avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Terasa pe bloc - suprafata utila?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Terasa pe bloc - suprafata utila?

Intr-un imobil de locuinte, terasa blocului a fost scoasa de catre dezvoltator din proprietatea comuna si dezmembrata in doua suprafete distincte – terase deschise si neacoperite, aferente apartamentelor aflate sub acestea. Fiecare din cele doua terase a fost vanduta prin contract de vanzare-cumparare impreuna cu apartamentul de la ultimul etaj aferent terasei respective.

• In prevederile Legii Locuintei nr. 114/1996 am identificat faptul ca “Suprafața utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței. Nu se cuprind: suprafața logiilor și a balcoanelor, […]”.

• In Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, terasele deschise si neacoperite sunt exceptate de la calculul suprafetei construite desfasurate (Anexa nr. 2).

• De asemenea, in Anexa nr. 1.37 la Ordinul Nr. 700 din 9 iulie 2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară emis de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, balcoanele sunt exceptate din calculul suprafetelor utile. Mentionam ca procedura de instrainare a teraselor nu s-a realizat in vederea mansardarii, asa cum este aceasta prevazuta in Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciara.

Intrucat nu am identificat referinte specifice privind situatia descrisa mai sus, i.e. terasele, dar avand in vedere ca situatia acestora este similara cu cea a balcoanelor/ logiilor – fiind spatii deschise si neacoperite, va rog sa imi spuneti daca v-ati confruntat cu aceasta problema in cadrul asociatiilor de proprietari (pentru includerea sau nu in calculul intretinerii pe cota parte indiviza, unde tb incluse doar "suprafetele utile", conform legislatiei specifice), adica daca se considera ca aceste terase au regimul juridic al balcoanelor si logiilor, neputand fi, deci, considerate “suprafete utile” in sensul prevederilor legale mentionate mai sus.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:52, 5 Decembrie 2017
In cazul asociatiilor de proprietari terasa necirculabila a condominiului reprezinta parte comuna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa pe bloc - suprafata utila? KrinaT KrinaT Intr-un imobil de locuinte, terasa blocului a fost scoasa de catre dezvoltator din proprietatea comuna si dezmembrata in doua suprafete distincte – terase ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza in cazul apartamentelor de tip duplex cu terasa Vaaleriu Vaaleriu Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, in cazul unui apartament de tip duplex cu terasa, cota indiviza ar trebui sa ia in calcul si suprafata ... (vezi toată discuția)
hotărâria nr.1364/2001 Cristina588 Cristina588 În anexa nr.6 la normele metodologice de aplicare a Hotărâri nr.1364/2001 _ Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clădire la punctul C_ ... (vezi toată discuția)