avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pretentii si taxa judiciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pretentii si taxa judiciara

Conform art. 3, alin. 1 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare, exista o grila cu privire la plata taxei pentru actiunile si cererile evaluabile in bani ca pretenții.

Daca in actiune mentionez ca prejudiciul ce mi s-a cauzat a fost de 100.000 lei, va trebui sa achit taxa judiciara prevazut la litera e) = 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei.
Ce se va intampla in momentul in care instanta decide ca prejudiciul solicitat este mare, si va obliga pe parti sa imi plateasca un prejudiciu de 40.000 lei?
Pentru suma de 40.000 lei, ar fi sa platesc taxa judiciara de la litera d) = 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei.
In cazul in care castig procesul, instanta va obliga pe parti sa imi plateasca si cheltuielile de judecata in valoare de 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei?
Cel mai recent răspuns: prepeleac , utilizator 10:32, 1 Decembrie 2017
1.Nu mai faceti dvs calcule fiindca instanta hotaraste cuantumul taxei de timbru ce-l datorati.
2.Instanta nu da mai mult decat cereti: daca pretindeti 100000 lei nu veti primi mai mult numai in cazul in care se cere expertiza, Daca din expertiza rezulta ca prejudiciul se ridica la o suma mai mare decat 100000 lei veti fi somat sa achitati diferenta la taxa timbru.
3. cel care pierde procesul va achita si cheltuielile de judecata+taxa timbru partii care a castigat.
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
prepeleac, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pt inceperea actiunii stirbu67 stirbu67 Intentionez sa actionez in instanta o persoana, crescator de porumbei, pentru deranjul fonic, mizeria de pe casa si de pe langa casa, cu toate ca a fost ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru prietenulomului prietenulomului Va rog sa ne spuneti ce taxa trebuie platita la cec cind introducem actiune in pretentii ? Multumim anticipat (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru pentru daune morale jidanu77 jidanu77 Vreau să ştiu dacă pentru daune morale pentru fapte ilicite se plăteşte taxa de timbru judiciar.Dacă da, cum se stabileşte sau în funcţie de ce se ... (vezi toată discuția)