avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament olograf

Buna,
Am nevoie de o parere!
Am un testament olograf (din pacate) prin care se lasa mostenire un apartament si un teren. Beneficiara este o sora a defunctei. Au vocatie succesorala doar 2 surori ale defunctei.
Are vreo importanta testamentul daca este olograf? Cum se vor forma cotele?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 19:01, 4 Februarie 2006
surorile defunctei fac parte din clasa 2 de mostenitori, a colateralilor privilegiati, aceasta clasa nu este rezervatara, astfel sora in favoarea careia este testamentul olograf culege intreaga succesiune.
Da, asa este, nu sunt rezervatate, dar avand in vedere ca e vorba de un testament olograf prin care se transmite un apartament si un TEREN, este oare recunoscut, are putere acest testament? Produce efecte sau imi poate cere nulitatea lui?
Multumesc.
Chiar daca in cauza este un teren, legiuitorul nu a prevazut(din cate imi amintesc) o clauza expresa prin care sa dispuna in cazul terenurilor obligativitatea tesamentul autentic. :)
Prin testament olograf, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de codul civil, se poate testa in mod valabil cu privire la ambele tipuri de bunuri(mobile si imobile)
toate testamentele legal intocmite au aceiasi "greutate" juridica. Singura problema a testamentului olograf este ca se va dispune efectuarea unei expertize grafologice pentru identificarea autorului, iar scriptele de comparatie trebue sa fie acceptate de catre expert. (in general se accepta tot ce are stampila)
Actul autentic este obligatoriu (ad validitatem) in cazul instrainarii terenului, ori testamentul nu este un act de instrainare.

Alte discuții în legătură

Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)