avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... suprafata radianta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

suprafata radianta

Buna ziua si La multi ani!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
Un cetatean strain a achizitionat in 2005 un apartament, dupa achizitie a observat ca intretinerea era de 3 ori mai mult decat a altor apartamente cu suprafete asemanatoare, a sesizat verbal asociatia de proprietari fara sa se modifice ceva.In 2013 am depus o adresa la asociatie pentru a cere explicatii si mi s-a comunicat ca calculul intretinerii se face la cota indiviza care era 4.898% (37.25 mp teren aferent) fata de ceilalti proprietari care aveau in jur de 1%.Dupa mai multe drumuri si adrese pe la Primarie si Romconfort am depistat ca a fost o greseala de redactare a celor de la Romconfort si am modificat cota in cadastru.Cei de la asociatie au modificat cota in calculul intretinerii.
In august 2017 am observat in coloana cu suprafata utila a apartamentului ca e trecut suprafata de 87.72 mp in loc de 61.34 m.p. cat era real in contractul de v/c si m-am adresat in scris pentru lamuriri.
Mi-au spus ca in 2008 administratia a constatat la o serie de proprietari ca si-au inlocuit caloriferele ( noi nu le-am inlocuit, am cumparat apartamntul cu ele noi) si ca potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 203/2007 art.13, alin.3, noi eram obligati sa punem la dispozitia asociatiei copii dupa actele de autorizare a modificarilor efectuate la instalatia de incalzire si au mai zis ca tinand cont de art.52, alin.4 comitetul a decis( in 2008) stabilirea modului de plata in functie de schimbarile facute la instalatiile de incalzire si s-au adresat la Radet si ANRSC si dupa raspunsurile de la ei au stabilit ca calculeze un coeficient de majorare a suprafetei echivalente termic.Formula de calcul este k=1/2{1+[P(1)/P(2)]} unde P1= suma puterilor caloriferelor noi (masurata in W) iar P(2) este suma puterilor caloriferelor vechi (masurata in W).
In cazul nostru ei au calculat P(1) = 13110 w, P(2)= 7080w, k= (1+13110/7080)/2= 1.43
S.U.C.I. = 1.43 x 61.34= 87.72 mp

Intrebarea mea este: daca in 2013 mi-au dat in scris ca asociatia calculeaza caldura la cota indiviza si in 2017 imi scriu ca ei din 2008 calculeaza la suprafata radianta, nu se contrazic in declaratii?
De unde au luat ei puterile caloriferelor noi daca ei nu au fost niciodata in apartamentul nostru sa masoare?
E corect sa calculeze la unii proprietari dupa suprafata radianta si la altii dupa suprafata utila?( eu am cea mai mare suprafata din lista de intretinere si nu cred ca din toata scara doar eu am calorifere noi).
Multumesc

Nicoleta Bugeanu
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:29, 9 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi am mai discutat pe aceast topic de mai multe ori - stiti bine, Concluzia mea fiind ca "baietii" de la asociatie" si-au depasit competentele, chiar in conditiile in care s-au interesatla RADET si ANRSC. Drept sa va spun, nici nu trebuia sa se intereseze acolo, cand este legislatie destula si la indemana, pentru recalcularea suprafetei utile ca urmare a modificarii corpurilor de incalzire.
Daca ei au aplicat acele formule fara sa stie despre ce este vorba (adica nu au luat la cunostinta de noile dvs. calorifere), este o alta mare greseala. Nu neglijati faptul ca dansii ar fi avut informatii despre SET-urile caloriferelor de la vechiul proprietar!
Cum dvs. nu sunteti obligata de catre cineva sa stiti noile caracteristici ale caloriferelor, ce trebuia sa faca as. prop. era sa se informeze la un magazin de specialitate sau chiar la RADET, pentru a afla SET-urile noilor calorifere si apoi pentru a le introduce in formula pentru a se putea modifica suprafata utila a locuintei.
Mentionez ca aceasta noua suprafata utila, scoasa din formula, se va folosi doar pentru a se putea calcula si repartiza costurile cu incalzirea locuintei, iar pentru celelalte repartizari sa se mentina suprafata utila originala, adica 61,34 mp.
Nu intru in amanunte despre autenticitatea formulei. Am sa o caut si mai discutam, insa observati, chiar in formula, trebuie sa aveti cunostinta si de SET-ul original. Asociatia are aceasta informatie, dar o puteti afla si de la RADET...

