avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cumparare padure
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cumparare padure

Eu am o padure de 100 de ha, are in jur de 30000 de mc de lemn, pretul metrului cub de lemn este de 200-450 de lei, deci padurea mea ar fcae minim 6000000 de lei. si maxim 13500000 lei. Am gasit un cumparator dar nu o pot vinde cu 926080 lei . Ce sa fac in aceasta situatie ?
Hamarsold100 a scris:

Cum sa nu aiba relevanta cu ce e plantat terenul ? Doamne, ce tampenii puteti sa spuneti. Când se vinde o padure se vinde cu copaci cu toti.


Dvs cand cumpărați un teren fanete, menționați în contract și buruienile care cresc pe el?
Cand cumpărați un teren neproductiv, menționați în contractul de vânzare cumpărare și câți mc de pietriș există?
Cand cumpărați un teren mlaștinos, calculați și litrii de apa?
Terenul padure, evident....are pădure plantata pe el. Ca teren fara pădure nu s-ar mai numi "teren paduri". Deci nu puteti pretinde un pret si pentru teren și pentru copaci. Practic taxați cumpărătorul de 2 ori.

Padurea dvs valorează pana intr-un euro pe mp.

Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Doamna nu sunt copaci inchipuiti , specialistii fac amenajament la padure, scriu in amenajament cati mc de lemn are padurea.
Ce drept de preemptiune sa eludez ? Statul are drept de preemptiune, dar daca Directia Silvica e saraca si nu are bani, eu pot sa vand cui doresc eu.
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
Hamarsold100, utilizator
Păi nu. Ca nu iti face nimeni contractul de vânzare cumpărare asa cum vrei tu.
Stiti ca trebuie să depuneti oferta de vânzare la Primărie? Stiti de legea 17/2014? Stiti ca statul si ocolul silvic are drept de preferinta la cumpărare? Stiti ca nu puteti exploata lemnul după cum vreti?

Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Stiu ca e tarziu dar o lamuresc eu, ca am vazut ca mai intreaba lumea si sa fie lamurita.

Ok cat costa padurea, pai in general la notar, sunt niste liste in 2018-2019, in mare parte pretul la grila notariala este 2 RON/MP sau 4 RON/MP in functie de niste conditii

Deci 1 Ha este estimat minim 20000 RON sau 40000RON. Dupa mai e o lege cu minus 30% daca nu are drum de acces, adica daca e tanara sau batrana se mai scad 30% daca nu are drum de acces.

Acum valoriile astea sunt estimative, un hectar de padure variaza de la 2000 la 5000 de euro, cu mentiunea ca un hectar de stejar poate duce la 36000 euro (dar nu este neaparat)

Bun cat valoreaza? pai la notar valoreaza 20000 RON 2RON/MP chiar daca e stejar chiar daca e fag

Bun, cum functioneaza pretul. Pai e foarte complicat dar in principiu iti trebuie 100Ha minim ca sa poti taia, daca ai mai putin trebuie sa te asociezi cu altii, sa intrii intr-o obste sau sa iti faci o obste, e complicata rau partea asta, dar sa spunem ca ai reusit sa strangi cele 100 de HA necesare taierii.

Gaura in buget, Pana strangi 100 de HA platesti taxe pe padurea respectiva SI foarte important esti obligat sa platesti paza - paza variaza dar sa zicem 160 RON pe Ha, daca nu platesti paza, nu e bine ca eventual va trebuii platita si daca nu a avut paza esti amendat pentru toti pomii care au fost taiati intre tim. Dar daca esti mostenitor tacit si nu o posezi? Pai legea te obliga sa platesti paza si atunci, sa te anunti la ocol si sa platesti paza si taxele pana faci succesiunea, care costa o avere.

Bun ai 100 de Ha. ce e de facut. Pai ai putea sa o viinzi sau ai putea sa iti scoti bani pasivi.

CUM?

1. plateste taxele la zii la primarie, cere certificat fiscal, cere adeverinta de rol fiscal

2. dute la ocol cu titlul de proprietate, CF si adeverinta si fa contract de paza, plateste-l, cam 16000 RON sa zicem

3. Acum ai 2 optiuni - sa tai sau sa incasezi bani ca nu tai, pentru ambele optiuni iti trebuie amenajament. Daca tai tu un pom, faci puscarie,sau contraventie, ma rog.

