avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident de muncă mortal. Pot cere ca firma să ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident de muncă mortal. Pot cere ca firma să suporte daunele morale și materiale la care am fost obligată în solidar?

În urma unui accident de muncă soldat cu moartea a două muncitoare care lucrau în secția pe care o conduceam, am fost condamnat și obligat la plata unor daune morale și materiale alături de directorii fabricii, în solidar cu partea responsabil civilmente, respectiv, fabrica. Cauza accidentului s-a dovedit a fi, folosirea ilegală a unei materii prime, folosire, care a adus un beneficiu considerabil fabricii. Fabrica după ce a plătit pagubele s-a îndreptat împotriva noastră, pentru recuperarea banilor. Am dreptul să cer ca din acest beneficiu fabrica să suporte toate aceste cheltuieli? Dacă da, ce trebuie să fac?
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:34, 17 Decembrie 2017
Buna seara! Dl. Popa are dreptate, numai instanta poate decide, insa este destul de indoielnic sa obtineti ceva, mai ales ca nu aveti dovada ca nu stiati nimic despre materia prima respectiva! Mai mult, daca se dovedeste ca stiati si ca n ati anuntat autoritatile, va puteti astepta si la alte surprize! Va trebuie un avocat familiarizat cu aceste aspecte si de asemenea sa fie destul de abil sa poata prezenta cazul cu toate amanuntele....de regula, in cazurile accidentelor de munca se cam aplica direct art. 350 din Codul Penal, neluarea unor masuri.... fara sa se tina cont prea mult de parerea expertilor! Succes
Dacă folosirea acelei materii prime era ilegală, juristul unității nu era obligat să ne sesizeze acest lucru în ședințele la care participa și dumnealui?

@mihaela-liliana
Mentionati, citez: ".... iar materia primă a fost introdusă în baza unei tehnologii aprobate, emisă de compartimentul proiectări."
Daca desfacem firul in patru, cine a aprobat tehnologia trebuia sa cunoasca ca se utilizeaza o materie prima ilegala. De regula, la nivelul firmelor cand se introduce o tehnologie noua (cazul dvs.) se aproba de catre Consiliul tehnic si economic al firmei, unde se prezinta toate aspectele legale care trebuie indeplinite. Din CTE, obligatoriu faceti parte si dvs. ca cea care conducand un sector al firmei sunteti responsabila de introducerea unei noi tehnologii. Din PV de cercetare a AM de catre ITM/ Inspectia muncii, cu siguranta este abordat acest aspect. Nu cred ca vreo instanta sa constate ca dvs. nu ati stiut ca materia prima este ilegala.
Legat de faptul ca nu ati beneficiat, greu de crezut, in conditiile in care ati primit salariu.
@Geea Rugby Club SRL
Aplicandu-se de catre instanta art.350 din CP certifica tocmai faptul ca s-a tinut cont de parerea expertilor si ma refer la cei care au cercetat AM. Nu inteleg la ce alti experti va referiti daca in discutie este vorba de un AM soldat cu 2 victime decedate.
NU exista matere prima sa aiba valoare comerciala "zero"!
Nu poti introduce intr-o firma materii prime sau orice alte produse cu valoare "zero".

Poate era o materie prima cu termen de valabilitate depasit, casata si refolosita in procesul de productie.

Eu nu vad unde este "ilegalitatea" folosirii materiei prime respective atata timp cat tehnologia a fost aprobata de un departament din cadrul fabricii!!

In ce a constat, in fapt, ilegalitatea?

Materia prima se supunea restrictiilor unor legi speciale (stupefiante, armament, etc.), era importata in mod fraudulos?

Luand in considerare urmarile accidentului de munca banuiesc ca este vorba despre utilizarea de materie prima cu termen de valabilitate depasit folosita in industria de armament.
[ link extern ]
Era doar o supozitie dar dupa ce am googalit putin dupa postarea mesajului am gasit chiar o confirmare! Dar nu este o certitudine.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire casco in caz de deces andreea-stan andreea-stan Buna seara! In urma cu doi ani , cu masina unei firme s-a produs un accident soldat cu decesul pasagerului din dreapta. Soferul nu a patit nimic iar casco ... (vezi toată discuția)
Daune in urma unui accident de circulatie costyseby costyseby intr-un accident rutier soldat cu moartea unei persoane dosarul a ajuns in instanta si s-a dat si o hotarare dupa cum urmeaza: - soferul a primit 1.4 ani ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa art 184 al 2 ,4 masterguni masterguni buna numele meu este florin si in anul 2007 am avut un accident de circulatie care sa soldat cu o victima care a suferit o fractura in urma caruia a primit 45 ... (vezi toată discuția)