legala ,
prezumtia legala absoluta a timpului legal de conceptie (intre a 180-a si a 300-a zi dinaintea nasterii ), inscrisuri.

Cheltuielile de judecata raman in sarcina reclamantului , insa , facand dovada acestora si daca va avea castiga procesul , va putea recupera aceste cheltuieli de la tatal copilului.

Poatea fi mentionat in cererea de chemare in judecata ca aceste cheltuieli vor fi suportate de partea "care va cadea in pretentiuni".Instanta , inainte de inchiderea dezbaterilor , in vederea exercitarii rolului sau activ , va pune in discutie partilor posibilitatea recuperarii cheltuielilor ocazionate de acest proces.

Sau , pe cale separata , in 3 ani , termen calculat de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii , pot fi dobandite resursele materiale investite in vederea stabilirii filiatiei fata de tata a copilului din afara casatoriei.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din experienta am scris despre aceasta sanctiune, fiindca am lucrat la protectia copilului ceva timp si am avut un caz asemanator. Tatal a fost instiintat de instanta ca in cazul neprezentarii va pimi sanctiune si s-a prezetat.....
Ce se intelege prin proba testimoniala, expertiza medico-legala?Adica in ce constau practic aceste probe si unde se fac.Va multumesc.
Proba testimoniala inseamna declaratii de martor care cunosc situatia cum ca respectivul avea o relatie cu mama, ca in perioada respectiva a ramas insarcinata, ca mama nu mai avea alte relatii, si - din cunostintele lor - paratul este tatal copilului.
In ceea ce priveste expertiza medico-legala, in lipsa paratului, nu prea stiu la ce se refera colega mea.

Alte discuții în legătură

Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Cerere test paternitate crystyna80 crystyna80 Buna ziua tuturor,o mica nelamurire am.Sotul meu avand o relatie cand avea 16 ani,nefiind copt la minte si nestiind sa se apere,a rezultat o fetita(care de ... (vezi toată discuția)