Buna ziua
In anul 2008 am facut comanda la o usa de garaj termoizolanta automata. Am incheiat un contract in acest sens cu o firma (executantul lucrarii) si nu au fost niciun fel de probleme in ce priveste executarea contractului.
Acum o saptamana, m-a sunat un prieten sa-mi spun a ca intr-un pliant al firmei respective apare ca exemplu de lucrare o poza cu CASA MEA (cu tot cu usa respectiva)desi eu nu mi-am dat acordul pentru asa ceva, am recitit contractul de 10 ori, deci sunt sigur de asta.
Intrebarea mea ar fi ce mijloace juridice am la indemana pentru a-i obliga pe executanti la despagubiri sau pentru a-i obliga sa-si retraga pliantul de pe piata?.
Am luat legatura cu un avocat care mi-a spus ca nu prea am cum sa dovedesc interesul pentru promovarea unei actiuni in justitie si mai mult, nu pot dovedi nici macar prejudiciul care mi-a fost creat, desi lucrarea respectiva m-a costat o gramada de bani, firma nu mi-a facut-o gratuit. Chiar asa toata lumea poate sa-si faca reclama cum vrea pe spatele oricui? Nu as fi indreptatit sa primesc si eu o suma de bani, mai ales ca nu mi-am dat acordul pentru asa ceva (publicitate).:stunned:
Cu tot respectul, executantul face publicitate pe ceea ce a executat si montat. Dvs vreti bani pentru ca va apare casa in poza? Care ar fi contributia dvs la munca executantului? faptul ca i-ati pus la dispozitie o casa unde sa puna usa?
In mod categoric nu puteti sa solicitati niciun fel de bani pentru publicitate,
Domnule avocat
Cu acelasi respect. Eu stiam ca trebuie sa-mi dau acordul pentru ca cineva sa-mi pozeze un anumit bun (mai ales in caz de publicitate). Nu vi se pare firesc acest lucru?!?
Chiar daca nu i-au bani, ma intereseaza sa nu mai faca alte pliante publicitare in care ca element principal apare casa mea.
puteti formula o actiune prin care sa solicitati:
1 - sa nu foloseasca imaginea bunurilor proprietatea dvs;
2 - sa retraga de pe piata materialele deja printate
3 - daune interese - daca puteti dovedi un prejudiciu produs prin fapta culpabila a executantului - pentru acest capat de cerere trebuie sa fiu de acord cu avocatul pe care spuneti ca l-ati consultat, nu prea aveti cum sa dovediti un prejudiciu;
insa puteti, astfel cum am spus, sa ii chemati in instanta pentru a-i obliga sa nu mai foloseasca imaginea bunurilor dvs.
dar aceasta presupune un proces de durata, pe perioada caruia ei vor folosi probabil imaginea respectiva, iar la sfarsitul acestui proces va va fi destul de greu sa puneti in executare hotararea judecatoreasca.
cea mai buna varianta pe care o aveti este sa le faceti o notificare printr-un avocat in care sa le prezentati punctul dvs de vedere si eventual sa ii convocati la o conciliere directa, unde sa puneti in discutie si unele daune materiale - chiar daca nu veti obtine vreo suma de bani, poate asa ii determintati sa inceteze sa foloseasca respectiva imagine