avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1870 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se ține gestiunea unui magazin de papetărie care ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se ține gestiunea unui magazin de papetărie care vinde atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice? Mi s-a spus că trebuie să am două gestiuni

Am un magazin de papetarie.marfa o vand clientilor numerar, cu bon de casa, iar unor firme o vand cu factura ,pe care o platesc ulterior la trezorerie sau banca.mi-i s-a spus catrebuie sa am doua gestiuni. Cei care cumpara pe factura o fac pentru folosinta proprie si nu pentru revanzare.cum ar trebui sa fac?

-editare majuscule-
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine v-a spus ?Dvs aveti un magazin si vindeti unora cu bon de casa, eventual emiteti pt bonurile mai mari de 100 de lei si factura in baza bonului pt cei ce platesc cash si altora le dati factura pe care o vor achita ulterior cu op. De ce v-ar interesa pe dvs ce fac ei mai departe cu marfa, daca e utilizata in scop personal, pe consum sau revanduta ?
Doar daca ati avea preturi diferite, ar trebui sa aveti doua evidente .
Am avut un control si asa mi_au spus.am aceleasi preturi indiferent de cantitatea cumparata.dar probabil trebuiau si ei sa se lege de ceva
Râspunsul moderatorului gi-jane2 este strict conform legii.
Atentie însâ asupra modului de stabilire a facturii!
În contabilitate preturile unitare la produse trebuie sâ fie strict identice pt acelas produs indiferent de client!
Dar, în acelas timp, vânzarea în mic-gros la clienti cu dever mare vâ permite practicarea rabatului comercial pentru încurajarea si stimularea clientelei.
Deci, pe facturâ, preturile vor fi identice preturilor de vânzare din raion iar rabatul comercial va figura dupâ total, înaintea aplicârii TVA-ului.
Pânâ si ultimul functionar de la Poplaca nu va mai avea ce spune (cu conditia sâ nu vindeti sub pretul de achizitie).
Politica comercialâ a societâtii dvs vâ apartine!!!
Și cum rămâne cu încasarea banilor???Cei de la control au dreptate:trebuie sa existe 2 gestiuni:una pt vanz cu amănuntul și încasarea cu bon fiscal,iar cealaltă unde se emite factura și se încasează fie prin banca,fie cu chitanța!Nu se emite bon fiscal la factura!!!
Dacă societatea vinde doar cu amanuntul nu trebuie doua gestiuni distincte.Se poate emite bon fiscal și factura pentru persoane juridice.

Alte discuții în legătură

Chitanta vs bon fiscal ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca mai nou o societate este obligata sa emita bon fiscal catre o alta societate....? Eu nu stiu de asa ceva, poate stie ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru adrianabresug adrianabresug avem un pct de lucru cu activitate autorizata depozit engros si en detail .O parte din clienti persoane juridice cumpara de la noi cu factura si plata cu OP ... (vezi toată discuția)
Se poate pe acelasi nir, pentru aceeasi marfa, adaosuri diferite? ririana ririana Rog pe cine are mai multa experienta in comertul cu amanuntul sa imi spuna si mie daca am voie (dpdv legal) sa inregistrez pe acelasi NIR un produs (marfa) cu ... (vezi toată discuția)