avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CNP
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CNP

CNP-ul este relativ recent, introdus, pe ascuns, pe vremea lui Ceaușescu. De ce nu se mai emit, astazi, documente de identitate fără CNP?
Suntem ființe vii, nu suntem niște numere. Cu toate acestea nimeni nu ne bagă în seamă, astăzi, fără CNP. Până la introducerea CNP-ului de ce era totul OK? La vremea introducerii CNP-ului se spunea că putem sa avem și acte de identitate, după vechiul model, fără CNP. Mai apoi acest lucru a fost uitat și acum, când mergi să declari nou născutul, ființă vie, primești vrei nu vrei și CNP-ul.
Cel mai recent răspuns: paul 1 , utilizator 16:21, 19 Noiembrie 2017
Din faptul că statul îl
"
ÎNMATRICULEAZĂ
"
, adică îl dotează cu CNP, transformându-l dintr-o ființă liberă, suverană față de orice putere într-o PERSOANĂ FIZICĂ, supusă aceluia care l-a înmatriculat, adică statul. Eu nu pot să pun egal între ființa vie, nou născutul și persoana fizică.
Consider că dacă nu ar primi CNP-ul, ființa vie, nou născutul nu ar mai putea fi controlat de stat.
Legal, se poate presupune că fiind de față, nou născutul, alături de măcar unul din părinți și neavând nimic de obiectat cu lăsarea în grija stării civile a certificatului eliberat la naștere, din care reiese că este o ființă vie, este deacord să primească CNP-ul.
Acel document ar trebui să rămână, în original, la titular. Eventual, statul își poate face o copie, cu aprobarea titularului, după actul original.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si credeti ca daca nu ar avea CNP nu ar putea fi tras la raspundere de catre stat ?

Atât timp cât nu ai un CNP pentru stat și organele sale ești inexistent ca persoana fizică. Statul nu discută cu ființele vii ci doar cu persoanele fizice sau cu persoane juridice.
Lipsa CNP-ului nu îi dă dreptul ființei vii să facă rău aproapelui său dar îl ferește de abuzurile pe care statul le poate face unei persoane fizice sau persoane juridice.
Eu cred că o ființă vie, o ființă fără CNP, are posibilitatea să discute de la egal la egal cu statul și organele sale. O persoană fizică nu își poate aroga acest drept, fiind ea, o persoană supusă statului și organelor sale.
Statul nu poate să mai dispună, ca în cazul persoanelor fizice, de soarta lor, să le tranzacționeze, să facă împrumuturi, la băncile sau societățile care fac astfel de tranzacții, în numele persoanelor fizice pe care le are în evidență prin CNP.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
paul 1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat constatator al nasterii nascutului viu dorinhojda dorinhojda in urma cu cateva zile am vizualizat o filmare video in care o persoana se prezenta ca fiind fiinta vie si nu persoana fizica, asta in urma unei cereri ... (vezi toată discuția)
2 pesoane acelasi cnp Sfanta Sfanta Buna ziua! Sincer nici nu stiu la ce categorie din forum sa incadrez aceasta intrebare:)...dar poate ma ajuta cineva ..poate ati mai avut asemenea ... (vezi toată discuția)
Problema cnp (ajutor urgent) Diana7 Diana7 sunt din Constanta, am 40 de ani, anul acesta pe 4 martie imi expira buletinul de identitate. in luna februarie am depus actele necesare iar pe 29 ale luni mi ... (vezi toată discuția)