avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CNP
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CNP

CNP-ul este relativ recent, introdus, pe ascuns, pe vremea lui Ceaușescu. De ce nu se mai emit, astazi, documente de identitate fără CNP?
Suntem ființe vii, nu suntem niște numere. Cu toate acestea nimeni nu ne bagă în seamă, astăzi, fără CNP. Până la introducerea CNP-ului de ce era totul OK? La vremea introducerii CNP-ului se spunea că putem sa avem și acte de identitate, după vechiul model, fără CNP. Mai apoi acest lucru a fost uitat și acum, când mergi să declari nou născutul, ființă vie, primești vrei nu vrei și CNP-ul.
Cel mai recent răspuns: paul 1 , utilizator 16:21, 19 Noiembrie 2017
Legislatia actuala mentioneaza obligativitatea CNP pentru toti cetatenii.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_274...
Prin Decretul Consiliului de Stat nr. 59 din 2 martie 1978, se consfinţea pentru prima dată, în România, faptul că Ministerul de interne, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare şi Direcţia Centrală de Statistică vor stabili un cod numeric personal pentru toţi cetăţenii români, care va fi înscris în actele de identitate, de stare civilă şi în alte acte personale.

În prezent prevederea este menționată în OUG 97/2005.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu sunt născut înainte de 1978. Cu toate acestea și eu am CNP. Când mi-a fost preschimbat Buletinul de identitate cu cartea de identitate mi-au pus și CNP-ul.
Atunci, în 1978, cînd a fost introdus CNP-ul, au fost situații de persoane care au refuzat să primească CNP-ul din motive personale, religioase, etc.
Au primit răspunsul că li se vor elibera buletine de identitate fără CNP.
Când a sosit timpul pentru preschimbare nu a mai fost respectată această promisiune sau excepție (cum vreți să o numiți) motivndu-se că nu mai există formulare de acte de identitate model vechi, fără CNP.
O scuză jalincă pe care nimeni nu o crede.
Revin cu întrebarea de mai înainte.
Cum a fost posibil ca până în 1978 să trăim fără CNP și după să nu mai fie posibil?
De ce, la nașterea unei ființe vii i se reține actul eliberat de maternitate, din care reiese că este o ființă vie, cu drepturi și libertăți și primește un Certificat de naștere, cu CNP, care îl transformă dintr-o ființă vie, cu drepturi și libertăți depline într-o PERSOANĂ FIZICĂ, fără drepturi și libertăți.
De ce părinților nu li se spuune, la starea civilă, acolo, unde predau actul de născut viu și primesc certificat de naștere pentru persoana fizică că de fapt ei își predau copilul statului și îl primesc înapoi, pentru creștere și îngrijire, în custodie?
Mesajele primite ca raspuns la discutia deschisa de dvs. se refera la respectarea legislatiei in vigoare. De comentat putem comenta multe, dar fara a putea schimba ceva in acest caz.
De unde ati dedus asta, ca un copil se preda statului ?

Alte discuții în legătură

Certificat constatator al nasterii nascutului viu dorinhojda dorinhojda in urma cu cateva zile am vizualizat o filmare video in care o persoana se prezenta ca fiind fiinta vie si nu persoana fizica, asta in urma unei cereri ... (vezi toată discuția)
2 pesoane acelasi cnp Sfanta Sfanta Buna ziua! Sincer nici nu stiu la ce categorie din forum sa incadrez aceasta intrebare:)...dar poate ma ajuta cineva ..poate ati mai avut asemenea ... (vezi toată discuția)
Problema cnp (ajutor urgent) Diana7 Diana7 sunt din Constanta, am 40 de ani, anul acesta pe 4 martie imi expira buletinul de identitate. in luna februarie am depus actele necesare iar pe 29 ale luni mi ... (vezi toată discuția)