avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce formular depun la ANAF daca am venituri din mai ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce formular depun la ANAF daca am venituri din mai multe surse sub 12 salarii minime pe economie in 2018 (1900 lei)

Cei care au venituri din mai multe surse, sub 12 salarii minime, si vrea sa plateasca doar CASS prin optiune, ce formular depune si unde bifeaza numai pentru plata optionala a CASS nu si CAS. CAS plateste deja la Casa de Pensii prin contract direct intre persoana fizica si Casa de Pensii. Formularele de la fisc sunt pentru CAS+CASS (cazul pfa-urilor si a celor cu venituri peste 12 salarii minime), si mai sunt pentru cei care nu au nici un fel de venit. Legiuitorul in legi si formulare vorbeste de contributii sociale si contributii sociale de sanatate, le leaga impreuna. Trebuie sa faca distinctive clara intre contributiile sociale (nu face distinctive, le leaga sau face confuzii):
a) de sanatate,
b) pentru pensii
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 16:40, 12 Ianuarie 2018
Am gasit raspunsul in instructiunile de completare ale formularului 600:

1. Depunerea declaraţiei

Persoanele fizice care în anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activități
independente sub nivelul plafonului minim, respectiv sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară
în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere, nu au obligația depunerii declarației și nu datorează
contribuția de asigurări sociale. Prin excepție, acestea pot opta pentru depunerea declarației și plata
contribuției de asigurări sociale în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri lunare
peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal.
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării
în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu
datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activități independente.

1.2 În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate:
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate: Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor at.154, datorează contribuția dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii: a)venituri din activități independente; b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr.170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art.125 din Codul fiscal; c) venituri din cedarea folosinței bunurilor; d) venituri din investiții; e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură; f) venituri din alte surse. Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țară pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal. Persoanele fizice obligate la plata contribuției de asigurări sociale si/sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate, depun declarația la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileşte contribuţia de asigurări sociale și/sau contribuția de asigurări sociale de sănătate. În cazul celor care încep o activitate în cursul anului, declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Da,veti depune d600 si bifati ca optati a platiti doar cass.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pfa cu norma de venit. trebuie să depun d600 dacă nu am alt venit? gistra gistra Sunt PFA cu norma de venit. In trecut mi s-a spus ca daca nu sunt schimbari la PFA, atunci nu mai trebuie sa depun nicio declaratie (pt ca atunci o sa se ia ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica persoana fizica xman_ghio xman_ghio Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice. In cursul anului 2019 am ... (vezi toată discuția)
Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)