avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr un teren. Îmi poate cere vecinul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr un teren. Îmi poate cere vecinul drept de servitute?

Buna ziua...Intentionez sa cumpar un teren ce are o cale de acces (nu drum de servitute) terenul cu rosu din poza. Vecinul din partea de nord cel cu verde in poza nu are acces la un drum public, in realitate el are acces la un drum pietruit lasat de fiecare proprietar in parte. Intrebarea este: poate sa ceara servitute de trecere pe terenul care doresc sa-l cumpar?
Atasez un link cu poza din zona respectiva
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 27 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mozzycv , utilizator 22:21, 1 Decembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Un raspuns transant si categoric, este greu de dat.Ar ptuea cere drept de trecere,depinde de evolutia concreta a situatie de fapt,in caz de actionare a in judecat va fi nevoie de o expertiza de specialitate, nefiind expert topo,greu de spus cu exactitate, cel putin teoretic este posbil.
Eu nu inteleg unde anume iese vecinul cu verde, nu inteleg ce drum e acela al dv., ce 3,5 metri... ce acces e acela, cine l-a lasat, daca ati verificat CU de construire si va dau autorizatie cu o iesire atat de ingusta pe care nu trece masina de pompieri... Sunt multe aspecte, nu inte;eg care e drum m public acolo si care e situatia juridica a fiecarui lot si a iesirilor. In conditiile in care nu inteleg, nu am ce sa va spun.
Un teren de casa nu e ieftin si nici temporat, mai bine verificati exact ce inseamna partea juridica a investitiei, ce presupune constructie, ce se intampla dacas e schimba urbanismul si nu construiti etc.
Dreptul de trecere e o servitute, v-o puteti garanta acum incheind acte cu vecinii, daca sunt de acord si e posibil.
Ultima modificare: Luni, 27 Noiembrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
Eu cred ca am fost destul de explicit....in legatura cu drumul meu de acces de 3.5 m am fost si la primarie si la ISU si nu este nicio problema...pe mine ma intereseaza daca vecinul imi poate cere drept de trecere...mai atasez o poza sper sa ma fac mai inteles acum...
Mai fac precizarea ca tot terenul a fost un intreg...ulterior a fost dezmembrat in cele 3 parti...

[ link extern ]

-eliminare citat-
Ultima modificare: Luni, 27 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
In prima poza nu se stia ce e terenul din spate. Daca proprietarii aceia ii dau declaratie la notar ca il lasa sa foloseasca drumul, ok, altfel el nu apare pe hartie si, cand va fi nevoie, daca ii vor nega dreptul de folosinta, acest vecin poate obtine o servitute de trecere pe terenul dv. Dar asta depinde de conditiile concrete de la acel moment.
In privinta accesului pe drumul dv., mie mi se parea ca e mai lung de 25 de metri in poza, sigur, e o presupunere, dv. cunoasteti mai bine. Daca exista deja autorizatie sau macar avize pentru acel teren, inseamna ca ati fost la autoritati si e ok, eu nici urbanismul local nu il stiu.
Nu cred ca se merge la ISU...

Alte discuții în legătură

Dreptul de servitute tibik tibik Buna ziua, Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele: 1) In momentul cand s-a ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat urbanism iulianpetrariu iulianpetrariu buna ziua! Am un teren si nu mi se elibereaza certificatul de urbanism deoarece calea de acces nu este de 8 metri latime ,pana la terenul meu mai sant 4 ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)