avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract V/C cu clauza de intretinere si drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract V/C cu clauza de intretinere si drept de abitatie viagera

Buna ziua
Cu aproximativ 2 ani in urma am incheiat un Contract V/C cu clauza de intretinere si drept de abitatie viagera ,cu parintii mei dupa care tatal meu a decedat la un an dupa ,acum mama mea vrea sa anuleze acest act in urma unor discutii avute cu mine si sotia mea
Mentionez ca in acest apartament locuiesc si eu cu sotia si doi minori si in urma unor intelegeri verbale am facut investitii de restructurare
intrebarea este ; poate mama sa anuleze acest contract acum fara ca eu sa nu am nici un drept,dupa moartea tatalui si in urma investitiilor care depasesc 50% din valoarea de piata a apartamentului care la pot dovedi cu facturi ,chitante ,etc.??????
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:28, 10 Ianuarie 2018
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere este valabil incheiat, produce efecte juridice.

Rezolutiunea acestuia ( aceasta este sanctiunea, in cazul in care debitorul obligatiei de intretinere nu isi executa obligatia contractuala ce ii incumba ) opereaza numai la cererea persoanei interesate, iar instanta de judecata constata si pronunta aceasta cauza de ineficacitate.

Rezolutiunea intervine in cazul in care asigurarea subzistentei nu este realizata, cu rea credinta.

In cazul unui contract cu pluralitate de creditori, obligatia de întretinere este indivizibila, ea nefiind considerata îndeplinita, daca nu s-a executat integral, fata de toti creditorii.

Dreptul de abiatie viagera confera atributele de posesie si de folosinta , mamei dvs.

Asadar, daca dvs. nu ati prestat intretinerea necesara parintilor dumneavoastra, prin remiterea unor bunuri, prin asigurarea unor servicii, prin procurarea alimentelor , a medicamentelor, a oricaror bunuri destinate subzistentei, si nu ati realizat nici ingrijirea efectiva a acestora, instanta poate pronunta sanctiunea rezolutiunii.

Verificati modalitatea in care este explicitata obligatia de intretinere, intr-o clauza contractuala.


Succes.
Va multumesc infinit pentru timpul acordat si lamuririle aduse
nu am reusit sa inteleg nimic in legatura cu investitiile aduse de comuna acord in acest apartament atat pentru confortul nostru dar cat si pentru cel al parintilor mei
in momentul ajungerii in instanta pot fi considerate ne relevante si in consecinta sa pierd tot?
Subliniez faptul ca ne indeplinirea totala a obligatiilor contractuale nu este per total posibila datorita lipsei de comunicare din partea mamei mele
Va multumesc inca o data anticipat
O zi buna
Neexecutarea totala a obligatiilor contractuale din cauza lipsei de comunicare cu mama dvs.trebuie dovedita, cel care face o afirmatie in justitie trebuie sa o dovedeasca.Dvs.fiind nud proprietar ati facut imbunatatirile in proprietatea dvs,, chiar daca mama dvs.are posesia si folosinta pe timpul vietii.Daca dvs.ati locuit de fapt in apartament rezulta ca,imbunatatirile le-ati facut exclusiv ptr.confortul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întreruperea contractului de întreținere viagera Ramona Pintilie Ramona Pintilie Părinți mei vor sa întrerupă contractul de întreținere cu fratele meu pt ca nu a îndeplinit condițiile sunt in justiție de 4 ani sa făcut un recurs ... (vezi toată discuția)
Întrebare mioara țugui mioara țugui Sînt o persoană singură, fără copii, soț, părinți, dar cu o soră și 4 nepoți după fratele decedat în 2005, cu care nu sînt în relații bune. ... (vezi toată discuția)
Act de donatie? CostinIancu CostinIancu Buna seara, Am urmatoarea situatie: tatal meu a murit acum multi ani si detinea, impreuna cu mama, un apartament. Eu mai am un frate. Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)