avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018

Buna seara .
In cadrul unei asociatii de proprietari ,pana in noiembrie 2017 ,pentru lucari ocazionale ( montat o lampa pe casa scarii sau subsol,un colier,o teava sparta la subsol,izolarea unu tronson de teava la o scara ,etc...)-,lucrari care inseamna doua-trei ore de munca cand si cand - intocmeam conventii civile persoanei care ne efectua aceasta lucrare ,intocmeam stat de plata,achitam impozit 16% si era Ok .
Cum pot rezolva legal ,asemenea situatii de la 01 ianuarie 2018 ? Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: C.Veronica , utilizator 09:39, 1 Martie 2018
Din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic în 2018 fata de 2017: soluția aleasă nu este corectă. Trebuie apelat la o firma specializata (SC sau PFA) sau încheiați CIM cu o persoană fizică.
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
Iulian MANEA, Contabil
Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider ca se schimba doar impozitarea de 10%. Solutia cu CIM nu e chiar buna avand in vedere ca e o munca ocazionala si sa incarci lista de plata cu cheltuiala salariala a unui muncitor nu e acceptat de locatari. Nu e o munca dependenta cu caracter de repetitivitate deci e corect contractul civil....cu D205 pana la 28.02.2018 pt 2017.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Munca ocazionala este reglementata in Legea zilierlor iar asta nu e prevazut acolo.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca fapt divers... daca tin bine minte "Contractul Civil" sau "Contract de prestari servicii" este in fapt un "Contract de atrepriza" si este prevazut in legislatia noastra, deci este valabil.
Cu zilierii este alta poveste.

Daca nu ma insel, un asemenea contract se taxeaza aproape ca un CIM, adica CAS, CASS si impozit.
Cu alte cuvinte, pentru o Asociatie de Proprietari in cazul unor lucrari ce necesita o interventie rapida este cea mai convenabila solutie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
RaDracones, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ocupa de dezvoltarea intelectuală a unor copii? (sector ong) StefanLupu94 StefanLupu94 Buna seara, Suntem un ONG inființat anul acesta și nu avem încă foarte multă experiență, drept urmare adresez această întrebare aici. În cadrul ... (vezi toată discuția)
Ong sa plateasca un serviciu oferit de o persoana fizica? AndaBrailean AndaBrailean ONG-ul are ca scop integrarea socio-profesionala a tinerilor din centrele de plasament. Una dintre nevoile sesizate in centre este cea a copiilor de clasa a ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru lucrari florina.ciochina florina.ciochina Sunt administratora unui bloc din sectorul 6 bucuresti si doresc sa stiu daca se mai fac conventii civile... Un pensionar din bloc ne-a rezolvat niste ... (vezi toată discuția)