avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ocupa de dezvoltarea intelectuală a unor copii? (Sector ONG)

Buna seara,

Suntem un ONG inființat anul acesta și nu avem încă foarte multă experiență, drept urmare adresez această întrebare aici.

În cadrul unui proiect vrem să plătim câțiva profesori pentru a se ocupa de un grup de copii dornici să învețe și să se dezvolte, al căror părinți nu iși permit să plătească meditații în particular. Întrebarea noastră este, pe ce bază legală poate ONG-ul nostru să plătească acești profesori ? Cum trebuie să procedăm? (fără un contract de muncă, deoarece e vorba de cateva ore pe săptămână)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: StefanLupu94 , utilizator 16:17, 15 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incheia un contract de prestari de servicii intre entitatea pe care o reprezentati si persoana fizica. Este vorba de defunctul contract civil reinviat intr-o forma modernizata. Acesta va confera satisfactia sa aveti o relatie perfect legala intre parti, transparenta, iar tratamentul fiscal este cat se poate de simplu, impozitandu-se la sursa cu cota de 16%. Dar cum asupra tuturor veniturilor din Romania se calculeaza CASS, autoritatea fiscala va emite ulterior o decizie in acest sens. Ar fi de dorit ca contractul sa fie elaborat intr-o maniera profesionista de specialist in domeniu, altfel exista riscul ca Fiscul sa procedeze la reconsiderarea acestei activitati ca activitate DEPENDENTA. Cu alte cuvinte INDEPENDENTA prestatorului trebuie garantata. Si nu numai. Sunt sapte criterii/conditii stabilite de legiuitor, de care trebuie tinut cont in mod obligatoriu si din care cel putin patru trebuie indeplinite, astfel cum se stipuleaza la Cap.III, art.7 din Codul Fiscal.
Nu in ultimul rand, activitatea trebuie sa se desfasoare uno ictu, adica dintr-o data si nu poate avea caracter repetitiv.
Daca vi se pare cam complicat, recunosc, da, pare. Trebuie sa intelegem intentia legiuitorului care, prin introducerea a tot felul de conditii doreste ca incheierea unor astfel de contracte sa se poata face cat mai rar, ocazional. Totusi, este un tip de colaborare pe care il recomand.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
ContSters44758, utilizator
Multumesc pentru răspunsul oferit! Din păcate, după ce m-am mai informat cu privire la soluția dvs., noi nu ne încadram, activitatea fiind una DEPENDENTĂ (adică doua ore în fiecare săptămână).

Dat fiind acest lucru, doresc să știu dacă OUG nr.4/2017 se aplică în cazul unui C.I.M. pentru 2 ore/saptamana? Concret, cât trebuie să plătim la stat pentru aceste doua ore pe săptămână pe o perioadă nedeterminată?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, solutia este buna si pentru dvs. Nu intamplator v-am spus ca varianta aceasta este pentru cunoscatori.
Dar daca doriti sa incheiati CIM cu timp de lucru partial, in cazul in care profesorul are deja un CIM cu norma intreaga, taxele/contributiile se vor plati doar pentru orele lucrate.
Exista si o alta alternativa. Puteti incheia cu persoanele fizice asistate contracte de mecenat, acestia primind de la entitatea non-profit contravaloarea meditatiilor, iar sumele respective vor ajunge intr-un final la profesori., ei urmand sa declare veniturile respective.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca era ceva one-time, de cateva ore, sau 1-2 zile, se putea pe contract civil. Fiind ceva repetitiv, este ilegal a se merge pe contract civil, trebuie contract individual de munca cu timp partial. sau eventual contract de prestari servicii daca acei profesori isi fac PFA sau o alta forma juridica specifica de autorizare....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desigur ca ONG-ul, daca nu si-a autointerzis prin Statut, poate acorda persoanelor beneficiare, ca donatie ( nu ”mecenat”) sumele de bani necesare ca acestia sa plateasca acelor profesori munca depusa. Insa acea munca este munca depusa, si plata ei e venit impozabil oricum ai incerca sa invarti juridic lucrurile, nu poate fi mascata in contract de mecenat intre persoana fizica si profesor, pentru ca de fapt plateste o munca in beneficiu propriu, si in acest caz riscul nu e doar fiscal, de recalificare, ci si de sanctiuni pe legislatia muncii pentru munca nedeclarata ca atare prin incheiere de CIM, si mai mult, se poate lasa si cu doar penal de evaziune fiscala... Deci, CIM cu timp partial sau contract de prestari servicii daca profesorii aceia au PFA.... cu declararea si virarea impozitului pe venit si contributiilor sociale aferente... Angajator poate fi si persoana fizica, dar pt a nu incarca acei beneficiari / parintii lor, mai logic e sa faca ONG=ul acele contracte de munca cu timp partial.... Daca profesorii se inregistreaza ca prestatori autorizati de servicii de profil, e mult mai simplu. pentru ONG si beneficiari...

Alte discuții în legătură

Ong sa plateasca un serviciu oferit de o persoana fizica? AndaBrailean AndaBrailean ONG-ul are ca scop integrarea socio-profesionala a tinerilor din centrele de plasament. Una dintre nevoile sesizate in centre este cea a copiilor de clasa a ... (vezi toată discuția)
Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018 dumitru suiu dumitru suiu Buna seara . In cadrul unei asociatii de proprietari ,pana in noiembrie 2017 ,pentru lucari ocazionale ( montat o lampa pe casa scarii sau subsol,un colier,o ... (vezi toată discuția)
Contract de munca 8 ore/ 3 luni - se poate? emc emc Buna ziua, Poate cineva s-a lovit de aceste probleme si are o rezolvare: - Exista posibilitatea incheierii unui contract de munca de cateva ore la 3 luni? ... (vezi toată discuția)