avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de serviciu anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de serviciu anticipata partiala

Buna seara, am si eu o nelamurire referitoare la aplicarea L179/2004,mai concret in privinta interpretarii aplicabilitatii art.20 din legea mentionata anterior care suna astfel:
Art. 20. - In cazul in care, din insumarea perioadelor de vechime in serviciu, rezulta fractiuni de cel putin 6 luni, acestea se intregesc la un an, iar cele mai mici se neglijeaza.
Nelamurirea consta in faptul ca eu am o vechime efectiva in serviciu de 19 ani , 6 luni si 17 zile, din care 13 ani ca politist sau militar si sunt bolnav cronic.In prezent sunt cadru activ.
Intrebarea mea este daca pot beneficia de pensie anticipata partiala in conformitate cu prevederile art.14, lit. b, ale aceleasi legi.
Art. 14. -
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala politistii in activitate, indiferent de varsta, care au o vechime efectiva in serviciu de minimum 20 de ani, din care cel putin 10 ani ca politist sau militar, si se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati de politie, a reducerii unor posturi de natura celor ocupate de politistii respectivi, precum si pentru alte nevoi ale Ministerului Administratiei si Internelor si nu sunt posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii similare in aceeasi unitate sau in alte unitati de politie;
b) inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a pierderii capacitatii de munca, dovedita cu acte eliberate de comisia de expertiza medico-militara.
Din punctul meu de vedere eu tin sa cred ca pot benefecia de pensionarea anticipata partiala, dar as dori sa aflu interpretarea legala ale acestor articole de lege.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:24, 11 Octombrie 2009
Vechimea in serviciu care se ia in considerare la stabilirea pensiilor este constituita din perioadele in care ati fost: politist, functionar public cu statut special, militar etc. (toate situatiile sunt reglementate prin art. 18 din Legea nr. 179/2004).

Daca vechimea dvs. in serviciu este de 19 ani, 6 luni si 17 zile, se va face aplicarea art. 20 din acelasi act normativ, intregindu-se vechimea la 20 de ani. Deci, teoretic aveti dreptul sa beneficiati de pensie de serviciu anticipata partiala, cu conditia ca din actele eliberate de comisia de expertiza medico-militara sa rezulte ca v-ati pierdut capacitatea de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara silviulica silviulica In data de 16.09.2009 am fost declarat inapt serviciul in politie si incadrat in gradul III de invaliditate iar in decizia medicala se specifica ca boala ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala in mai borcanm borcanm Sunt ofiter activ in cadrul MAI si institutia in care lucrez se desfiinteaza. Pot solicita pensie anticipata partiala daca am vechime in sistem de 18 ani + 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie politist Asociaþia Profesionalã a Angajaþilor din Pazã (A.P.A.P.) Asociaþia Profesionalã a Angajaþilor din Pazã (A.P.A.P.) Gen:barbat Data nasterii:26 ianuarie 1965 Stagiul de cotizare:26 ani Alte date:grupa de munca alte conditii 7ani,speciala 8ani,deosebite 11ani,stagiu ... (vezi toată discuția)