avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nerespectare obligatii contractuale de catre Primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nerespectare obligatii contractuale de catre Primarie

Buna ziua!
O sa incerc sa va expun cat mai succint problema cu care ma confrunt in speranta ca o sa ma ajutati cu o opinie avizata. In data de 25.04.1999, parintii mei au incheiat cu primaria comunei unde locuiesc un contract pentru introducerea gazului metan pana in fata locuintei. In contractul respectiv se specifica faptul ca
primarul in calitate de girant al indeplinirii la termen si de calitate a lucrarii, prin contractul incheiat cu firma ce va executa lucrarea, sa asigure executarea lucrarii conform proiectului de executie la termenul care se scurge pana la receptia finala a lucrarii in limitele cuantumului pretului care va fi achitat integral sau esalonat la decadele stabilite
. Se mai specifica faptul ca
Primarul se angajeaza ca sumele necesare acoperirii contractului de executie a lucrarii ce nu pot fi acoperite din incasarile contribuabililor sa fie obtinute de la bugetul de stat si bugetul local
. In momentul in care s-a facut proiectul, locuinta parintilor mei, prima casa din comuna aflata la nr. 425 nu a fost inclusa in proiect, din greseala, deoarece locuinta nr. 1 din comuna se afla pe partea opusa a stazii si la aproximativ 100 m mai in interiorul comunei. Aceasta greseala a fost sesizata ulterior si s-a venit cu solutia unei extinderi de proiect. Conducta principala a fost adusa pana la o distanta de aprox. 50 m de locuinta. La un moment dat Directia Regionala de Drumuri si Poduri a intervenit cu o lucrare de indiguire, si cum acea conducta reprezenta o problema, viceprimarul comunei a autorizat scoaterea unei portiuni de aprox. 10 m pentru ca lucrarile de indiguire sa fie finalizate. Ulterior, firma care s-a ocupat de executia lucrarii de introducere a gazului a abandonat lucrarea motivand ca Directia Regionala de Drumuri si Poduri nu avea dreptul sa scoata conducta. In repetate randuri parintii mei au mers in audienta la primar pentru a solicita finalizarea lucrarii a carei plata au efectuat-o integral, insa acesta a motivat in permanenta sa singurul responsabil pentru aceasta problema este viceprimarul, care a autorizat scoaterea conductei, desi in contract primarul, in calitate de reprezentant al primariei, isi asuma raspunderea pentru executarea intocmai a obligatiilor contractuale. Parintii mei au facut si solicitari scrise, care au fost inregistrate la Primarie, insa pana in prezent nu s-a luat nici o masura.
Am solicitat fie finalizarea lucrarii, exact asa cum se specifica in contract, fie restituirea sumelor achitate, in cuantumul actualizat la nivelul anului curent.
Avand in vedere cele de mai sus, ce demersuri considerati ca ar putea fi intreprinse pentru a obliga primaria sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns util!

Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
saramarie, utilizator
Cel mai recent răspuns: saramarie , utilizator 11:08, 14 Octombrie 2009
Intradevar se poate discuta despre prescriptie dar Nu de la data incheierii contractului ci, trebuie analizat sub aspectul datei cand trebuia executata/finalizata lucrarea, daca nu au existat modificari de termene de executie, aminari de executie etc. care modifica termenul de la care curge termenul de prescriptie, notificari catre primarie etc.
In raport de toate aceste aspecte se poate discuta de prescriptie de cand incepe sa curga, daca nu sunt cazuri de suspendare a termenului de prescriptie, intrerupere .

