avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la vreo indeminizatie de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la vreo indeminizatie de crestere a copilului daca am locuit pana acum in strainatate?

Buna ziua,

In cateva luni trebuie sa nasc si m-am decis sa merg in Romania pentru asta. Acum, eu n-am mai locuit in Romania de vreo 5 ani, am lucrat si locuit in Asia (diferite tari). Nu mai stiu exact care sunt legile si nici ce drepturi am in situatia de fata.
Daca momentan nu lucrez si vreau sa ma intorc in Romania pentru cel putin 1-2 ani, exista vreun ajutor sau ceva de care as putea beneficia pentru cresterea copilului?
Presupun ca copilul meu va avea dreptul la alocatia lunara, dat fiind faptul ca va fi cetatean roman?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AndreeaM89 , utilizator 12:16, 2 Ianuarie 2018
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Daca nu indepliniti conditiile deacordare a indemnizatiei pentru CCC,puteti depune dosarul pentru alocatia de stat.

3. Acte necesare la obtinerea alocatiei de stat pentru copii:
- Cerere tip;
- Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia de stat - copie si original;
- Buletin (carte) de identitate pentru unul dintre parinti (cel care solicita sa fie titularul alocatiei) in original si copie;
- Dosar cu sina.

Alte acte solicitate dupa caz
- Adeverinta de la primaria de domiciliu al celuilalt parinte, in cazul in care acesta nu are domiciliul in localitatea unde celalat parinte va depune dosarul
- Certificat de casatorie;
- Hotarare de divort;
- Hotarare judecatoreasca de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei;
- Certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap;
- Extras de cont, daca se solicita plata in cont bancar.

Pentru copiii nascuti pe teritoriului altui stat, dupa caz :
- Declaratia notariala din care sa rezulte ca minorul nu beneficiaza de alocatie de stat pe teritoriul statului unde s-a nascut, nu a fost institutionalizat, iar parintii se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia;
- Imputernicire notariala pentru persoana indreptatita sa reprezinte parintii plecati în strainatate;
- Actul de identitate al persoanei imputernicite sa reprezinte parintii plecati in strainatate (original şi xerocopie).
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare. Vad ca trebuie si certificatul de casatorie si dovada domiciliului celuilalt parinte. Ce trebuie sa fac daca sotul meu este de origine straina, si momentan noi locuim in Indonezia, iar el va fi cu mine doar pentru 1 luna atunci cand voi naste, dupa aceea trebuie sa plece inapoi la munca. Ce acte imi trebuie din partea lui in conditiile acestea, ca sa pot avea dosarul complet pentru alocatie?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - alocație pentru minor Anca dietrich Anca dietrich Am un băiețel născut in Germania in vărsta de 2,5 ani! Am locuit mai mulți ani acolo,acum am venit acasă din motive familiare! Am cerut documentul din ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare din partea parintelui strain pentru dosarul de alocatie? AndreeaM89 AndreeaM89 Buna ziua, Sunt casatorita cu un cetatean strain si amandoi locuim in Indonezia. In cateva luni voi naste, dar o voi face in Romania. * De ce acte am nevoie ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat pentru copil roman nascut in strainatate dar care locuieste in prezent in tara sil73 sil73 Am doi copii pe care i-am nascut in strainatate, unul nascut in 2006, iar celalalt in 2011. In anul 2012 m-am intors in tara impreuna cu copii. Pana in ... (vezi toată discuția)