avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... conditii de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

conditii de munca

Personalul din laboratorul din cadrul administratiilor bazinale ,care face analizele la apele menajere, sunt expuse la lucru cu substante toxice si cancerigene si la contaminarea cu tot felul de parazitoze .Cum sa ne revendicam dreptul la sporul de conditii si in ce hotarare de guvern ne incadram ?
Cel mai recent răspuns: umis , utilizator 09:39, 9 Ianuarie 2018
Prin sindicat/ reprezentantii salariatilor la negocierea contractului colectiv de munca se stabilesc drepturile salariatilor legate de conditiile de munca - sporuri la salariu si grupa de munca. In CIM se nominalizeaza sporurile acordate si grupa de munca.
Conform Legii nr. 153/ 2017 Lege cadru privind salarizarea personalul platit din fonduri publice, prin HG se aproba regulamente cadru pentru stabilire locuri de munca, categorii de personal, marime concreta sporuri si conditii de acordare a acestora pentru familii ocupationale.
Pentru familia ocupationala din care faceti parte nu s-a aprobat pana in prezent regulamentul respectiv. Regulamentul trebuie intocmit de catre ministerul din care faceti parte si aprobat prin hotarare de guvern. Sporurile la salariu se acorda incepand cu 2018.
Grupele de munca se aproba cu respectarea prevederilor HG nr. 1014/ 2015 (conditii deosebite de munca), respectiv HG nr. 924/ 2017 (conditii speciale de munca).
Firma intocmeste materialele mentionate in actele normative si trebuie sa obtina avizul Inspectiei muncii pentru locurile de munca propuse a fi incadrate in grupa de munca. Daca obtine avizul, firma nominalizeaza prin decizie interna salariatii pe locurile de munca avizate cu grupa de munca.
Una din conditiile mentionate in actele normative mai sus mentionate pentru a se obtine in prezent avizul Inspectiei muncii este ca anterior firma sa fi detinut avize ale ITM/ IM pentru locuri de munca incadrate in grupa de munca, cu respectarea legislatiei anterioare - HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 1173/ 2014) pentru conditii deosebite de munca, respectiv HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 1273/ 2012) pentru conditii speciale de munca.
Conditiile de munca se stabilesc in baza determinarilor de noxe efectuate la locurile de munca de catre firme autorizate de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii sau de Directiile judetene sanitare prin laboratorul specializat. Se emit buletine de determinare noxe care contin valoarea determinata comparativ cu valoarea limita admisa, avandu-se in vedere riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Cum pot trece din nou la conditii speciale? Leon707 Leon707 Buna ziua,as dori sa stiu se poate rezolva prin instanta problema: Sunt angajat din 1996 intr`un mediu care are unitati nucleare de gradul 3 si 4.Din 1996 si ... (vezi toată discuția)
Grupa 2 de munca ptr perioada 2007 2010 drezali drezali pana in 2007 martie am avut grupa special din aceasta data pana in martie 2010nu mai am nici un fel de grupa locul de munca fiind in categoria locurilor de ... (vezi toată discuția)