avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expert parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expert parte

Expertul parte trebuie sa fie pe lista Tribunalului sau Judecatoriei? In cazul meu, este vorba despre o expertiza topografica. Expertul parte a fost pe lista expertilor judiciari cu ceva timp in urma, dar nu mai este acum. Il pot alege ca expert parte in dosarul meu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:23, 7 Decembrie 2017
Nu este obligaoreiu sa fie pe lista judecaotriei/Tribunalalui,dar trebuie sa fie autorizat si cu viza valabila.
TRebuie sa fie expert judiciar la data la care face expertiza si se administreaza in dosar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-ART. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
-ART. 11*)
(1) Persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 10 este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi şi pe judeţe, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
(2) Calitatea de expert tehnic judiciar şi specializarea acestuia se dovedesc cu autorizaţia de expert tehnic judiciar, eliberată de Biroul central pentru expertize judiciare din Ministerul Justiţiei.
(3) Tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, cu datele de identificare, întocmit pe specialităţi şi pe judeţe, în funcţie de domiciliul acestora, se publică anual pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi se transmite birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice şi contabile din cadrul tribunalelor.
Daca persoana resepctiva nu mai este activ in Lista existenta la MJ-BCETJ, nu va fi incuviintat de organul judiciar. Va poate consilia in particular, fara ca parerea acestui expert sa fie avuta in vedere de catre organul judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica judiciara - specializari de expertiza. marceltanasescu marceltanasescu un expert tehnic judiciar in domeniul constructii civile poate efectua o expertiza judiciara in domeniul drumuri si poduri? (vezi toată discuția)
Expert parte ContSters315143 ContSters315143 Ce act legislativ( nr, art) reglementeaza incepand cu 01.04.2014 faptul ca expertul parte trebuie sa fie obligatoriu [u]expert tehnic judiciar[/u]? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)