avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil cu uzufruct viager. Este posibilă vânzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil cu uzufruct viager. Este posibilă vânzarea lui dacă există această clauză?

Buna.
Explic din nou pe scurt situatia pentru cine nu stie.
Exista o mostenire,un imobil,la care sotul meu este nudul proprietar si matusa lui este beneficiara uzufructului viager.Din motive bine definite nu putem ajunge la un consens cu o eventuala despagubire cu dansa si ne intrebam daca acest imobil il putem vinde in starea actuala.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IAndra04 , utilizator 20:17, 2 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti vinde ce aveti, nuda proprietate. Matusa ramane in casa, cam greu de gasit cumparatori care sa stea pe afara pana decedeaza matusa.
Pt a vinde nuda proprietate, nu aveti nevoie de acordul ei. Pt a vinde ap cu totul, e nevoie de acordul ei, dar nu il obtineti.
Conf.art.703 NCC"Uzufructul este dreptul de a folosi bunul unei alte persoane si de a culege fructele acestuia,intocmi ca proprietarul,insa cu indaotrirea de a-i conserva substanta".Cu alte cuvinte, uzufructuarul are posesia si folosinta bunului,iar dvs. ca nud proprietaraveti dispozitia(materiala si juridica) adica, puteti vinde dar, noul proprietar este obligat sa repsecte dreptul de uzufruct, adica, noul proprietar nu va avea posesia si folosinta bunului grevat de uzufruct.
Dansa are un imobil,bun propriu,unde locuieste. Fiind un om fara scrupule,ne tine asa in sah,fara a-si lua mostenirea in uz,drept urmare nici noi nu putem misca nimic.Acuma am fost informata ca nici intabularea nu o putem face din cauza refuzului dansei de a semna,sustine ca imobilul este al ei.Tin sa precizez ca acest imobil este mostenire prin testament iar dreptul de uzufruct este insemnat in acest testament.Nu exista nici o mentiune de intretinere asupra dansei,initiativa a fost luata de noi pentru dansa singura conditie fiind sa semneze mostenirea.
Deduc din cele spuse de voi si din situatie ca nu pot face nimic pentru ca nu putem intabula...
In primul mesaj ati scris altceva: ne dati informatii gresite
Explic din nou pe scurt situatia pentru cine nu stie.
Exista o mostenire,un imobil,la care sotul meu este nudul proprietar si matusa lui este beneficiara uzufructului viager.

Daca nu ati intabulat imobilul NU sunteti "nudul proprietar"! Certificat de mostenitor aveti?
In CF cine e proprietarul?
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie?care este mai bun? nicolae242 nicolae242 buna ziua, matusa mea urmeaza sa faca succesiunea dupa unchiul meu.ea este singura persoana care va mosteni tot.doreste sa imi lase mie casa si sa o mai ajut, ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la uzufruct zare zare Am un contract de intretinere a unei matusi cu dreptul de proprietate nuda ?? asupra imobilului dupa decesul dansei. Matusa vrea sa se mute in casa noastra de ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager IAndra04 IAndra04 Buna ziua. Am o situatie cu uzufructul viager. Socrul meu a decedat,dar a lasat in testament uzufructul pentru sora dansului.Avand un singur mostenitor,un fiu ... (vezi toată discuția)