avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua,
In urma cu un an seful meu a incercat sa ma dea afara din diferite motive, insa nu a reusit pt ca am intrat in concediu de crestere copil. Acum am aflat ca dupa ce am intrat in concediu de crestere copil, mi-a facut plangere la politie cum ca as fi furat ceva produse. Eu in martie trebuie sa ma intorc la munca, puteti sa imi spuneti va rog daca imi pot desface imediat contractul de munca legandu-se de faptul ca am furat (desi nu e adevarat si inca nu e data nicio sentinta, eu abia acum am fost chemat la politie ca sa dau declaratie si momentan sunt citat ca si martor) sau intorcandu-ma din concediu de crestere copil beneficiez de acea protectie de 6luni si nu au voie sa ma dea afara?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 8 Decembrie 2017
Codul Muncii
art.61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
....

art.56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
.....
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
......
Va multumesc pt raspuns. Insa tot la art 61. , lit. a, mai scrie ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul unei abateri grave. Furtul din cate stiu este abatere grava, insa nu stiu daca ma pot concedia pt acest lucru pana nu este data o sentinta. Aveti idee, se poate concedia doar pe o banuiala?
Ca sa fie considerat abatere disciplinara grava, trebuie sa fie mentionat asa ceva in reg.intern al angajatorului.
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si daca este trecut in regulamentul de ordine interioara sa inteleg ca imi pot desface contractul, fara a fi nevoie de o sentinta finala?
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Asadar, pentru a vi se desface disciplinar c.i.m. trebuie urmata procedura cercetarii disciplinare prealabile.

Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii (sau persoana imputernicita de angajator);
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pentru furt crinna crinna Buna ziua, Am fost instiintata de colegi ca avem angajati care au fost vazuti pe camere ...furand. Cum pot actiona legal concedierea lor? (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Codul muncii tudor_daniela tudor_daniela as dori sa stiu cum incetez un contract individual de munca in cazul in care au trecut 3 zile iar persoana respectiva nu s-a prezentat nicio zi la munca. (vezi toată discuția)