avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu

Exista un act normativ care restrictioneaza cumulul pensiei cu salariul in institutiile bugetare?
Cel mai recent răspuns: rburlaro , utilizator 17:08, 29 Decembrie 2017
Intr-adevar, pana la ora actuala.
Ma tem ca acum nu se mai poate. Studiati Legea 17 din noe 2017 care modifica si completeaza Legea 263/2010, art .6. Eu de aici inteleg ca functionarii publici nu vor mai putea sa cumuleze pensia de limita de varsta cu salariul. " Citez: Art 118 se modifica prin introducerea a doua subpuncte: "(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia celor realizate din situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale;
d) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş.
(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora."
Eu nu sunt jurist. As vrea parerea unui jurist.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Categoriile de pensionari mentionate la lit.a - d nu pot cumula pensia cu veniturile realizate (venituri realizate din activităţi dependente) din situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II din Legea 263/2010.

Pensionarii - n.m., indiferent de pensia primita - pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Deci eu, fiind in categ b, pensionar de invaliditate gr 3, cu contract de munca individual part time, jumatate de norma, trebuie sa imi dau demisia pentru a nu risca suspendarea pensiei si returnarea sumelor incasate din pensie pe perioada CIM part time incepand cu 1 ian 2018 ?
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
rburlaro, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, asa reiese din actul normativ.

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala eugeniaszilagyi eugeniaszilagyi la pensionarea anticipata partiala mai aidreptul sa ai alte venituri ? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare Lapadatescu Lapadatescu Daca am pensie anticipata fara penalizare ( peste 42 de ani de cotizatie) pot sa mai lucrez? (vezi toată discuția)
Munca dupa pensie anticipata ella.tudor ella.tudor Asistent medical ,pensie anticipata partial,v@rsta 57,7 ani si vechime 39 ,2 ani.Dupa obtinerea pensiei anticipata partial din sector stat se mai poate lucra ... (vezi toată discuția)