avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM pe santier
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM pe santier

Am avut un control ITM pe santier, unde s-au pus 2 probleme:
1. - lipsa copie contractele de munca pe santier.
Intrebare: la cine? la unul dintre lucratori, care poate avea acces la datele colegilor lui?
2. - lipsa condica de prezenta pe santier.
Intrebare: legea prevede "condica de prezenta" sau "evidenta orelor lucrate"? La noi evidenta o face inginerul responsabil cu santierul, in fiecare zi, dar nu este condica cu semnaturi sosit/plecat.
3. - lipsa nota explicativa atasata fiecarui contract de munca pe perioada detereminata.
??
Are dreptate ITM sau isi expun doar o parere personala care poate fi contarcarata?
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2017
gabrielaion, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 4 Decembrie 2017
1. Codul Muncii
art.16
....
(4) Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
....

Art. 119
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

2. Aceste copii de pe c.i.m. se pot pastra intr-un fiset unde sa aiba acces doar o singura persoana desemnata de angajator in acest sens.

Codul Muncii nu prevede obligativitatea folosirii condicii de prezenta. ITM-ul nu poate impune folosirea condicii de prezenta ..... este problema angajatorului cum va gestiona aceasta situatie.

3. Nu exista un text de lege care sa prevada atasarea la fiecare c.i.m. a unei note explicative.
Consider ca este suficienta o decizie a angajatorului in care se decide incheierea unor contracte individuale de munca pentru o durata determinata , mentionandu-se si situatia exacta care sa se incadreze in situatiile mentionate de art.83 C.mun.

Lipsa acelei note explicative nu este prevazuta ca si contraventie la legislatia muncii.
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns.
La noi, santierul nu este un punct de lucru declarat; locul de munca se cheama "la terti", fara birou sau macar fiset. Pleaca dimineata cu sculele si marfa de la sediu catre santier si se intorc dupa-amiaza.
In plus, locul de munca se schimba la fiecare 2-4 zile, ca si formatia de lucratori.
Imi este f. greu sa schimb permanent structura foii de prezent.
Cat despre persoana desemnata sa tina copiile dupa CIM, la noi echipele fiind de 2 pers, ineamna ca jumatate din firma se uita in contractele celeilalte jumatati. Nu contravine principiului confidentialitatii?
Nu pot sa fac nimic?
Chiar sunt in culpa?

Confidentialitatea se referă numai la salariu.

Nu prea aveți ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura condica dinodana11 dinodana11 Sunt CMI-Cabinet medical individual si am angajat cu jumatate de norma kinetoterapeut ,care are program flexibil ,cand este nevoie ,la solicitari, Cum ... (vezi toată discuția)
Condica pontaj valabila? iela100 iela100 buna ziua, Daca angajatii unei firme au condica de prezenta la intrare si semneaza zilnic completand ora sosirii si ora plecarii si intrucat avand un program ... (vezi toată discuția)
Condica de prezenta este obligatorie? andreea20ro andreea20ro buna ziua,vreau sa intreb daca exista o lege in care este specificat daca condica de prezenta la o firma este obligatorie sau nu. multumesc frumos. (vezi toată discuția)