avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj in trei , dar fara un mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj in trei , dar fara un mostenitor

Salutare dragi utilizatori al acestui forum ,

Vreau a cumpar un teren pe care avem 3 mostenitori ( mostenitori pt ca nu au platit taxele la primarie si nu le-au dat actele de propietate , dar au hartia de mostenire cu ei ... ).
Deci avem 3 mostenitori pe hartie , cu 2 deja am vorbit , eu vreau sa le cumpar terenul , dar nu se poate si fara al 3-lea , si nu mai dam de ultimul .
Este posibil sa le cumpar eu drepturlie de mostenire a celor 2 , sa platesc apoi taxa la primarie , si sa actionez in judecata ca sa se faca partajul ?
Eu ramand sa primesc 66% si al 3-lea sa ia 33% ?
Ce sanse sant ?

Va multumesc si o zi buna .
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
cozsmin2, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:26, 12 Ianuarie 2018
Daca prin certificatul de mostenitor sunt stabilite cotele de mostenire ce le revin fiecaruia , acestea pot fi vandute .Ulterior se poate face un partaj prin instanta .
M-ati pierdut la "mostenitori pt ca nu au platit taxele la primarie si nu le-au dat actele de propietate , dar au hartia de mostenire cu ei ..."
Pai nu primaria le da actele de proprietate. Actul de proprietate e certificatul de mostenitor (obtinut de la notar) sau sentinta civila (de la instanta).
Au asa ceva?
Sau va referiti la certificatul de atestare fiscala, eliberat de Primarie, care atesta plata impozitelor?
Nu sunt cote stabilite in certificat .

Ideea este ca daca al trei-lea nu se prezinta sau nu vrea sa facem partajul , se poate face partajul si fara voia lui ?

@raluk0207 : sa uitam pe moment despre primarie , s-a facut certificatul de mostenire acum 20 de ani , cand taxele erau achitate la primarie , intre timp nu a platit nimeni taxele la primarie , si nimeni nu s-a dus sa ia actul de propietar , dar actul de mostenire exista ....

Va rog sa nu mai discutam despre primarie , vreau doar sa stiu daca, dupa ce cumpar dreptul celor 2 de mostenire , pot sa fac partajul si in cazul in care al trei-lea nu vrea sa participe sau sa zicem ca se opune ....
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
cozsmin2, utilizator
Da, se poate. Un principiu de drept spune că nimeni nu este obligat să rămână în indiviziune.

Cat despre cazul dvs, este imposibil să nu fie menționate cotele in certificatul de mostenitor. Tocmai asta e rolul lui Si in caz contrar dvs nu ati sti ce parte revine celor 2, pentru a o cumpara.
Daca in certificatul de mostenitor nu sunt stabilite cotele de mostenire ce le revin fiecaruia acestea nu pot fi vandute .
Un alt impediment in vanzare il reprezinta formalitatile legate de inscrierea in cartea funciara a proprietatii. Aceasta presupune sa faceti cadastru, iar cadastru se poate face doar pe intreg terenul, deoarece el nu a fost partajat fiind detinut in indivizune.
Fara celalalt mostenitor nu puteti face vanzarea.
O actiune in instanta costa timp si bani.
Puteti parcurge procedura medierii si a incheierii unui acord de mediere, taxele sunt la jumatate iar timpul este foarte scurt.
Singura problema o constituie lipsa celui de al treilea mostenitor care trebuie gasit pentru a se pronunta pe cota lui indiviza.

Alte discuții în legătură

Vânzare tern extravilan LucianNeatu LucianNeatu Sunt proprietar a doua titluri de proprietate împreuna cu moştenitorii persoanelor ce erau proprietari ca şi mine. Cum pot sa vând partea ce mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cota parte zuzzu zuzzu Casa cu terenuri ( intravilan si agricol) si succesiune facuta intre cei 3 mostenitori legali(sotul defucntei si cei 2 copii). In urma succesiunii facute, ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)