avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vânzare-cumpărare cotă moștenită ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vânzare-cumpărare cotă moștenită dintr-o casă. Care pot fi consecințele pentru părțile din precontract dacă ceilalți moștenitori nu vor fi de acord cu vânzarea?

Aș dori să aflu care sunt urmările și solutionarea unei probleme cauzate de către unul dintre succesori care a făcut un precontract de vânzare a unei case la care nu s-a făcut succesiunea.
Mentionez că la încheierea precontractului unul dintre moștenitori a luat deja jumatate din suma cu care se promitea spre vânzare casa, urmând ca după ce se face succesiunea, la vânzarea casei să se achite si restul sumei.
De asemenea, acel moștenitor care a făcut precontractul, a specificat că ceilalți moștenitori au fost anunțați și sunt de acord cu vânzarea casei, fapt total neadevărat.
Puteți sa-mi spuneți cum va fi tras la răspundere cel care a făcut precontractul (vânzătorul), dar și cumpărătorul și ce se va întâmpla în momentul în care va trece termenul specificat în precontract pentru realizării succesiunii și încheierea contractului de vânzare-cumpărare?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Faptul ca puneti in discutie ,o eventuala lipsa de discernamant a cumparatorului nu are relevanta juridica,lipsa discernamatnului trebuie dovedita cu expertiza medico-legala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv. vreti sa pedepsiti pe cineva sau sa va aparati interesele? Ca imi e neclar...
Mostenitorul acela e sezinar, el e si singurul prezent. Restul nu se intereseaza de mostenire, cine stie daca au acceptat-o... Mergeti si reparati, platiti, posedati... ca un mostenitor.
In rest, nu va influenteaza pe dv. actele incheiate de altul. Promitentul-cumparartor putea sa se mute acolo fara sa aiba vreun act. Putea face imbunatatiri doar cu acordul mostenitorului care practic intretine si administreaza casa.
Antecontractul poate viza o cota-parte dintr-o succesiune nedezbatuta, urmand ca vanzarea efectiva sa se realizeze dupa realizarea dezbaterii succesorale .

Dezbaterea succesorala poate fi initiata oricand, stabilindu-se, asadar, calitatea de succesor, cotele-parti din dreptul de proprietae, precum si bunurile din masa succesorala partajabila.

Procedura impartelii, care nu este obligatorie pentru a interveni vanzarea, poate fi realizata oricand.

Cota-parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate, odata ce este definitiva, poate fi transferata, cu titlu gratuit , ori cu titlu oneros, catre o terta persoana.

(masuratorile cadastrale si intabularea sunt obligatorii ).

Pentru instrainarea cotelor -parti din dreptul de proprietate, fiecare succesori trebuie sa isi exprime acordul.

Antecontractul ce vizeaza intregul bun indiviz este lovit de nulitate, cata vreme ceilalti succesori nu si-a dat consimtamantul , in vederea instrainarii bunului.

Ca succesor, va puteti adresa instantei de judecata, nulitatea poate fi ceruta de orice persoana interesata, oricand.

Succes.
Încă o dată mulțumesc tuturor celor care si-au răpit din timp pentru a-mi răspunde.
Pentru a lămuri situația, nu eu am încheiat un astfel de precontract, ci mama mea.
Anul trecut am aflat de la mama mea că era cineva interesat de casă, să stea cu chirie sau să o cumpere și am sfatuit-o să nu bage pe nimeni strain in casa batraneasca, explicandu-i că vânzarea nu este posibilă atâta vreme cât nu este făcută succesiunea, iar ceilalți succesori, nepoții ei sunt rasfirati prin lume, cu atât mai mult că unul dintre ei nu ar vinde ci ar fi posibil să dorească să locuiască acolo.
Acum cateva săptămâni am descoperit ca mama făcuse renovari in casa ei ... cu banii luati de la promitentul cumpărător, că semnase un precontract (nu la notar, ci in prezența a doi martori), un precontract tehnoredactat la calculator, nu de ea, ci bănuiesc de promitentul cumpărător.
Se mentiona ca mama declara pe propria răspundere că promite să vândă întreaga casă, că a anunțat ceilalți succesori de vânzare si ca sunt de acord, ca a luat jumatate din suma promisă și că va primi cealaltă jumătate după semnarea actelor de vânzare-cumpare cu un termen limită, după acel termen fiind obligată să dea banii primiti înapoi sau să se apeleze la instanța.
Noi copii ei am vrut sa vorbim cu cel care locuieste in casă, sa-i propunem sa-i dăm noi banii inapoi (deoarece mama i-a cheltuit deja) ... însă MAMA NICI NU VREA SĂ AUDĂ DE ASEMENEA SOLUȚIE așteptând termenul limită pentru a primi si cealaltă jumătate a banilor.
Sunt îngrijorată de ceea ce poate păți mama.
Ceva nu se leaga:
Acum cateva săptămâni am descoperit ca mama făcuse renovari in casa ei ... cu banii luati de la promitentul cumpărător,
De ce ar face vanzatorul renovari la casa vanduta (arvunita) deja? In alt mesaj spuneti altceva, ca, cumparatorul a facut imbunatatiri la casa in care s-a mutat deja.
Mama asteapta termenul limita sa primeasca cealalta jumatate a banilor dar se rezolva pana atunci cu actele, cu succesiunea?
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
prepeleac, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce art 700 c civ ? molul molul tata +mama -7 copii din singura casatorie Bunuri comune casa -teren fara vreun act de proprietate sau autorizatie de constrc in 1984 tata moare fara sa i se ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au copii din averea unui parinte otonel otonel Am si eu o problema care ma framanta foarte tare:maica-mea care este singura mostenitoare a casei si pamantului lui bunica-mea a luat-o pe patima alcoolului si ... (vezi toată discuția)
Precontract de vanzare-cumparare adinutza.2008 adinutza.2008 in baza unui precontract de vanzare-cumparare incheiat de un notar, am dat pentru imobilul casa de locuit 30 milioane prevanzatorului reprezentand o parte din ... (vezi toată discuția)