Ce puteti face acum?
Sa va adresati RADET-ului sau unei firme de calculare a costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri (ambele firme au tabele cu toate tipurile de corpuri de incalzire din RO si sunt autorizate in acest sens), sa vina sa va recalculeze noile SET-uri (operatiune contra-cost), apoi este simplu, noile valori se introduc in formula de modificare a noii sup. utile, dar acum pe baze reale. Probabil ca firma care va face acest calcul, va emite un document pe care il prezentati la sediul as. prop. Noua valoare a suprafetei utile se va folosi doar la calcului repartizarii costurilor cu incalzirea .
Eu as solicita recalcularea costurilor, de cand v-ati mutat in aceasta locuinta. Nu este usor, da retineti, vina este a as. prop.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
Adam Grecu, utilizator
Deci,in concluzie, va trebui sa ma adresez unei instante,multumesc pentru raspuns
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:




Eu as solicita recalcularea costurilor, de cand v-ati mutat in aceasta locuinta.



Interesant sfat ,avand in vedere cine il ofera...
Initiatorul topicului a precizat
Un cetatean strain a achizitionat in 2005 un apartament

Conform dispozitii in vigoare,dreptul de executare debite este de 3 ani ,respectiv proprietarul poate solicita recalcularea pentru maximum 3 ani in urma
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta,
Ceea ce dvs. nu stiti, este ca aceasta discutie - initata de catre d-na Bugeanu este mult mai veche. Doamna B. are o arhiva intreaga de documente prin care a incercat sa rezolve aceasta problema la asociatia de proprietari, astfel ca, dupa cum spuneti dvs.- ...proprietarul poate solicita recalcularea pentru maximum 3 ani in urma... ar fi normala, doar daca proprietarul respectiv nu a intreprins nicio masura de aducere a situatiei la normal, cred ca intelegeti situatia si nu vreau sa continui pentru ca, efectiv, nu este domeniul meu - dar de cerut in instanta, cred ca doamna B. poate sa ceara, iar instanta poate sa pretinda documente prin care sa se clarifice momentul in care proprietarii au inceput demersurile de aducere a Sup. Utile , la normal.
Chiar nu inteleg ce vreti sa ziceti cu:
Interesant sfat ,avand in vedere cine il ofera...

Chiar va rog sa clarificati, credeti ca vorbesc in necunostinta de cauza, sau cum?
Apoi, asa cum v-am spus, cunosc mai demult speta respectiva, aflati ca doamna Bugeanu are o imputernicire de reprezentare de la proprietar, chiar cetatean strain fiind - Priceput?

As mai adauga doar, cunostintele mele in legatura cu aflarea coeficientului "k" de aflare a noii sup. utile,ce va putea fi folosita doar la calculele privind repartizarea cheltuielilor de intretinere, in conditiile schimbarii caloriferelor:

k = (SET mas + SET pro)/2*SET pro, in care:
- SET mas = sup. echivalent termic a noilor corpuri de incalzire, in mp;
- SET pro = sup. echivalent termic a corpurilor de incalzire din proiectare, in mp;

Acum, nu as vrea sa contrazic pe nimeni in legatura cu aflarea coeficientului "k", pornind de la puterea corpurilor de incalzire, asa cum a prezentat doama Bugeanu in topic, probabil ca este cam acelasi lucru, dar cum spuneam, aceste calcule se fac de catre specialisti...
OFFTOPIC!

Interventie moderator

b]Adam Grecu a scris:

Chiar nu inteleg ce vreti sa ziceti cu:
Interesant sfat ,avand in vedere cine il ofera...

Chiar va rog sa clarificati, credeti ca vorbesc in necunostinta de cauza, sau cum?


@ynocentta, ar fi de preferat sa explicati afirmatia facuta avand in vedere activitatea si sfaturile dlui @Adam Grecu pe aceasta sectiune a forumului.
Va apreciez activitatea pe forum, cu toate ca uneori mai "exagerati", iar orice experienta personala este binevenita atata timp cat nu se fac aprecieri cu privire la alti utilizatori.
Sunt convins ca ati sughitat cand ati observat ca am fost ales moderator, v-ati exprimat la vremea respectiva opiniile cu privire la mine, nu am nimic impotriva sa o faceti prin MP.
Pentru 2018 aveti o bilutza neagra, va urma un avertisment in sectiunea dedicata si apoi o banare.
Nu stiu cum apare la dvs. dar la mine, pe langa Raspunde si Citeaza mai apare o casutza in care scrie "Moderare" si cand clikuiesc pe ea de pe orice dispozitiv la orice ora din zi si din noapte apar niste optiuni interesante! ;)

Va rog sa clarificati afirmatia la adresa dlui @AG. Nu o luati sub nicio forma drept atentionare ci drept rugaminte!
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Calcul calorifere in plus mannyx1 mannyx1 Buna seara. Sunt presedintele unui bloc din Bucuresti si ma confrunt cu urmatoarea situatie: un propritar si-a montat in apartament doua calorifere (bucatarie ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)