avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA- retinere impozit la sursa pentru intermediere?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA- retinere impozit la sursa pentru intermediere?

Buna seara,

Incerc sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare, pana acum am primit trei raspunsuri diferite (da, nu si mai intreaba :) ). Voi incerca sa explic cat mai clar situatia:

Am un site web prin care diverse firme isi fac reclama prin afisarea banerelor pe alte site-uri. Pentru aceasta activitate de intermediere, eu retin un comision din suma platita de catre firma catre site-urile unde isi fac reclama (persoane fizice in marea majoritate a cazurilor). Pentru a incasa acest comision eu emit facturi ca PFA catre firma respectiva care isi face reclama.

Un exemplu simplu ar fi: firma X plateste catre mine ca PFA suma de 100 lei -> eu retin comisionul de 10% - >90 de lei sunt trimisi catre persoana fizica.

Evident, platesc impozitul ca si PFA. Intrebarea este: trebuie sa opresc si impozitul pentru persoanele fizice care primesc banii de reclama? Se aplica regula de stopaj la sursa in acest caz? Sau se va recalcula suma de plata la urmatoarea corectie financiara ca PFA?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
teodor-andrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 23:57, 6 Septembrie 2013
Raspunsul la intrebarea dvs. cred ca se afla in caracterul veniturilor obtinute de persoanele fizice la care faceti referire.
Cine face plati catre persoanele fizice,,PFA_ul dvs sau diversele firme ? Daca dvs faceti aceste plati, in ce relatie sunteti cu persoanele fizice, aveti contracte ? sau alfel spus de ce natura sunt veniturile pe care le realizeaza aceste persoane fizice? Daca sunt cuprinse in textul de lege, atunci da trebuie sa procedati la retinerea la sursa. Afirmatia dvs ca "90 de lei sunt trimisi catre persoana fizica", creeaza putina confuzie asupra platitorului de venit
Scuze pentru confuzie

Platile catre persoanele fizice sunt facute de mine ca PFA pe baza unor contracte semnate intre mine si detinatorul site-ului (persoana fizica). In contract scrie doar ca eu ma oblig sa le trimit suma in contul indicat, dupa retinerea comisionului.

As putea pune o clauza in care sa le spun ca trebuie sa isi plateasca singuri impozitele datorate catre stat? Ma gandesc de exemplu la Google Adsense, unde daca eu (ca persoana fizica in acest caz, nu ca firma) castig bani prin reclame pe care le afisez pe site-ul meu, nu Google imi plateste impozitele, ci eu sunt cel care trebuie sa declar aceste venituri suplimentare si sa fiu impozitat pentru ele.
Ar fi total nepotrivit sa va mai intreb si ce fel de contracte ati incheiat sau ce prevad in detaliu acestea, de aceea insist pe tipul de venit pe care il genereaza acestea, pentru persoanele fizice respective.Recomand in aceasta situatie asistenta/ consultanta de specialitate, o persoana care sa vada sau sa redacteze contractele.
Personal as merge pe varianta ca aceste contracte sa "arate" cedarea folosintei bunurilor, situatie in care ati fi scutit de stopajul la sursa, mai ales ca vorbiti de detinatori de sit_uri. In aceasta situatie acesti detinatori ( peroane fizice) au obligatia inregistrarii contractelor la organul fiscal, iar acesta le va stabili cotele de contributii.
Este doar o opinie personala,si repet recomandarea ca aceste contracte sa fie intocmite sub asistenta juridica in modul cel mai avantajos pentru dvs.
In contextul in care mediul virtual ofera solutii care "devanseaza" cadrul fiscal conventional sa spunem, este tot mai necesar asistenta de specialitate, in plus necunoasterea detaliilor face destul de greu formularea unui raspuns fara echivoc.
Cate despre castigurile utilizand Google Adsense, trebuie sa recunoasteti ca situatia nu poate fi opozabila cazului dvs prin simplu fapt ca intre dvs si Google nu exista niciun contract, ca sa nu mai amintim de faptul ca Google nu este inregistrat in Romania.Pot fi doar unele simetrii !
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
mayer, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 trebuie depusa si aplicata si veniturilor obtinute din strainatate ? Virgil2 Virgil2 As doi sa stiu daca pentru venituri realizate in Romania dar din strainatate si declarate cu declaratia 201 se platesc contributii la sistemul public de ... (vezi toată discuția)
Publicitate web site catalina1990 catalina1990 În ce caz trebuie plătit impozit pe venitul din publicitate pe site? trebuie înregistrat site-ul sau se poate plăti impozitul și ca persoana fizică? și ... (vezi toată discuția)
Impozitare venituri de pe internet GigiOne123 GigiOne123 Buna ziua, Am 18 ani impliniti, iar in momentul de fata sunt elev in clasa a XII-a. Din acest an, din 2014, incepand cu luna februarie, am inceput sa ... (vezi toată discuția)