avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declaratia 600 trebuie depusa si aplicata si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declaratia 600 trebuie depusa si aplicata si veniturilor obtinute din strainatate ?

As doi sa stiu daca pentru venituri realizate in Romania dar din strainatate si declarate cu declaratia 201 se platesc contributii la sistemul public de pensii. Nu este vorba de salarii si nici venituri din profesii liberale . Au fost venituri obtinute de la Google pentru servicii de publicitate adsense si doar pentru 2013 si 2014.

Mentionez ca nu am fost asigurat in nici un alt sistem de asigurare de pensie pentru perioada 2013, 2014.

Din ce am vazut se aplica doar veniturilor declarate cu declaratia 200. Ce exceptii exista daca exista . In cazul in care trebuie declarat ceva la ce sume se raporteaza si care este procentul pentru aceste contributii ?

De asemenea daca platesc retroactiv ( s-a prelungit termenul pana in dec 2018 ) pentru 2013 si 2014 o contributie pentru pensie la valoarea salariului mimim brut din 2013 si 2014 mai trebuie sa depun acum declaratia 600 ?
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2017
Virgil2, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgerom , utilizator 09:52, 20 Decembrie 2017
Din ce inteleg veniturile de la Google prin adsense se pot incadra la venituri din activitati dependente atata timp cat exista un contract si niste reguli clare, o patforma a lor in calitate de partener/angajator.

Ca atare cred ca ar trebui sa se incadreze la acest paragraf : " Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania” . Este un paragraf din ghidul fiscal, codul fiscal 2017.

Cat de corecta este aceasta incadrare ?
Salut Virgil, Ai mai aflat ceva? Si eu sunt in aceeasi situatie.
Ai incasat banii pe PFA sau doar ca persona fizica?
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
georgerom, utilizator
Am incasat banii ca persoana fizica. Situatia nu este deloc clara, am apelat si la un prieten consultant fiscal si astept un raspuns. Se pare ca pe acest site nu sunt asa multi consultanti fiscali avizati pe acest subiect sau nu isi bat capul sa dea un raspuns.

Din punctul de vedere al subiectului situatia este similara pentru PF/PFA si diferita desigur si mai simpla pentru PJ.

Nefiind angajat al Google nu am primit salariu, ei au stabilit conditiile si ei au platforma , practic Google a incasat acest bani de pe urma anunturilor ( prin adwords ) si da o parte inapoi sub forma adsense, deci este ca un comision primit de la google.

In contractul cu Google legat de Adsense se mentioneaza la capitolul taxe : " Între dvs. și Google, Google este responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate tranzacțiilor dintre Google și agenții de publicitate în legătură cu Anunțurile afișate pe Proprietăți. Sunteți responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate Serviciilor, altele decât cele bazate pe venitul net al companiei Google. Toate plățile de la Google către dvs. în legătură cu Serviciile vor fi tratate ca incluzând taxe (dacă este cazul) și nu vor fi ajustate."

Google a retinut si platit niste taxe dar nu este clar ce fel de taxe.



Suntem in aceesi situatie.
Presupun ca te-au notificat si pe tine cei de la ANAF că nu ai depus 600 pe 2013/2014.
Din păcate, din cate am înțeles de la contabilii cu care m-am consultat se datorează și CAS/CASS ... in plus ei sunt de părere că trebuia să ne și autorizăm -PFA/SRL -asta e mai nasoala.
Nu știu ce să mai zic...ne-au lăsat așa până s-au strâns penalități și acum ne dau in cap.
O sa trec mâine sau poimâine pe la fisc sa vad cat îmi impută. Daca mai afli ceva mai da de veste aici...poate mai vad și alții și nu pățesc ca noi.
Da, eu am declarat veniturile si am si platit la aceste sume 16 % si acum se solicita si 10,5 % + 5,5 % la aceste sume. Am mai gasit o discutie legata de faptul ca Google ar fi platit impozit pe venit la sumele platite catre mine si ar insemna ca eu nu ar fi trebuit sa platesc. Am trimis la Google un ticket sa imi spuna cum sta treaba, daca ei au platit ceva impozit pe venit care la ei este de 12,5 % ar fi bine.. Este multa confuzie, nu se stie sigur daca trebuiau declarate aceste venituri conform unui paragraf din codul fiscal care spune ca nu tb declarate dar este vag.

De autorizat nu cred ca este vorba, poti avea venituri ca persoana fizica fara probleme, avantajul este ca daca sunt venituri pe PFA se pot deduce niste cheltuieli. Si eu ma voi duce in audienta sa vad cum sta treaba, eu merg la sectorul 1.

Lasa-mi o adresa de mail sau telefon sa ne consultam.
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Virgil2, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa- retinere impozit la sursa pentru intermediere? teodor-andrei teodor-andrei Buna seara, Incerc sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare, pana acum am primit trei raspunsuri diferite (da, nu si mai intreaba :) ). Voi incerca sa ... (vezi toată discuția)
Anaf- impozit cont adsense ana_m1989 ana_m1989 In calitate de persoana fizica, detin un cont adsense de unde incasez venituri atat de pe site-ul personal cat si de pe canalul de Youtube. Va rog mult sa ma ... (vezi toată discuția)
Pfa declarații d220, d600 nedepuse la timp GhitaB27 GhitaB27 Bună dimineața! Sunt PFA din octombrie 2013. Nu am plătit contabil și se pare că singur nu mi-a ieșit deloc bine. Am aflat de pe ... (vezi toată discuția)