Am primit ieri un mesaj de la Orange. "Iti amintim ca s-a emis factura ta Orange EXCLUSIV in format electronic pe www.blabla/contulmeu". Am fost astazi la Orange Shop si am intrebat si eu de ce a fost trimsi acest mesaj si de ce s-a facut aceasta modificare (bineinteles ca factura care trebuia sa ajunga pe 7-8 ale lunii - emisa pe 5 - nu a ajuns). Raspunsul lor a fost simplu: vor sa fie ecologici. Intrebarea mea a fost din nou: De ce tocmai acum cand e criza si toata lumea reduce cheltuielile ati devenit si voi eco si nu ati fost eco de cand ati venit in Romania? Raspuns: Asta e hotararea de la Bucuresti.
Am facut foaie oficiala catre ei sa imi explice de ce s-a facut aceasta modificare fara ca eu sa fiu de acord. Acum o luna am primit un mesaj ca daca vreau sa primesc exclusiv factura pe net ei imi dau 50 de minute nationale si acum ei au facut modificarea din senin. Bineinteles ca nu am raspuns "provocarii". Intrebarea mea catre dvs. este: gresesc eu sau este o lege care stipuleaza ca facturile (si sa existe o factura printata) trebuie sa vina la adresa de corespondenta? As avea castig de cauza daca merg un pic pe la OPC sa fac o plangere?
Va multumesc. O zi cat mai buna in continuare!
Revin din nou cu aceeasi problema. Am fost la OPC si au spus ca, daca exista posibilitatea de a trimite online, nu sunt obligati sa trimita factura in scris prin posta. Este adevarat asa ceva? Exista vreo lege prin care se stipuleaza modalitatea de comunicare/trimitere a facturiid e catre o institutie?
In contract spuse ca: Orange Romania va emite si trimite Clientului, lunar, o factura continand ....., - - dar nu specifica daca acea factura e pe hartie sau online :) Pls help me. Va multumesc!
Codul Fiscal, la art. 155 alin.8 face trimitere la Normele de alicare Cod fiscal pentru conditiile in care se pot transmite facturi prin mijloace electronice. Normele, la pct.73 stabilesc conditiile in care se pot emite aceste facturi pe teritorul national astfel:
1) sa existe un acord incheiat intre partile participante la tranzactie din care sa rezulte faptul ca s-a convenit asupra facturarii electronice a operatiunilor efectuate;
2) sa se garanteze autenticitatea sursei si integritatea continutului facturii prin:
- semnatura electronica, asa cum este reglementata prin Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica
- schimbul electronic de date EDI definit la art. 2 din Recomandarile Comisiei 1994/820/EC din 19 octombrie 1994 referitor la aspectele legale ale schimbului electronic de date;
- orice alte mijloace electronice agreate de Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice;
3) sa existe un document centralizator pe suport hartie privind evidenta facturilor transmise prin schimbul electronic de date EDI intr-o luna calendaristica de catre o persoana impozabila inregistrata conform art. 153. O astfel de situatie se intocmeste si pentru facturile primite de la furnizori sau prestatori care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA, dar pentru care cumparatorii de bunuri sau beneficiarii de servicii sunt obligati la plata TVA.
Ca urmare, in lipsa acordului Dvs, atat conform Codului Fiscal cat si legislatiei privind telefonia mobile (mai sus), facturarea in format electronic este ilegala. Ar fi si ilogic, atata timp cat nu toti cei care apeleaza la serviciile de telefonie au si neaparat un calculator sau un punct de acces la Net.
Buna ziua,
Daca scuzati faptul ca informatia nu este in Limba romana, poate o veti gasi totusi interesanta: Orange : 160.000 euros de facture, qui dit mieux ?
LePoint.fr il y a 36 min. 18.11.2009 La médiatisation la semaine dernière du cas d'un habitant de Petite-Forêt, près de Valenciennes, qui a reçu une facture d'Internet de près de 46.000 euros pour le seul mois d'août a incité d'autres clients malheureux à sortir de l'ombre. Un médecin urgentiste, abonné à internet avec une clé 3G illimitée, a affirmé mardi être en contentieux avec Orange depuis six mois après avoir reçu une facture de 159.212 euros. Lire la suite l'article
"Au départ j'ai cru à une blague", a raconté Jean Spadaro. "J'ai souscrit en novembre 2008 un abonnement internet de base par clé 3G à 30 euros par mois", mais "voyant mes factures atteindre des sommes allant jusqu'à 860 euros en avril, j'ai décidé en mai de souscrire un abonnement illimité par clé 3G Orange business à 50 euros par mois", a expliqué le médecin urgentiste de 47 ans, résidant à Fontainebleau, en Seine-et-Marne. "Quand j'ai vu ma facture du mois de mai, je n'en croyais pas mes yeux : 159.212 euros, pour un mois de connexion, c'est impossible, surtout que nous ne l'utilisons pas tout le temps", martèle ce père de deux enfants (16 et 19 ans). Contacté, France Télécom n'avait pas réagi mardi en début de soirée.
Multiples démarches de protestation
Les factures non détaillées de Jean Spadaro sont de 53 euros pour le mois de février, 346 euros pour le mois de mars, 860 euros pour le mois d'avril et 159.212 euros en mai. Selon lui, France Télécom ne lui a jamais expliqué que le forfait "illimité" ne concernait que le temps passé mais pas le volume utilisé, limité à 1 Gigaoctet (Go) par mois. Il relate aussi, courriels à l'appui, avoir multiplié les démarches de protestation et avoir eu pour toute réponse des "mises en demeure avec menace de saisie". "Quand j'ai commencé à leur dire que j'allais médiatiser cette affaire, ils m'ont envoyé des mails pour m'informer de deux avoirs distincts de 22.622 euros et de 136.529 euros venant en déduction de la facture". "Moi je souhaite un remboursement et un dédommagement car j'ai eu des frais de rejet"...... lire la suite de l'article sur Lepoint.fr
Cu stima,