avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Accize, alte taxe despre accize la produse din import
Discuție deschisă în Accize, alte taxe

despre accize la produse din import

Buna ziua,
ma intereseaza un raspuns concret : cafeaua importata dintr-un stat UE este accizabila sau nu ?
Mai exact , ce documente ar presupune pentru importatorul roman si ce autoritate a statului le elibereaza ( in cazul in care este nevoie de asa ceva ) ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Stoica Dandu , utilizator 22:58, 18 Octombrie 2009
da, cafeaua importata din stat ue e accizabila .

Temei legal :
ART. 207 cf

Sfera de aplicare

Următoarele produse sunt supuse accizelor:

a) cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 şi 0901 12 00;

b) cafea prăjită, inclusiv cafea cu înlocuitori, cu codurile: NC 0901 21 00; 0901 22 00 şi 0901 90 90;

c) cafea solubilă, inclusiv amestecuri cu cafea solubilă, cu codurile NC 2101 11 şi 2101 12;

ART. 209

Plătitori de accize

(1) Plătitori de accize pentru produsele prevăzute la art. 207 sunt operatorii economici - persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate - care produc sau care achiziţionează din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

(2) Plătitori de accize sunt şi persoanele fizice care introduc în ţară produsele prevăzute la art. 207 lit. h), i) şi j).

(3) Operatorii economici care achiziţionează din teritoriul comunitar produsele prevăzute la art. 207, înainte de primirea produselor, trebuie să fie înregistraţi la autoritatea fiscală competentă, în condiţiile prevăzute în norme, şi să respecte următoarele cerinţe:

a) să garanteze plata accizelor în condiţiile fixate de autoritatea fiscală competentă;

b) să ţină contabilitatea livrărilor de produse;

c) să prezinte produsele oricând li se cere aceasta de către organele de control;

d) să accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.

Art. 209

302. (1) Operatorul economic - persoană fizică sau juridică autorizată -, în exercitarea activităţii acestuia, poate achiziţiona din alte state membre ale Uniunii Europene produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 207 din Codul fiscal, cu condiţia deţinerii unei autorizaţii pentru achiziţii intracomunitare de astfel de produse emise de autoritatea fiscală teritorială.

(2) Pentru obţinerea autorizaţiei prevăzute la alin. (1) operatorul economic trebuie să depună o cerere care să conţină informaţiile şi să fie însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 29.

pentru anexa 29:
vedeti norme cod fiscal
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent:produse accizabile gabiclenciu gabiclenciu va rog urgent un raspuns:un SRL care comercializeaza cafea,bere,coniac,plateste accize? Dar un SRL care vinde uleiuri de masina,aditivi,piese auto?Mentionez ... (vezi toată discuția)
Acciza cafea simonacontabila simonacontabila Buna seara, As cere si eu ajutorul Dvs. Cum se calzuleaza acciza la cafea si la ce termen se depune? Se declara in 103? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Accize cafea ginnyy ginnyy Imi puteti confirma, va rog, ca acciza pe cafea este datorata doar de primul importator sau de producator. In cazul meu, daca cumpa cafea pt revanzare de la ... (vezi toată discuția)