avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plătesc pensie de întreținere fără să am ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plătesc pensie de întreținere fără să am certitudinea că majorul își continuă studiile. Cum pot verifica acest lucru?

Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie:
- platesc pensie de intretinere copilului care tocmai a inceput facultatea si refuza vehement sa-mi faca si mie dovada ca este student, argumentandu-mi ca a facut dovada la casa de pensii, eu fiind pensionar;
- la facultate am primit raspuns ca nu-mi pot da relatii decat pe cale legala;
- unde trebuie sa ma adresez -- fara ca actiunea mea sa fie considerata hartuire, copilul spune ca daca o chem in instanta pentru a face dovada, o sa ma acuze de hartuire -- ca sa pot sa fiu sigur ca este studenta ?
- daca trebuie la judecatorie, ce anume trebuie sa sesizez in cerere, sistarea pensiei sau sa-i cer sa faca dovada ca este studenta?
Va multumesc.
stfn_tiberiu@yahoo.com
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ANDREEA 98 , utilizator 08:44, 6 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu-i mai plătiți pensia dacă refuză să facă dovada continuării studiilor.

La facultate trebuie să depuneți la secretariat petiție scrisă cu nr. de înregistrare, și să solicitați răspuns în scris în termenul legal de 30 de zile.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

Dar cum pot sa nu-i mai platesc daca cei 25% imi sunt opriti automat de catre Casa de pensii ?
M-am gandit sa fac o solicitare la Judecatorie pentru sistarea pensiei si daca prezinta dovada atunci sa solicit prin Judecatorie sa fie obligata sa prezinte dovada pentru fiecare semestru de studii, acest aspect pentru a ma convinge ca urmeaza cu regularitate cursurile si sa ma asigur ca foloseste banii cu folos si doar in interesul ei.
Deci cum ar trebui sa formulez oare aceasta solicitare la Judecatorie ..... ma poate ajuta cineva ....
Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apelaţi la un executor judecătoresc pentru constatarea stării de fapt.Acesta va face demersurile necesare .El are posibilitatea să verifice la casa de pensii adeverinţa depusă, să verifice la instituţia aceea de învăţământ dacă copilul frecventează cursurile. Dar vă costă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recititi hotararea judecatoreasca. Dvoastra ii datorati pensie pana la 18 ani. La 18 ani, devenind majora, e interesul ei sa va cheme ea personal in judecata dovedind continuarea studiilor si lipsa posibilitatii de autointretinere (studii la zi). Banuiesc ca pana acum plateati pensia in contul mamei, aceasta fiind reprezentatnta legala a minorei. Dupa majorat, fiica are raspundere legala integrala.
Pur si simplu opriti plata pensiei!
Faceti adresa la Casa de Pensii, aratand ca obligatia dvoastra a incetat odata ce fiica a implinit 18 ani. Ca ei...nu au de unde sa stie. Anexati sau faceti referire la hotararea judecatoreasca prin care CdP a instaurat poprirea automata. Probabil a fost o hotarare de dinainte de oct 2011....
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
asaofi, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.
Cateva precizari:
- dreptul de pensie de intretinere l-a solicitat la acea data copilul deoarece avea deja peste 18 ani, dar totusi era inca eleva in clasa XII (an scolar septembrie 2016 -- iulie 2017);
- pana in august 2017 inca mai eram activ, dupa aceasta data am devenit pensionar si cei de la locul de munca (la stat) au inaintat spre casa de pensii si hotararea judecatoreasca;
- cei de la Casa de pensii i-au solicitat copilului dovada, copilul spune ca a trimis dovada dar a refuzat sa-mi dea si mie o copie dupa dovada (am rugat-o sa -mi dea si mie o copie, tocmai si i-am precizat, pentru a evita sa o chem in instanta, dar este foarte inversunata, mi-a argumentat ca isi consulta un avocat !!!!)
ÎNTREBARI:
- daca a facut dovada la Casa de pensii eu mai am dreptul sa-i solicit sa-mi faca si mie dovada chiar si in instanta (cei de la facultate nu-mi dau relatii decat numai cu acordul ei, si nu vreau sa am surpriza sa ma deplasez la facultate si sa nu vrea sa-si dea acordul, sa-si bata joc de mine);
- cum vor face in continuare cei de la Casa de pensii oprire pe pensie in continuare pentru anul de studii II si chiar III, eventual Master;
- de unde vor stii cei de la Casa de pensii ca nu isi mai continua studiile?!!
- daca se angajeaza, fara contract de munca sau chiar si cu contract dar nu anunta, si in paralel cu studiile pprimeste si pensie si salariu?!
- daca in semestrul II nu se mai duce la studii/facultate, eu tot o sa mai platesc sau cum pot sa aflu acest aspect?!
- daca renunta la facultate dar in anul urmator se inscrie iar la alta facultate, eu tot voi plati pana la varsta de 26 de ani?!!

Va multumesc, si precizez ca doresc/vreau sa ma asigur ca, chiar o sa faca o facultate spre binele ei, si chiar o sa foloseasca banii in folosul ei, ca se va alege cu ceva.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Radu Aura Radu Aura Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , in cazul unui copil care a implinit 18 ani si primea ... And2005 And2005 Buna ziua , in cazul unui copil care a implinit 18 ani si primea pensie alimentara in urma umei Sentinte civile mai este nevoie de o alta sentinta civila ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)