avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... PRIMUL PAS IN CONTENCIOS ADMINSTRATIV IN LIPSA UNUI ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

PRIMUL PAS IN CONTENCIOS ADMINSTRATIV IN LIPSA UNUI ACT - LEGEA 164/2014

Buna ziua,
sunt petent (dupa tatal meu decedat) al Legii 290/2003 si astept de 14 ani rezolvarea unei cereri de catre prefectura Bucuresti. Intre timp solutionarea acestor cereri este regelmentata de legea 164/2014 cu titlul de-a dreptul "sarcastic":
LEGEA 164/2014 privind unele măsuri pentru "accelerarea și finalizarea procesului de soluționare" a cererilor formulate în temeiul …. Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, și pentru modificarea unor acte normative.

Precizez urmatorele:
Din urmatorul articol de lege:
Art. 13.
(1) Comisiile județene, respectiv a municipiului București pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 290/2003, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a soluționa, prin hotărâre, cererile de acordare a despăgubirilor înregistrate și nesoluționate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, după cum urmează:
…..
c) în termen de 36 de luni, comisiile care mai au de soluționat un număr de peste 1.000 de cereri depuse în temeiul Legii nr. 9/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și al Legii nr. 290/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Termenele prevăzute la alin. (1) curg de la data de 1 ianuarie 2015.

reiese ca termenul LIMITA de solutionare a dosarelor (prefectura Bucuresti) este 31.12.2017.

in continuare, din urmatorul articol de lege:
Art. 6. -

(2) Hotărârea comisiei județene, respectiv a municipiului București pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 290/2003, cu modificările și completările ulterioare, însoțită de înscrisurile și documentele care au fost avute în vedere la emiterea acesteia, se comunică, în termen de 30 de zile de la emitere, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. În același termen, hotărârea se comunică și solicitantului.

rezulta ca termenul LIMITA la care va trebui sa mi se comunice Hotararea este 31.01.2018.

Scenariul concret care ma intereseaza este cel in care NU PRIMESC niciun raspuns la data de mai sus, scenariu care mi se pare foarte probabil, dupa 14 ANI de asteptare de la depunerea cererii.

INTREBAREA MEA CONCRETA SE REFERA LA PRIMUL PAS NECESAR PENTRU PREGATIREA UNEI ACTIUNI IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV. Am inteles ca in general, primul pas este PLANGEREA PRELIMINARA, DAR in cazul LIPSEI unui act, cum poate fi facuta o plangere care nu are un act administrativ ca obiect ?!

1. Trebuie facuta o CERERE pentru obtinerea unui ACT / raspuns ce va fi obiectul a unei PLANGERI PRELIMINARE ulterioare ?
2. Daca DA, Care trebuie sa fie obiectul cererii ? Are sens sa fac o cerere inainte de 31.01.2018 ?

Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Despãgubiri pentru aromânii strãmutaþi din cadrilater viorel77 viorel77 Unde mă pot adresa pentru a primi despăgubiri pentru aromânii strămutaţi din Cadrilater? Mulţumesc! (vezi toată discuția)
Retrocedari m.stef m.stef mama a fost deportata din ucraina a finalizat dosaru pentru despagubire de doi ani a trimis actele judecatoresti din brasov dar nu a intrat nici un ban in ... (vezi toată discuția)
Contestatie legea 290/03 MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am o speta pe Legea nr. 290/2003 referitoare la despagubirile pentru bunurile ramase in Basarabia si nu stiu exact unde as putea inainta cererea de ... (vezi toată discuția)