avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ieșire din indiviziune. Îi poate evacua cel care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ieșire din indiviziune. Îi poate evacua cel care plătește sultele pe ceilalți coproprietari?

Buna seara ,
Eu si fratele meu detinem in procent egal un apartament cu trei camere in Bucuresti in urma succesiunii facute dupa decesul mamei noastre.
La momentul decesului parintii nostri erau divortati dar ei nu-si rezolvasera problemele in ceea ce priveste partajul avut loc in urma cu peste 20 ani. Cu alte cuvinte , mama locuia in casa fara sa se facut un nou contract de proprietar in urma partajului iar tatal locuia cu chirie dar detinea contractul vechi.
In 2015 s-a facut succesiunea iar tatal nostru a consimtit ca in locul sultei ce i se cuvenea ( mama nu i-a platit partea de bani la partaj ) sa se faca o notificare in certificatul de mostenitor ca ii datoram suma de x euro. Acum ideea este ca eu sunt nevoita sa locuiesc in Romania pe o perioada de minim trei ani iar traiul din casa este din ce in ce mai tensionant , ca atare i-am propus fratelui meu sa ma despagubeasca si sa ramana el proprietar in procent de 100% sau viceversa. Din cate am inteles el nu poate obtine un imprumut bancar pentru a-mi returna contravaloarea de 50% dar eu pot il pot despagubi pe el. Daca eu l-as despagubi pe el , as plati jumatatea mea de sulta tatalui nostru ( deci n-as mai avea obligatii financiare catre niciunul din ei ) ii pot obliga sa evacueze casa? In cat timp de la intocmirea actelor? Mentionez ca am auzit ca exista o lege in vigoare prin care nu pot cere evacuarea cuiva pe timp de iarna. Daca nu ne intelegem asupra despagubirii , pot cere acest lucru in instanta? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 5 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AlexandraDD , utilizator 10:12, 5 Decembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca au facut partajul si nu i-a platit sulta, dreptul lui era prescris, nu trebuia sa va fi angajat ca ii dati bani, acum ca v-ati angajat, asta e. Totusi, din cum descrieti lucrurile, pare ca nu au facut partaj asa ca pe drept ii datorati banii.
Ca sa iesiti din indiviziune cu fratele si nu e de acord cu parajul, va trebui sa cereti partajul in instanta, cereti sa va fie atribuita casa, sa platiti sulta tatalui ( fie partea dvs , fie in totatalitate- functie de cum scrie in actul semnat, ca trebuie sa ia de la fiecare sau de la voi impreuna suma de) si sa ii dati sulta si fratelui pt cota sa. Nu se pune problema de evacuare pe timp de iarna, ca nu terminati partajul pana la primavara daca il faceti in instanta.
Buna ziua,
Da, au facut partaj. Casa a revenit mamei iar ea trebuia sa-i plateasca aceasta sulta dar n-a facut-o.Stiu ca banii trebuiau sa se prescrie dar am considerat ca e dreptul lui si la o adica daca eu sau/si fratele meu am decide candva sa impartim tatal sa nu ramana fara un leu in buzunar ( in cazul in care el ar fi in viata la momentul impartirii apartamentului ) chiar daca oficial el nu mai are ce cauta aici.

-eliminare citat integral al mesajului anterior-
Ultima modificare: Marți, 5 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire-mostenitor Aurelia Butiurca Aurelia Butiurca In anul 2010, luna septembrie, am facut succesiunea dupa decesul tatalui meu. La masa succesorala am fost eu (in calitate de fiica), fratele meu si mama. ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)