avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... studiile cenzorului asociatiei de proprietari ales si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

studiile cenzorului asociatiei de proprietari ales si angajat extern

Am cautat pe forum discutii privind studiile cenzorului asociatiei de proprietari si am observat ca parerile sunt impartite avand in vedere ambiguitatea din legea 230/2007.

In lege se prevede ca pentru cenzorul ales dintre proprietari studiile trebuie sa fie minim medii fara a se preciza o anume specialitate iar in cazul celui angajat extern acesta trebuie sa aiba studii de specialitate indiferent ca este PF sau PJ.

In opinia mea cele mai multe litigii intre proprietari si asociatie apar in cazurile in care cenzorul este "cu studii minim medii" si fara o pregatire de specialitate.

Ideea este ca indiferent de modalitatea in care cenzorul este ales acesta trebuie sa indeplineasca aceleasi atributii.
Art. 20
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a)verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b)verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c)verifica gestiunea financiar-contabila;
d)cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.

Art. 19
(1)Cenzorul sau comisia de cenzori urmareste si asigura respectarea legalitatii in administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2)Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3)Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4)Cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(5)Cenzorul angajat sau contractat din afara asociatiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(6)Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund, personal sau solidar, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Conform interpretarii art. 19 alin. (3) in cazul alegerii interne trebuie sa fie aleasa o comisie de cenzori si nu o singura persoana fizica iar conform alin. (5) pentru cenzor extern poate fi contractata o singura PF.

In acest caz se poate intelege ca persoana fizica aleasa intern trebuie sa aiba aceeasi pregatire profesionala de specialitate cu persoana fizica angajata extern?


Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:15, 4 Decembrie 2017
1- Ati invocat ambiguitatea L nr 230/2007 si ati inteles sa postati art 19,art 20-dar care atentie fac parte integranta din norma de aplicare a L nr 230/2007 ,respectiv HG nr 1588/2007
Ati omis sa luati in discutie ca exercitarea responsabilitatii de cenzor nu se limiteaza si nu se reduce strict la persoana juridica asociatia de proprietari
Responsabilitatea de cenzor poate fi exercitata de catre persoane cu studii profesionale prin raport juridic cu orice persoana juridica
2-Ati afirmat
Conform interpretarii art. 19 alin. (3) in cazul alegerii interne trebuie sa fie aleasa o comisie de cenzori si nu o singura persoana fizica

Daca parcurgem cu atentie disp L nr 230/2007
Art. 21. - (1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.


Concret legiuitorul nu a impus sa se aleaga numai un cenzor sau obligatoriu o comisie de membrii cenzori
Ramane la latitudinea participantilor la adunarea generala sa dispuna efectivul de cenzori pe care inteleg sa il aleaga sa execute verificarea si vizarea pentru legalitate a activitatii si a documentelor asociatiei de proprietari
Legiuitorul a prevazut concret
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.

Legiuitorul a introdus in dispozitie posibilitatea "cenzor sau membrii comisiei"
3-In situatia prevazuta de disp art 19 al 3 din HG nr 1588/2007 ,intervin si opereaza dispozitiile,normativele si reglementarile primite de la CECCAR =Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania :
Pentru varianta în care cenzorul este angajat din afara asociației de proprietari, în calitate de persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenție de prestări de servicii, se aplică prevederile OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, rep., cu modificările și completările ulterioare, art. 12 alin. (3), în care este menționat că:
activitatea de cenzor poate fi desfășurată, potrivit legii, de către experții contabili,persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care aceştia sunt acţionari/asociaţi şi administratori ............., precum și de societățile comerciale membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România .”

Responsabilitatea functiei de cenzor este aceiasi indiferent de persoana juridica unde este prestata
Indiferent unde se exercita responsabilitatea de cenzor,unde sunt verificate si vizate documente,incalcarea dispozitiilor in vigoare atrage raspunderea administrativa,civila sau penala a persoanei care a exercitat responsabilitatea de cenzor
Daca analizam mai multe dispozitii constatam ca L nr 230/2007 prevede ca se poate exercita responsabilitatea de cenzor de catre persoane cu studi medii,pe cand disp OG nr 65/1994 republicata obliga ca persoana care exercita atributia de cenzor sa detina calitatea de expert contabil contabil autorizat ,persoane cu studii economice superioare
Trebuie sa mai stiti ca ordonanta nr. 65/1994 din 19 august 1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati cu modificarile ulterioare,in vigoare incepand cu data de 15 iulie 2017,prevede
ART. 12

(3) Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care aceştia sunt acţionari/asociaţi şi administratori.
ART. 43
(1) Exercitarea oricărei atribuţii specifice calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat de către persoane neautorizate constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) Persoanele care exercită atribuţii specifice calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat fără viza anuală se sancţionează disciplinar potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi.
O asociație poate avea minim 3 proprietari, ceea ce înseamnă și 3 apartamente. Sa impui prin lege ca cenzorul să fie cu studii superioare, ar împiedica ca o astfel de asociație să existe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu m-am referit la faptul ca cenzorul sa fie cu studii superioare, in opinia mea poate avea orice fel de studii dar sa dovedeasca intr-un fel ca are cunostintele minime necesare pentru indeplinirea atributiilor din lege.