Deci gasesti o firma de amenajament si ii rogi sa il faca repede - dureaza cam 2 ani in practica, dar am auzit si mai rapid, aici platesti cam 150 RON/Ha pentru amenajament. In timp ce se face platesti si taxele si paza. Dupa un timp primesti o carte - numita amenajament silvic cu toate datele - cati copaci sunt, specia, cantitatea si niste date, de metru cub, dar si mai important clasa de productie intre 1-5 care iti spune cat poti sa tai din padure pe HA ca sa nu o omori / pe an

Clasa 3 e cam 2.5Mc /ha/An
clasa 1 e cam 8 MC/Ha/An

Si acum ai optiuni. Optiunea A este apia, unde cauti aici

[ link extern ]

iei cam 38 euro pe Ha +120 euro pe Ha pe care nu poti sa tai din aia pe care tai

E complicat rau citeste ghidul daca vrei e destul de clar

Optiunea B este vorbesti cu o firma de exploatare forestiera, inchei contract, faci cerere la ocolul silvic de marcaj conform amenajamentului, apoi primesti un APV - act de punere in valoare in baza amenajamentului si apoi ceri firmei sa iti execute exploatarea conform contract + APV

In functie de clasa de productie APV si ce scrie in amenajament iei cam 150 RON/Mc/An sau 120 RON/MC/An - in functie de dificultatea in exploatare

Tu in timpul asta platesti paza, platesti taxe si ce mai e, firma se ocupa de tot si tu doar trebuie sa faci cereri

In medie poti sa te astepti cu toata munca asta cam la o suma dubla fata de ce platesti la paza. Unele zone nu pot fi exploatate chiar daca ai amenajament ca sunt protejate gen dealuri ca daca tai pe deal o ia in jos muntele - da sunt rare cam 15-25% din suprafata si poti taia pe celalte ca sa compensezi. Ma rog cand faci amenajamentul o sa fie mai clar ce zic. Eu dau optiuni informative

Daca vrei un sfat tine padurea, si exploateaza, nu scoti cine stie ce dar iti platesti paza + ceva de buzunar, dar in viitor nu se stie ce se va intampla

De ce nu conteaza cati MC ai in padure? Pentru ca nu poti sa o tai , chiar daca ai 30000 MC asta inseamna cam 300 Mc/Ha, o padure destul de deasa, dar tu ai voie sa tai doar 5-6 Mc pe an pe Ha deci iti ia 60 de ani sa tai 30000 MC / Ha. Oricum e o valoare uriasa si daca o vinzi la rece - fara amenajament fara nimic dar are avantajul ca pentru 2 cereri pe an iti dublezi investitia in paza

Bine preturile variaza major si pierzi o avere pana ajungi la APV, ocolul silvic iti poate oferii 50000 de firme care exploateaza daca ai amenajament si apv ca toti sunt mana in mana acolo, doar sa scoata niste bani. Dupa firma il ia de la tine si il vinde la pret dublu la diferite parti

Acum nu poti sa tai nici ce vrei tu, sa spunem ca menajamentul zice ca poti sa tai 8 MC/an/Ha adica 800 Mc/an/suprafata. Intai faci curatirea -arbori putregaiosi, dupa uscati, din ce ramane poti sa tai arbori buni care au o valoare mai buna. APV-ul iti zice lucrurile astea.

Daca esti un om ocupat da vrei sa o pastrezi, poti merge cu M15 APIA, faci amenajamentul si paza si te bagi la APIA pe 5 ani minimum odata, faci actele si din banii lor iti platesti paza si iti mai ramane putin...foarte putin, trebuie discutat cu ei

multa bafta presupunand ca nu ai vandut-o. Preturile vezi ca sunt de anul asta 2019 si variaza enorm de la an la an, variaza si de la zona la zona - judet ma refer, cerere si oferta, depinde de ocolul silvic etc...dar asa orientativ
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
Borhes John, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana fizica - impozit din venit vanzare arbori pe picior andreipalcu andreipalcu Buna ziua. Detin in proprietate un teren in cf este titlu de faneata. Mentionez faptul ca terenul nu este inclus in fondul forestier national si nu are ... (vezi toată discuția)
cati mc de lemne am dreptul sa iau din padurea mea? gorjean50 gorjean50 am 9,2 ha de padure pentru care platesc toate darile catre ocolul silvic (paza.. ) .Cati mc de lemn am voie sa iau pe an pe ha cf legii (sigur, contra plata ) ... (vezi toată discuția)
Teren impadurit: aplicabilitatea regimului silvic vasilica05 vasilica05 Buna ziua .Am o padure de salcami care sunt de peste 80 de ani ,se poate sa-i tai la ras ? sI daca sunt obligata sa dau padurile in paza ocolului silvic..Si ... (vezi toată discuția)