avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de paternitate. Îmi puteți explica procedura, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de paternitate. Îmi puteți explica procedura, costurile și urmările?

Buna ziua! Ma numesc Andreea si am 21 de ani. Am o fetita de 2 ani si 9 luni si nu este recunoscută de tatăl ei. Eu si tatăl ei ne cunoastem de foarte multi ani pentru ca el locuiește în sat cu bunicii mei. Pe scurt.. In anul 2014 am avut cu el o relație ca sa zic asa timp de 1 luna si câteva zile. In acest timp am întreținut relații intime de câteva ori la el acasa, dar ne vedeam doar noaptea fără să știe nimeni, nici macar părinții lui cu care si locuiește. In luna septembrie eu m-am intors in Bucuresti pentru ca aici locuiesc, trebuia sa incep clasa a 12.a, aveam 18 ani..Relatia noastra a inceput sa scartaie si ne.am despărțit. In luna noiembrie am aflat ca sunt însărcinată deja în 3 luni si jumatate. Stiam ca este copilul lui pentru ca el a fost primul bărbat din viata mea si ultimul până în acel moment din punct de vedere al relațiilor intime. L-am sunat de câteva ori si i.am spus că o sa fie tata si trebuie sa isi asume (nu voiam sa ne căsători doar sa isi asume responsabilitatea). Nu a fost de acord a spus că el nu crede că este copilul lui. După câteva luni de haos pentru mine am aflat ca fetita v.a avea mari probleme de sanatate. Asa ca m.am decis sa il las pe el in pace până vad ce o sa fie cu fetita. El nu m.a contactat niciodata nici în timpul sarcinii nici dupa ce am nascut si pana in prezent. Ne.am intalnit de câteva ori întâmplător la tara acolo unde locuiește si a văzut si fetita dar nu ne.a băgat niciodata in seama. A tot trecut timpul si am lasat paternitatea pe alt plan deoarece fetita are o malformatie la creier numita Holoprozencefalie Lobara plus alte probleme de sanatate si în acest moment este încadrată în gradul Grav (1) de handicap. Am preferat sa ma ocup de ea pentru ca este mai importanta decat orice. Dr ceva timp ma bate gândul să îl dau în judecată si sa cer sa se faca testul ADN ca sa se dovedească ca el.este tatăl si sa plateasca pensia alimentara macar asa sa simtă ca are si el copil. Am niste nelămurire în ceea ce privește acest Proces de paterninate si pana o sa gasesc un avocat am câteva întrebări:
-Cam la ce suma ajunge acest Proces de paternitate? Cu taxe si ce mai trebuie platit
- testul ADN il plătesc doar eu sau si El?
- O sa fie obligatoriu sa ii poarte numele?
- Ar putea avea tutela comuna? Din ce am inteles eu pe unde m.am interesat nici nu s.ar pune problema.
- Cât timp cu aproximație durează un proces de acest gen?
- Procesul va avea loc in Bucuresti? Eu si copilul locuim in Bucuresti, eu am buletin de Bucuresti dar el este de undeva din Prahova.
- Daca nu vrea sa se prezinte la proces o sa fie obligat de instanța?

Mai am întrebări dar sper sa primesc răspunsuri la acestea deocamdată.
Mulțumesc anticipat

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: yustiii , utilizator 09:59, 10 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

1. Costurile depind de ce probe cereți, dacă aveți sau nu avocat, etc. Minimul e de 60 lei (stabilire paternitate, locuinta copil, exercitare autoritate parintesti).
2. Îl plătiți dvs, dacă câștigați procesul e obligat să vă dea sumele achitate de dvs. Testul e scump din ce știu eu, vreo 4000 lei.
3. Nu, nu e obligatoriu.
4. Da. ar putea fi comună.
5. Depinde de ce probe se administrează. Câteva luni, un an...
6. București sau localitatea unde domiciliază el, depinde unde introduceți cererea.
7. Să se prezinte la proces nu poate fi obligat decât dacă cereți interogatoriu lui. Poate fi obligat la testul ADN.

Puteți să îi cereți și despgubiri pentru ce ați cheltuit până acum. Apelați la un avocat măcar să vă redacteze cererea ca să nu omiteți ceva din ce ați putea obține având în vedere și situația delicată a fetei.

Mult succes vă doresc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017
Dana Fatol, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna. Destul de recent am fost intr-o situatie foarte asemanatoare cu a ta. Pot sa iti spun de proceduri si preturi, Am platit avocatul 1500 ron, s-a cerut recunoasterea fetitei (care s-a nascut bolnava), plus pensie alimentara, plus custodia fetitei sa fie exclusiv a mea (pt a nu avea nevoie de semnatura lui pt pasaport, iesire din tara etc) si daune de judecata , am depus copia de pe contractul cu avocatul pt a recupera bani platiti la avocat la sfarsitul procesului. Testul de paternitate nu eu l-a platit ci el, pt ca el a cerut testul ADN, nu eu. Eu am cerut recunosterea fetitei de el, in urma relatiei. Instanta a cerut probe si martori, a fost o prietena de a mea, si o sora, dar era irelevant pt ca nimeni nu stie ce relatie ai tu cu cineva, au declarat ca stiau de relatia mea si ca m-a abandonat in timpul sarcinii, si nu s-a ocupat de fetita. Atat. Si el prin avocatul lui a cerut testul de paternitate, sunt doua teste de paternitate, ambele din sange s-au facut, primul test arata probabilatea ca el sa fie tatal (in 70%) si dureaza pana afli rezultatul cam doua luni, si al doilea e testul ADN (arata ca 99% e tatal) si dureaza mai mult de doua luni pana se trimite rezultatul la tribunal. Tu poti cere primul test si daca instanta te pune sa il platesti costa cam 200 ron, iar dupa primirea rezultatului declari ca tu esti multumita de rezultat si daca el nu e multumit de rezultat nu e probl ta, el sa ceara al doilea test, pt ca e mai scump, costa cam 3000 ron, exact asa am facut eu, el a platit al doilea test pt ca el a cerut testul ADN, nu eu, Trebuie sa fi foarte atenta ce avocat iti gasesti pt ca in general trateaza cu superficialitate probl, cel putin eu asa am avut ghinionul, am fost nevoita sa schimb avocatul in timpul procesului, deorece ba nu se prezenta, ba nu a depus la termen ce a cerut judecatorul. Iar cu testele de paternitate m-am informat inainte, de aceea stiam, nu avocatul iti spune, tu dc ceri testul ADN asta scrie si atunci tu platesti. Si mai sunt ceva chitante de platit la tribunal, dar sunt sume foarte mici. Deci in cererea care o depui tu sau avocatul trebuie sa ceri recunosterea copilului, pensie alimentara, custodie exclusiva tie, si copilul sa poarte numele tau sau a lui cum vrei tu, si recuperarea cheltuielilor de judecata, iar dc ai lista cu martori, cu numele lor si adresa lor. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Mihaela2290 Mihaela2290 Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa rezolv o problema veche. Am o fetita de 5 ani nascuta in Italia. M.am despartit de tatal inainte de a naste fetita. Mi.am ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate icantemir icantemir Sunt divortat din septembrie 2010, am pierdut custodia fetitei de 3.7 ani. Fosta sotie avea o relatie extraconjugala cu un colonel pensionar-politician. Dupa ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil GEORGY28 GEORGY28 Va rog sa ma ajutati.Am o fetita de 9 luni si jumatate care nu a fost recunoscuta de tata deoarece nu si-a dorit copil si influentat mai mult de mama sa nu o ... (vezi toată discuția)