Pentru ca vad in jurul meu ca lumea a intrat deja in frenezia sarbatorilor mi-am adus aminte de un lucru simplu:
Aproape jumatate din populatia planetei crede intr-una din cele 3 religii avraamice, dar acesti drept-credinciosii mult-prea-iubitori de pace
sunt gata sa se macelareasca intre ei pentru unele mici amanunte legate de credinta.
Cateva mici amanunte:
Teoretic vorbind evreii, crestinii si musulmanii cred in aceeasi divinitate care a stat de vorba, rand pe rand, cu un numar de oameni numiti profeti. In privinta unui numar de profeti (Adam, Noe, Avraam, Moise), si a invataturilor acestora cele trei religii au aceleasi opinii. Discordia apare cand este vorba despre doua persoane. Un pacifist evreu, Iisus, si un negustor razboinic arab, Muhammad.
Iisus s-a nascut si a murit evreu, dar crestinii nu-l privesc ca evreu ci ca divinitate care a intemeiat crestinismul.
Coranul il priveste pe Iisus ca Mesia nascut din fecioara si cel care va veni din nou la sfarsitul vremurilor (este amintit in 93 de versete din Quran). Iisus si toti profetii (Adam, Noe, Avraam, Moise)
sunt priviti ca fiind musulmani Sura Al'Imrân 3:67 "Avraam nu a fost nici iudeu, nici creștin. El a fost credincios adevãrat și întru totul supus lui Allah [musulman], și nu a fost dintre cei care-I fac semeni".
In sfarsit, crestinii si evreii ii neaga orice fel de merit lui Muhammad, acesta fiind privit ca neavand nicio legatura cu credinta in divinitatea unica a religiilor avraamice, cu toate ca Muhammad vorbeste despre credinta in aceeasi divinitate in care credeau si Avraam si ceilalti profeti.
Pentru ca incurcatura sa fie si mai mare, primii scriitori bizantini care scriau despre musulmani scriau ca este
o secta crestina iar cantecele religioase ale celor 3 mari religii seamana izbitor de mult, atat in ce priveste textul cat si modul in care se canta.
Evrei
[ link extern ]
Crestini ortodocsi
[ link extern ]
Musulmani
[ link extern ]
Crestini catolici
[ link extern ]