avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda ratb
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda ratb

Ce se pote face in cazul meu..azi aveam programare la spital Elias la ora 7 30,la ora 07 am luat tranvaiul fiind fff aglumerat la a doua usa am urcat pe partea stanga am ramas pe scara si am asteptat urmatoarea statie Crangasi sa pot valida sperand sa avansez si sa pot valida cardul,asa am si facut la urmatoarea statie tranvaiul sa mai eliberat si am avansat pana la urmatoarea usa pe stanga, a treiausa, am validat cardul sa auzit un piuit ,am vrut sa bag cardul in portofel si d.nul controlor imi cere cardul...il aveti invalid trebuia sa apasati pe el,vad ca aveti 18 calatori dar nu ati perforat cand ati urcat.Am incercat sa.i explic cum sa intamplat dar in zadar am platit pe loc 50 lei nu aveam timp sa stau dupa pv.pierdeam internarea ce mai pot face eu acum?
Cel mai recent răspuns: A.B.B. , utilizator 09:07, 6 Februarie 2019
Practic nimic,chiar daca formulati contestatie trebuie sa dovediti situatia povestita cu un martor.Pt 50 lei nu prea se merita efortul,doar taxele postale si taxa de timbru aproape ca ajung valoarea amenzii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Aveți vreo dpvadă că ați achitat cei 50 lei? S-ar putea să fie pierduți și să nu fie consemnați nicăieri.

În mod normal dacă a fost încheiat proces-verbal de stabilire a contravenției ar trebui să vă vină prin poștă. După ce îl primiți, contestați-l și cereți schimbarea sancțiunii amenzii cu avertisment având în vedere circumstanțele în care a fost comisă fapta.

Succes,
Controlorul v-a vazut cand ati incercat sa validati cardul? Sau v-a spus ca trebuia sa "apasati" pe card doar pentru "informare si viitor"?

validarea cardului de călătorie:
In momentul validării, cardul trebuie ţinut timp de 2-3 secunde la o distanţă de 1-2 cm de zona centrala a validatorului - marcata cu un disc negru - pentru a se derula toate informaţiile introduse pe card.
Validarea corectă este confirmată de un semnal sonor scurt, aprinderea ledului verde şi mesajul "Călătorie plăcută!" afişat pe display-ul validatorului.


[ link extern ]

Opinia mea este ca ati putea sa il chemati in instanta pe controlor sa confirme daca v-a indicat ca trebuie "apasat" cardul, in mod normal cardul se apropie de aparat, nu se apasa. Iar daca a piuit inseamna ca s-a validat.

Daca este aglomerat se intelege ca te poti afla intr-o pozitie incomoda si nu fata in fata cu aparatul sa poti vizualiza becul si mesajul de pe display, uneori se intampla sa soliciti ajutor unui calator sa ti-l valideze.

Controlorul v-a scanat cardul cu aparatul lor, nu am idee daca salveaza ceva in el, dar ati fost sanctionata si ati primit un card de calatorie valabil pe o zi cu o serie. Controlorul trebuie sa justifice incasarea banilor si eliberarea cardului de 50 lei.

In cazul in care nu ati aruncat cardul de 50 lei puteti face o plangere in instanta in termen de 15 zile de la aplicarea amenzii si sa solicitati transformarea amenzii in avertisment.

Avand 18 calatorii pe cardul personal, proba cu martori (controlorul), părerea mea este că aveti sanse in instanta.

Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Graba, aglomeratia sau necunoasterea modului de utilizare a cardului de calatorie/aparatului de validare nu cred ca pot fi primite ca motive de a scapa de sanctiune. Poate dovada ca erati bolnava si mergeati la internare sa fie de ajutor. Parerea mea este ca o contestaie nu merita efortul, chiar daca ati avea castig de cauza.
ion aurel a scris:
Parerea mea este ca o contestaie nu merita efortul, chiar daca ati avea castig de cauza.


Daca considerati ca nu merita efortul de ce nu ii dati dvs 50 lei @Magdalenei 076?
Sanse exista, decizia este a judecatorului.
Atata timp cat avea 18 calatorii pe card nu exista motive logice pentru care sa nu fi validat cardul.

@ion aurel, dvs daca ati avea un card cu 18 calatorii, ati valida sau nu cardul?

Problema este la RATB, trebuie schimbat sistemul de validare, sa se diferentieze piuitul validarii de cel al nevalidarii, eventual sa fie o voce inregistrata care sa spuna "validat".
Sunt convins ca au fost multi calatori sanctionati pe motiv de validare neconfirmata.
Ar putea solicita in plingere chiar ca RATB sa prezinte o situatie, daca exista, a plingerilor depuse in instanta impotriva RATB pe motiv de nevalidare. Nu se duce nimeni in instanta numai sa se afle in treaba.
Chiar daca suma pare mica, 50 lei, hm, este contravaloarea unui abonament lunar pe toate liniile.
Si da, mi-am luat si eu o amenda acum vreo 6 ani pe acelasi motiv de nevalidare, aparatul a piuit, nu m-am uitat pe display, aveam doar 2 sau 3 calatorii incarcate, nu as fi avut argumente sa ma duc in instanta. Un judecator putea considera ca sunt incarcari "de avarie", "in caz de control".
In cazul de fata existau 18 calatorii pe card, pentru ce sa le pastreze?Pentru rapoertare in luna urmatoare?

Alte discuții în legătură

Proces verbal contraventie ratb intocmit abuziv danap10 danap10 Daca in decurs de 2-3 luni mi s-a intocmit proces verbal de contraventie de catre controlorii RATB pentru ca de 2 ori nu am observat din cauza caldurii ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda ratb - alimentare online alexbodr84 alexbodr84 Buna ziua, Pot sa contest o amenda RATB in urmatoarea situatie penibila? Deoarece am avut nevoie sa ajung luni dimineata intr-o anumita zona din bucuresti ... (vezi toată discuția)