De exemplu, asa cum administratorul este obligat prin lege sa detina un atestat profesional eliberat de primarie, tot asa cenzorul ales intern dintre proprietari sa fie obligat urmeze minim un curs contabilitate primara.
O persoana cu 10 clase sau scoala profesionala poate fi mai in masura sa indeplineasca atributiile cenzorului in conditiile in care a urmat un curs de specialitate decat una cu studii medii sau superioare care nu are astfel de notiuni.
Un proprietar care are studii superioare nu inseamna in mod neaparat ca are si cunostinte de contabilitate putand indeplini atributiile unui cenzor dintr-o asociati de proprietari.

Daca nu are niste notiuni elementare de contabilitate cum poate sa verifice:
a)legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b)executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c)gestiunea financiar-contabila;
d)intocmeasca si prezinte adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri ?

M-am gandit si eu cum se pot asocia 3 proprietari, dar practic o astfel de asociatie nu poate exista dpdv al cerintelor legii 230/2007.
Dintre cei 3 proprietari, unul ar trebui sa fie presedinte, altul administrator si ultimul cenzor!
Cenzorul si administratorul nu fac parte din Cex.
Astfel ca cei 3 proprietari nu pot alege CEx, pentru functionarea asociatiei fiind obligati sa angajeze personal extern, administrator si cenzor cu studii de specialitate.
In lege trebuia prevazut ca o asociatie sa fie constituita din minimum 5 proprietari si nu 3, astfel asociatia putea avea un Cex constituit din 3 membri, un administrator si un cenzor dintre proprietari.
Cu toate ca mai fost modificata si completata de la adoptare mai exista prevederi care lasa loc la interpretari.

@ynocentta, aveti dreptate, articolele citate (19, 20) sunt din HG1588/2007 dar prevederile acestora se regasesc si in art. 21 din L230/2007, nu am contestat ca asociatia are alternativa angajarii unei persoane externe, ambiguitatea consta in faptul ca atat in lege cat si in norme nu este o exprimare consecventa, se face referire la "cenzor", "cenzor sau comisia de cenzori", "comisia de cenzori", lucru care duce la interpretari.

Se putea evita ambiguitatea daca in lege se facea initial referire la "alegerea unui cenzor sau comisii de cenzori" si ulterior numai la "cenzori" si se intelegea ca se refera la oricine care indeplineste aceasta functie indiferent ca este PF sau PJ. Este doar punctul meu de vedere!

In lege s-a pus carul inaintea boilor, atributiile celor alesi cenzori (art. 19) sunt inaintea descrierii modalitatii de alegere (art. 21), pentru o exprimare logica intai descrii cum alegi pe cineva si apoi ce atributii are.
@cyan
Ambiguitatea se majoreaza ,mai ales cand se analizeaza disp OG nr 65/1994
Se dispune alegerea cenzorului /membrilor comisiei interne de cenzori din randul membrilor proprietari
Dv intrebati
in opinia mea poate avea orice fel de studii dar sa dovedeasca intr-un fel ca are cunostintele minime necesare pentru indeplinirea atributiilor din lege.

Legiutorul a prevazut dreptul in favoarea locatarilor sa verifice aptitudinile profesionale ale cenzorului/comisiei de cenzori ?
Dispozitia in vigoare OG nr 65/1994 precizeaza fara exceptii sau derogari cine poate exercita activitatea de cenzor
experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care aceştia sunt acţionari/asociaţi şi administratori.

Pe cand disp L nr 2309/2007 nu impune aceste conditii,desi nerespectarea dispozitiilor de catre cenzor se sanctioneaza indiferent de persoana juridica unde este exercitata si prestata activitatea de cenzorat
Unde se prevede in OG 65/1994 ca "Se dispune alegerea cenzorului /membrilor comisiei interne de cenzori din randul membrilor proprietari"? Banuiesc ca ati dorit sa va referiti la L230/2007.
Legiuitorul nu trebuia sa prevada in L230/2007 "dreptul in favoarea locatarilor sa verifice aptitudinile profesionale ale cenzorului/comisiei de cenzori" deoarece proprietarii nu sunt in masura sa faca astfel de verificari.
Insa, daca legiuitorul prevedea in L230 ca persoana aleasa din randul proprietarul cu orice fel de studii (medii/sup) sa urmeze un curs minim de calificare de specialitate intr-un termen de maximum 6 luni (sa zicem) multe litigii in care sa fie implicata asociatia, administratorul ar fi "sub control", furnizorii ar fi platiti la timp, etc.
Asta este diferenta intre "ales" si "selectionat/angajat", ca in viata de zi cu zi, cel "ales" face ce il duce capul, cel "angajat" este mai constient de responsabilitatile lui, chiar daca ambii pot fi trasi la raspundere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)