avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Stingere datorie( prin imprumut) intre societati prin ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Stingere datorie( prin imprumut) intre societati prin garantie

Buna ziua, am urmatoarea intrebare:

SC x SRL a imprumutat firma SC Y SRL, pe parcursul anului( fara dobanda)
SC Y SRL are in propietate 5 autoturisme.
Intrebarea este :
Se poate face un act aditional sau modifica contractul de imprumut, in asa fel incat cele 5 autoturisme sa reprezinte garantie pentru banii imprumutati?
Ideea e ca cele doua firma au cazut de acord la stingerea datoriei, si doresc transferul autoturismelor in patrimoniul SC X SRL, pe baza acelui contract, in care s a stipulat garantia, dupa o anumita perioada de neplata.

Daca este posibil, aveti si o baza legala care permite aceasta operatie?
Sau daca cu, ce alte metode mai sunt de stingere a datoriei, fara a se face facturi, care sa genereze impozite?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 15:33, 16 Octombrie 2009
Problema e ca oricum as face,din punct de vedere contabil, trebuie sa existe vanzarea cumpararea, pentru a fi in regula cu TVA-ul, din punct de vedere fiscal.Si totodata, firma x(creditorul) in urma cumpararii...va deveni debitoare pentru firma y.
Se poate face compensare intre cele doua firme ( firma x are creanta prin imprumut si datoria prin cumparare) ..in cazul acesta? Daca da, aveti o baza legala?
Va multumesc
puteti face vanzarea autoturismelor de la o firma la alta si apoi compnsarea sumelor. nu stiu exact cum se face compensarea din punct de vedere contabil, insa juridic vorbind este o operatiune perfect legala. compensarea ar intervni de drept, in temeiul art. 1143 si urm. Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract garantat cu un autoturism Pispirica Pispirica Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema :\">. Am un contract prin care beneficiarul meu a garantat plata creantelor cu un autoturism. Contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Problema fiscalitate tva victorn victorn IN LUNA AUGUST O SOCIETATE PLATITOARE DE TVA REALIZEAZA URMAT OPERATIUNI::: -EXPORTURI (IN AFARA COMUNITATII EU)IN VALOARE DE .....400.000LEI -LIVRARI DE ... (vezi toată discuția)
Plata in trei bogdan22003 bogdan22003 Bunadimineata, am si eu o intrebare, sunt administratorul unei firme, Z, am de incasat niste bani de la o firma Y, care are de incasat la randul ei de la firma ... (vezi toată discuția)