avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Paguba accident masina/bicicleta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Paguba accident masina/bicicleta

Buna seara, as dori sa va adresez si eu o intrebare legata de demersul unui proces de constatare amiabila in caz de accident. In Noiembrie 2016 am zgariat din greseala o masina care astepta la semafor. Masina apartinea unei companii de inchierieri auto. Am facut procesul de constatare amiabila si asta a fost.

Am asteptat vesti de la ei dar nu am primit nimic pana acum. Astazi primesc un mail din partea asiguratorului companiei de inchirieri in care sunt informat cat trebuie sa platesc si imi ataseaza procesul verbal de expertiza.

Suma este ridicol de mare pentru o banala zgarietura - 1200 de euro. Asadar am zis sa ma uit mai bine la acel proces verbal si am constatat ca acesta a fost facut la 7 luni dupa ce a avut incidentul. Asadar ei au facut constatarea pagubei in 7 luni. Mi se pare putin absurd, avand in vedere ca in 7 luni masina putea fi distrusa.

Mai mult, cand a avut loc incidentul, doar portiera dreapta fata si aripa fata au fost afectate. In schimb in procesul verbal de expertiza, ei marcheaza toata partea dreapta ca afectata (aripa spate dreapta, portiera spate, portiera fata si aripa fata).

Asadar, exista vreo lege care specifica in cat timp trebuie realizat procesul de expertiza pentru accidente auto? Cum as putea sa raspund asiguratorului si sa il informez ca nu este legal (daca intradevar procesul depaseste perioada limita) si care sunt urmatoarele etape?

Multumesc mult! Astept raspunsul dumneavostra!
Ultima modificare: Marți, 5 Decembrie 2017
b.selaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:43, 6 Decembrie 2017
Buna ziua,

Termenul de proces verbal de expertiza, nu este unul uzual domeniului asigurarilor. Mai intai trebuiesc clarificate urmatoarele: ori este vorba de un proces - verbal de constatare a avariilor intocmit de un inspector constatator, ori poate fi vorba de un raport de expertiza, care poate fi intocmit de un expert neutru.

In al doilea rand, norma RCA prevede ca formularul de constat amiabil se incheie pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule asigurate.

In al treilea rand, evaluarea avariilor se fac prin coroborarea informaţiilor:
a) consemnate în constatarea amiabilă de accident,
b) din documentaţia privind costul efectiv al reparaţiilor efectuate, depusă la dosarul de daună;
c) din declaraţiile scrise ale părţilor implicate în accident şi ale martorilor cu privire la accidentul produs, precum şi din alte dovezi prezentate;
d) din propriile constatări ale asigurătorului RCA rezultate în urma examinării reparaţiilor executate la vehicul;
e) din investigaţiile privind dinamica accidentului;
f) din alte mijloace legale de probă.

In ceeace priveste termenul de 7 luni la care faceti referire si faptul ca proprietarul autovehiculului avea probabil asigurare CASCO, ar trebui avute in vedere obligatiile partilor din contractul de asigurare facultativa (pe care nu le cunoasteti).
La deschiderea dosarului de dauna s-au constatat avariile care au fost consemnate in procesul verbal (nota) de constatare a avariilor. Cu aceasta ocazie s-au facut si fotografii ale partilor avariate. Pe baza acestor documente se poate proba amploarea avariilor. si, implicit, costul reparatiei.
Cele aratate mai inainte sunt valabile atat in cazul asigurarilor RCA cat si in cele CASCO. Am inteles ca dvs. erati cu bicicleta, neavand in acest caz asigurare RCA. Avariile autoturismului au fost reparate pe asigurarea CASCO. In functie de conditiile contractuale este posibil ca asiguratorul CASCO sa se indrepte impotriva dvs. cu actiune de regres pentru recuperarea despagubirii platite. Cele aratate in primul pragraf raman valabile si in acest caz.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societatea de asigurari refuza sa acorde despagubiri pentru un accident rutier gabi_br.ro gabi_br.ro Buna ziua.Anul trecut in noiembrie am comis un accident rutier din vina mea (neacordare de prioritate)soldat cu daune materiale la autovehicolul pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Asigurari astra ~ abuz inspector daune acomputers acomputers Buna seara, Am si eu cateva intrebari in legatura cu modul de demarare/finalizare al unui dosar de daune auto. In speranta ca ma poate ajuta cineva, relatez ... (vezi toată discuția)
Accident cu daune BadyGuard BadyGuard In seara de 31-01-2010 rulam cu auto meu dacia 1310 pe un drum cu prioritate impreuna cu o amica a mea,iar la un moment dat din partea dreapta a mea a iesit ... (vezi toată discuția)