Prin urmare mai trebuie analizat in concret, asta daca nu s-a mai promovat in instanta actiune si ati avut probleme cu aceasta din diverse motive .
Exact de asta ma temeam, ca este prea tarziu sa se mai faca ceva.
Nu s-a promovat in instanta nici o actiune impotriva primariei, iar restul lucrarilor au fost executate in termen (cel putin asa presupun), cu exceptia a inca 3 beneficiari in afara de parintii mei, care din cate stiu eu nu au actionat in nici un fel, decat probabil au facut presiuni verbale care nu au dus la nimic. Problema celor patru familii care nu au beneficiat de lucrarea pentru care au platit s-a pus in mai multe randuri in sedintele consiliului local, insa de fiecare data s-a concluzionat ca nu exista la bugetul local sumele necesare.
Mai exact referitor la termene de executie, sedintele de consiliu local, ceva ?
Din pacate nu cunosc detalii referitoare la aceste aspecte. Voi incerca sa ma informez, insa deocamdata nu prea stiu cum sa procedez. M-am gandit sa incerc eu sa fac ceva pentru ca nu mi s-a parut corect ca niste oameni sa nu se bucure de un lucru pentru care au platit pentru simplul fapt ca sunt oameni simplii si nu si-au cunoscut drepturile insa au avut incredere in acea autoritate care a tot promis ca va rezolva problema. Mie nu-mi sta in fire sa cumpar vorbe de-astea goale, insa locuiesc la o distanta cam mare de locurile natale si nu m-am implicat pana in 2008, cand am mers in audienta la primar si am facut acea solicitare scrisa pentru care am primit un nr. de inregistrare, insa nici un raspuns din partea primariei. Probabil ca juristul institutiei a analizat cazul si a considerat ca oricum parintii mei nu pot face nimic avand in vedere termenul mult prea lung care s-a scurs din 1999, sau poate ca hartia aia o fi ramas intr-un sertar sau chiar a ajuns la cosul de gunoi fara sa mai arunce cineva vreo privire peste ea. Trist este ca povestea asta nu este singulara si atitudinea de lehamite a cetateanului model e tare paguboasa.
Uite ca am ajuns sa divaghez de la subiect... M-am gandit sa ma adresez si institutiei Avocatului Poporului, insa mi-am cam pierdut increderea ca se va rezolva ceva. O persoana binevoitoare m-a sfatuit sa formulez o plangere la DNA, insa eu nu prea vad cum ar putea sa fie acest caz de competenta institutiei respective. Aproape ca mi-ati dat certitudinea ca pe caile obisnuite (actiune in instanta, contentios administrativ) nu sunt sorti de izbanda. In orice caz, multumesc tare mult pentru incercarea de a ma ajuta.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
saramarie, utilizator
Sincer - institutia avocatului poporului nu va poate ajuta in acest caz, iar plingerea la DNA este deplasata, cu specificarea ca se poate intoarce negativ impotriva celui care a formulat - nefiind date nici un fel de conditie sa fie luata in considerare - .

Reiau ce am sugerat, de exemplu la ce data ati facut cerere scrisa catre primarie si ce cuprinde , ori la ce data s-au adresat in scris ultima, penultima adresa parintii.

Dati un element de la care sa vedem daca se fundamenteaza o cale de rezolvare, ori sa fim siguri ca nu mai exista nici o cale de rezolvare .

Sunt intrutotul de acord ca nesimtirea si abuzul fatis al alesilor locali, ori national prin bataia de joc fata de oameni ar trebui contracarata constant si prin demersuri dure dar legale .

Alte discuții în legătură

Bransare la canalizare marius_1981 marius_1981 Buna ziua. Am o problema si poate ma ajutati cu un sfat. Mi-am construit o casa la tara, intr-o comuna, jud. Mures, nu are importanta unde. Anul trecut, cand ... (vezi toată discuția)
Taxa paza lidiaionescu lidiaionescu Buna ziua! Am un bunic veteran de razboi, in varsta de 93 de ani, bolnav, imobilizat. Primaria in raza careia domiciliaza i-a perceput anual, contrar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu primaria lore9pop lore9pop Cu ocazia amenajarilor efectuate la drumul comunal, ne-a fost afectata in proportie de 50 % o parcela care totalizeaza 1100m patrati, parcela care face accesul ... (vezi toată discuția)